Sunt alimentele procesate dăunătoare?
O nouă dezbatere științifică arată că alimentele ultraprocesate precum băuturile răcoritoare, bomboanele, produsele de patiserie ambalate și cele gata de încălzit se pot asocia cu creșterea riscului de a dezvolta afecțiuni cronice.
Conform oamenilor de știință, alimentele de acest fel au fost create în mod special astfel încât să fie ieftine, convenabile și gustoase, însă aditivii adăugați în acestea în timpul procesului de fabricație nu sunt benefici pentru organismul uman.
Carlos A. Monteiro, doctor în cadrul universității și autor al studiului, afirmă că efectele negative ale consumului de alimente ultraprocesate sunt evidente, acestea fiind dezbătute în cadrul unor studii anterioare numeroase, sfătuind ca majoritatea alimentelor pe care le consumăm să fie neprocesate sau minim procesate. În schimb, dezbaterea dintre oamenii de știință a conținut și contraargumente, precum cel al lui Arne Astrup de la Novo Nordisk Foundation din Hellerup, Danemarca. Aceasta este de părere că introducerea în sistemele actuale a categoriei de alimente ultraprocesate ar determina o serie de consecințe nedorite. Drept exemple, doctorul a oferit situția în care burgerii sau cartofii prăjiți ar fi încadrați în categoria alimentelor ultraprocesate dacă ar proveni de la un lanț de fast-food, însă nu ar putea fi clasificate astfel dacă ar fi făcute în casă.
Aceasta subliniază și faptul că introducerea acestei noi categorii ar crea confuzie, întrucât alimentele procesate beneficiază deja de o clasificare în funcție de efectele pe care le au asupra sănătății. De asemenea, Astrup caracterizează clasificarea NOVA drept contraproductivă pentru rezolvarea provocărilor majore ale producției alimentare la nivel mondial.
Christopher P. Duggan, doctor și redactorul șef al AJCN, afirmă că dezbaterea științifică, în sine, este un semn al progresului științific, Great Debates in Nutrition fiind un forum dedicat discursurilor ce tratează probleme de actualitate și maximă importanță în domeniul sănătății și îngrijirii clinice a oamenilor. Astfel, spune Duggan, se pot reduce tendințle de polarizare și politizare a ideilor contradictorii, datorită faptului că sunt expuse în mod public.
sursa: Science Daily
Conform oamenilor de știință, alimentele de acest fel au fost create în mod special astfel încât să fie ieftine, convenabile și gustoase, însă aditivii adăugați în acestea în timpul procesului de fabricație nu sunt benefici pentru organismul uman.
Carlos A. Monteiro, doctor în cadrul universității și autor al studiului, afirmă că efectele negative ale consumului de alimente ultraprocesate sunt evidente, acestea fiind dezbătute în cadrul unor studii anterioare numeroase, sfătuind ca majoritatea alimentelor pe care le consumăm să fie neprocesate sau minim procesate. În schimb, dezbaterea dintre oamenii de știință a conținut și contraargumente, precum cel al lui Arne Astrup de la Novo Nordisk Foundation din Hellerup, Danemarca. Aceasta este de părere că introducerea în sistemele actuale a categoriei de alimente ultraprocesate ar determina o serie de consecințe nedorite. Drept exemple, doctorul a oferit situția în care burgerii sau cartofii prăjiți ar fi încadrați în categoria alimentelor ultraprocesate dacă ar proveni de la un lanț de fast-food, însă nu ar putea fi clasificate astfel dacă ar fi făcute în casă.
Aceasta subliniază și faptul că introducerea acestei noi categorii ar crea confuzie, întrucât alimentele procesate beneficiază deja de o clasificare în funcție de efectele pe care le au asupra sănătății. De asemenea, Astrup caracterizează clasificarea NOVA drept contraproductivă pentru rezolvarea provocărilor majore ale producției alimentare la nivel mondial.
Christopher P. Duggan, doctor și redactorul șef al AJCN, afirmă că dezbaterea științifică, în sine, este un semn al progresului științific, Great Debates in Nutrition fiind un forum dedicat discursurilor ce tratează probleme de actualitate și maximă importanță în domeniul sănătății și îngrijirii clinice a oamenilor. Astfel, spune Duggan, se pot reduce tendințle de polarizare și politizare a ideilor contradictorii, datorită faptului că sunt expuse în mod public.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 10-06-2022 | creare: 10-06-2022 | Vizite: 475
Bibliografie
Are ultra-processed foods harmful? Experts weigh the evidence, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220607120935.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Ar putea algele nori să reprezinte o sursă de încredere de vitamina B12 pentru vegetarieni?
- Carnea preparată la grătar și potențialul său cancerigen: cum pot fi inhibate substanțele toxice produse în timpul gătirii la grătar a cărnii?
- Cercetătorii determină proprietățile nutriționale ale proteinelor din pulberile de greier, lăcustă și vierme de mătase
- Consumul crescut de sare poate induce fibroză hepatică
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.