Aminoacizii produși de către organism pot suprima pofta de mâncare

©

Autor:

Aminoacizii produși de către organism pot suprima pofta de mâncare
Aminoacizii neesențiali, elemente constitutive ale proteinelor, produși de către organism în mod natural, pot inhiba pofta de mâncare și promova nevoia de mișcare, potrivit unui studiu recent. Studiul oferă o perspectivă asupra mecanismelor care controlează acest comportament.
Aminoacizii, atât cei esențiali (care pot fi produși doar din alimentație), cât și cei neesențiali, pot suprima pofta de mâncare. Dacă în cazul aminoacizilor esențiali modul de acțiune a fost demonstrat pe organisme vii, nu același lucru se poate spune și despre aminoacizii neesențiali. Studiul actual, efectuat pe șoareci de laborator și condus de cercetătorii de la ETH Zurich, arată că aminoacizii neesențiali influențează creierul într-un mod care reduce pofta de mâncare și promovează exercițiile fizice.

În cadrul studiului, cercetătorii au hrănit la început șoarecii fie cu un amestec de diverși aminoacizi neesențiali, fie cu o soluție de zahăr cu aceeași cantitate de calorii. Ambelor grupuri de șoareci li s-a permis apoi să bea un milkshake, o bautură pe care în mod normal nu o refuză. Comparativ cu șoarecii hrăniți cu aminoacizi, care au evitat băutura și au cautat în spațiul în care au fost plasați alte alimente, șoarecii din grupul de control, hrăniți cu zahăr, au consumat cantități mari din bautură.

Experimente ulterioare au ajutat cercetătorii să decodeze mecanismul de bază care explică tentința șoarecilor hrăniți cu aminoacizi de a evita consumul băuturii. Astfel, experimentele au arătat cum neuronii orexinei, celulele nervoase specializate din hipotalamus, identifică în mod specific aminoacizii neesențiali și ulterior inițiază un circuit neuronal care produce modificările comportamentale descrise.

sursa: science Daily
foto: Colourbox

Data actualizare: 29-04-2022 | creare: 29-04-2022 | Vizite: 764
Bibliografie
Ubiquitous nutrients suppress appetite and promote movement, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220420101903.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Legătura dintre sport și scăderea apetitului explicată
  • Cum poate stresul să scadă pofta de mâncare?
  • Ce impact are consumul de extract de rodie asupra parametrilor de sațietate?
  •