Tiparele dietetice pot explica ratele bolilor și complicațiilor cardiovasculare în rândul populațiilor latino
©
Autor: Domșa Dariana
Tiparele de alimentație pot ajuta la explicarea diferitelor rate ale bolilor de inimă și ale accidentului vascular cerebral în rândul diferitelor populații hispanice/latino din SUA, conform unor cercetări preliminare.
În ciuda faptului că este în mod obișnuit agregată ca un singur grup etnic, populația hispanici/latino din SUA este compusă din comunități culturale multiple și diverse din numeroase țări cu modele alimentare distincte. Înțelegerea obiceiurilor alimentare particulare ale fiecărui grup etnic și potențialul de a afecta sănătatea are o relevanță considerabilă pentru sănătatea publică.
Studiul actual măsoară aderarea la trei modele de alimentație sănătoasă și relația cu riscul de boli cardiovasculare. Modelele alimentare studiate au fost dieta mediteraneană alternativă, un plan alimentar care pune accent pe consumul de fructe, legume, ulei de măsline, fasole, nuci, cereale integrale, precum și semințe, indicele de alimentație sănătoasă, care evaluează măsura în care dieta unei persoane se aliniază cu ghidurile dietetice 2015-2020 pentru americani și indicele dietei sănătoase pe bază de plante, care evaluează consumul de alimente sănătoase din plante, alimente nesănătoase din plante și alimente pentru animale.
Studiul a inclus peste 10.000 de adulți cu vârsta medie de 46 de ani, dintre care 63,4% persoane de sex feminin, care au participat la Hispanic Community Health Study/Study of Latinos, un studiu bazat pe populație al adulților care locuiesc în 4 centre urbane din SUA și care sunt cubanezi, dominicani, cu descendență mexicană, portoricană, central-americană și sud-americană. Niciun participant la studiu nu suferea de cancer sau de boli cardiovasculare atunci când s-au înscris în studiu. Pentru fiecare tip de alimentație, anchetatorii au analizat riscurile de atac de cord sau accident vascular cerebral pe o perioadă medie de urmărire de 6 ani. Rezultatele au fost ajustate pentru variabilele demografice și socioeconomice.
Analiza a constatat faptul că, în perioada medie de urmărire de 6 ani, 248 de participanți (2,3%) au avut un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Respectarea medie la fiecare dintre cele trei măsuri de calitate a dietei a fost semnificativ diferită în cele șase grupuri hispanice/latino, cele mai sănătoase diete fiind găsite în rândul adulților mexicani. Riscul de atac de cord/accident vascular cerebral a fost redus cu 46% pentru cei care au urmat mai îndeaproape dieta mediteraneană alternativă și 44% pentru cei care au obținut scoruri mai mari la respectarea indicelui dietei pe bază de plante. Atunci când a fost evaluată separat, relația dintre calitatea dietei și riscul de atac de cord/accident vascular cerebral a fost similară în toate cele șase grupuri hispanice/latino.
Cercetarea demonstrează faptul că scorurile mai mari în oricare dintre cele trei modele alimentare sănătoase pentru inimă sunt asociate cu un risc cardiovascular mai mic, sugerând că oamenii ar putea să își reducă riscul pentru probleme cardiovasculare fără a se conforma în mod obligatoriu unui model alimentar specific.
sursa: News Medical
În ciuda faptului că este în mod obișnuit agregată ca un singur grup etnic, populația hispanici/latino din SUA este compusă din comunități culturale multiple și diverse din numeroase țări cu modele alimentare distincte. Înțelegerea obiceiurilor alimentare particulare ale fiecărui grup etnic și potențialul de a afecta sănătatea are o relevanță considerabilă pentru sănătatea publică.
Studiul actual măsoară aderarea la trei modele de alimentație sănătoasă și relația cu riscul de boli cardiovasculare. Modelele alimentare studiate au fost dieta mediteraneană alternativă, un plan alimentar care pune accent pe consumul de fructe, legume, ulei de măsline, fasole, nuci, cereale integrale, precum și semințe, indicele de alimentație sănătoasă, care evaluează măsura în care dieta unei persoane se aliniază cu ghidurile dietetice 2015-2020 pentru americani și indicele dietei sănătoase pe bază de plante, care evaluează consumul de alimente sănătoase din plante, alimente nesănătoase din plante și alimente pentru animale.
Studiul a inclus peste 10.000 de adulți cu vârsta medie de 46 de ani, dintre care 63,4% persoane de sex feminin, care au participat la Hispanic Community Health Study/Study of Latinos, un studiu bazat pe populație al adulților care locuiesc în 4 centre urbane din SUA și care sunt cubanezi, dominicani, cu descendență mexicană, portoricană, central-americană și sud-americană. Niciun participant la studiu nu suferea de cancer sau de boli cardiovasculare atunci când s-au înscris în studiu. Pentru fiecare tip de alimentație, anchetatorii au analizat riscurile de atac de cord sau accident vascular cerebral pe o perioadă medie de urmărire de 6 ani. Rezultatele au fost ajustate pentru variabilele demografice și socioeconomice.
Analiza a constatat faptul că, în perioada medie de urmărire de 6 ani, 248 de participanți (2,3%) au avut un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Respectarea medie la fiecare dintre cele trei măsuri de calitate a dietei a fost semnificativ diferită în cele șase grupuri hispanice/latino, cele mai sănătoase diete fiind găsite în rândul adulților mexicani. Riscul de atac de cord/accident vascular cerebral a fost redus cu 46% pentru cei care au urmat mai îndeaproape dieta mediteraneană alternativă și 44% pentru cei care au obținut scoruri mai mari la respectarea indicelui dietei pe bază de plante. Atunci când a fost evaluată separat, relația dintre calitatea dietei și riscul de atac de cord/accident vascular cerebral a fost similară în toate cele șase grupuri hispanice/latino.
Cercetarea demonstrează faptul că scorurile mai mari în oricare dintre cele trei modele alimentare sănătoase pentru inimă sunt asociate cu un risc cardiovascular mai mic, sugerând că oamenii ar putea să își reducă riscul pentru probleme cardiovasculare fără a se conforma în mod obligatoriu unui model alimentar specific.
sursa: News Medical
Data actualizare: 08-03-2022 | creare: 08-03-2022 | Vizite: 389
Bibliografie
Eating patterns may help explain different rates of heart disease, stroke among U.S. Hispanics/Latinos, link: https://www.news-medical.net/news/20220303/Eating-patterns-may-help-explain-different-rates-of-heart-disease-stroke-among-US-HispanicsLatinos.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Diabetul zaharat si bolile cardiovasculare
- Bolile cardiovasculare în sarcină
- Endocardita infecțioasă în sarcină
- Hipertensiunea pulmonară (HTP) la gravidă
- Sindromul Eisenmenger la gravidă
- Factori de risc în bolile cardiovasculare
- Abordarea pacienților cu boli cardiovasculare
- Alimentele cu multă sare și efectul lor asupra sănătății
- Sfaturi pentru sănătatea inimii
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Virusul HPV la barbati (toata lumea discuta despre HPV la femei, dar la barbati mai putin)
- Se mai poate face infarct, chiar daca se ia tratament și se tine dieta?
- Tratament naturist pentru urmatoarele boli cardiovasculare
- Descifrare ecocardiografie