Modul în care este procesată guma de xantan de către intestin, explicat de cercetători

©

Autor:

Modul în care este procesată guma de xantan de către intestin, explicat de cercetători
Un studiu condus de cercetătorii de la Universitatea din Michigan examinează capacitatea microbiomului intestinal uman de a digera guma xantan, un aditiv alimentar introdus recent în alimentele procesate. Descoperirile indică faptul că procesarea aditivului este condusă de un singur tip de microb intestinal.
Guma xantan, un gelifiant folosit ca agent de îngroșare, datorită capacității sale de a face lichidele mai vâscoase, este adăugat în mod obișnuit la alimentele procesate, alimente care reprezintă o mare proporție din dieta occidentală. Comercializat inclusiv sub formă de praf, aditivul este procesat în intestinul uman de către un microb din familia de bacterii ruminococcaceae. O altă bacterie intestinală, bacteroides intestinalis, se hrănește cu carbohidrații mai mici eliberați de bacteria ruminococcaceae.

Studiul actual sugerează, de asemenea, că acțiunea bacteriilor din intestin în urma consumului gumei de xantan duce la producerea de acizi grași cu lanț scurt, cu rol esențial în sănătatea intestinală, care contribuie la aportul caloric total. Semnăturile genetice ale bacteriilor activate în urma consumului gumei de xantan, relativ absente în probele din microbiomul oamenilor din regiunile neindustrializate de pe glob, sugerează că un consum pe scară largă al aditivului poate modifica în mod activ microbiomul intestinal.

Rezultatele sugerează că guma de xantan poate îmbogăți microbiomele intestinale, efectele consumului fiind unele benefice. „Studiul este primul pas în înțelegerea modului în care noi ingrediente alimentare ar putea schimba microbiomul nostru și dacă acestea schimbările sunt bune sau rele. Acest lucru poate fi deosebit de important pentru persoanele care consumă cantități peste medie de gumă xantan, cum ar fi persoanele cu boală celiacă și cei care urmează diete fără gluten”, declară autorul studiului, profesorul Matthew Ostrowski de la Universitatea din Michigan.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 18-04-2022 | creare: 18-04-2022 | Vizite: 504
Bibliografie
Study helps explain how xanthan gum, a common food additive, is processed in the gut, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220414110734.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cercetătorii au identificat alternative naturale promițătoare pentru înlocuirea ingredientelor cosmetice și alimentare sintetice
  • Aditivii alimentari emulgatori cresc riscul de cancer?
  • Emulsifianții alimentari cresc riscul de diabet tip 2
  •