Modul în care este procesată guma de xantan de către intestin, explicat de cercetători

Modul în care este procesată guma de xantan de către intestin, explicat de cercetători

©

Autor:

Modul în care este procesată guma de xantan de către intestin, explicat de cercetători
Un studiu condus de cercetătorii de la Universitatea din Michigan examinează capacitatea microbiomului intestinal uman de a digera guma xantan, un aditiv alimentar introdus recent în alimentele procesate. Descoperirile indică faptul că procesarea aditivului este condusă de un singur tip de microb intestinal.
Guma xantan, un gelifiant folosit ca agent de îngroÈ™are, datorită capacității sale de a face lichidele mai vâscoase, este adăugat în mod obiÈ™nuit la alimentele procesate, alimente care reprezintă o mare proporÈ›ie din dieta occidentală. Comercializat inclusiv sub formă de praf, aditivul este procesat în intestinul uman de către un microb din familia de bacterii ruminococcaceae. O altă bacterie intestinală, bacteroides intestinalis, se hrăneÈ™te cu carbohidraÈ›ii mai mici eliberaÈ›i de bacteria ruminococcaceae.

Studiul actual sugerează, de asemenea, că acÈ›iunea bacteriilor din intestin în urma consumului gumei de xantan duce la producerea de acizi graÈ™i cu lanÈ› scurt, cu rol esenÈ›ial în sănătatea intestinală, care contribuie la aportul caloric total. Semnăturile genetice ale bacteriilor activate în urma consumului gumei de xantan, relativ absente în probele din microbiomul oamenilor din regiunile neindustrializate de pe glob, sugerează că un consum pe scară largă al aditivului poate modifica în mod activ microbiomul intestinal.

Rezultatele sugerează că guma de xantan poate îmbogăți microbiomele intestinale, efectele consumului fiind unele benefice. „Studiul este primul pas în înÈ›elegerea modului în care noi ingrediente alimentare ar putea schimba microbiomul nostru È™i dacă acestea schimbările sunt bune sau rele. Acest lucru poate fi deosebit de important pentru persoanele care consumă cantități peste medie de gumă xantan, cum ar fi persoanele cu boală celiacă È™i cei care urmează diete fără gluten”, declară autorul studiului, profesorul Matthew Ostrowski de la Universitatea din Michigan.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 18-04-2022 | creare: 18-04-2022 | Vizite: 555
Bibliografie
Study helps explain how xanthan gum, a common food additive, is processed in the gut, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220414110734.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cercetătorii au identificat alternative naturale promițătoare pentru înlocuirea ingredientelor cosmetice È™i alimentare sintetice
  • Aditivii alimentari emulgatori cresc riscul de cancer?
  • EmulsifianÈ›ii alimentari cresc riscul de diabet tip 2
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum