Aportul crescut de fibre alimentare reduce inflamația sistemică
Autor: Domșa Dariana
O alimentaÈ›ie bogată în fibre este asociată cu un nivel semnificativ mai redus al inflamaÈ›iei sistemice la adulÈ›ii cu diferite condiÈ›ii de sănătate, cât È™i la adulÈ›ii sănătoÈ™i, constată un nou studiu. InflamaÈ›ia sistemică este asociată cu un risc crescut pentru diferite boli severe, precum cancer sau boli cardiovasculare.
Până în prezent, majoritatea studiilor privind inflamaÈ›ia È™i fibrele dietetice s-au axat pe analiza concentraÈ›iilor circulante ale proteinei C-reactive (CRP), o proteină de fază acută, care determină inflamaÈ›ii de scurtă durată, împreună cu citokine inflamatorii, precum interleukina 6 (IL-6) È™i factorul de necroză tumorală α (TNFa). Prin urmare, există o necesitate urgentă de investigare în mod specific a asocierii dintre fibrele dietetice È™i inflamaÈ›ia sistemică pentru selectarea intervenÈ›iilor care ar viza aspecte specifice ale inflamaÈ›iei.
Cercetarea actuală sugerează că un aport mai mare de fibre alimentate poate fi asociat cu niveluri mai scăzute de inflamaÈ›ie la persoanele în vârstă. Cercetarea se bazează pe datele colectate de la peste 4.000 de persoane incluse în Cardiovascular Health Study (CHS), un studiu în cadrul căruia participanÈ›ii au complet, printre altele, chestionare privind alimentaÈ›ia È™i frecvenÈ›a de consum a alimentelor.
Descoperirile au indicat o reducere a concentraÈ›iilor de IL-1 È™i CRP în urma creÈ™terii aportului total de fibre cu 5 grame pe zi. Simultan, creÈ™terea aportului fibrelor provenite din cereale cu aceeaÈ™i cantitate pe zi a determinat diminuarea concentraÈ›iilor de CRP, IL-1RA È™i IL-6. O creÈ™tere a aportului de fibre vegetale nu a fost asociată cu niciun marker.
sursa: News Medical
foto: Antonina Vlasova / Shutterstock.com
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Îmbătrânirea ar putea intensifica efectele negative ale unei diete bogate în sare
- Zahărul influențează negativ microbiomul intestinal și crește riscul de diabet sau obezitate
- Dieta MIND și întârzierea declinului cognitiv după AVC
- Persoanele vegetariene mănâncă putine fructe, legume si cereale integrale
- Chist operat recidivat
- Măsea inflamată după o extracție dar fara durere
- Inflamatie ATM
- Administrare vitamine în perfuzie