Cum influențează dieta longevitatea
Cercetătorii au studiat de-a lungul timpului importanța nutrienților în reglarea bolilor, prin efectele pe care le pot avea asupra metabolismului. Anumite combinații de nutrienți îmbunătățesc răspunsurile celulare și promovează longevitatea.
Un studiu recent publicat în revista Cell, demonstrează legătura dintre creștere, longevitate și căile metabolice pe care aceastea le implică.
Dieta bogată în aminoacizi (proveniți din proteine) susține creșterea organismului. Metionina îmbunătățește semnalizarea hormonului de creștere (eng. Growth hormone- GH) și a factorului de creștere asemănător insulinei (IGF-1). Pe de altă parte, acești hormoni răspund pozitiv la semnalele pro-îmbătrânire. Studiul constată însă faptul că mutațiile de la nivelul receptorilor acestor hormoni, cu scăderea plasmatică a acestora, extind viața cu până la 35%-40%.
Reducerea nivelului de IGF-1 circulant și al insulinei ar putea duce la o prelungire a longevității. Șoarecii cu mutații în substratul receptorului insulinei, trăiesc și cu 30% mai mult, mutațiile scăzând acțiunea anabolizantă a hormonilor de creștere. Longevitatea este asociată cu întârzierea proceselor de creștere.
Metabolismul glucidic este, de asemenea, implicat în îmbătrânire, glucoza fiind un accelerator al acestui proces. Cercetătorii au observat cum întreruperea unei căi de metabolizare a glucozei duce la o creștere cu 30% a duratei medii de viață și la scăderea incidenței cardiomiopatiei la animalele de laborator.
Restricța calorică este totodată benefică. Perioadele de post ce implică restricții alimentare pe perioade limitate de timp suțin de asemenea reducerea greutății și a factorilor asociați bolilor cardiovasculare, dar și creșterea sensibilității la insulină, scăzând riscul de a dezvolta diabet.
Asocierea zilnică a perioadelor mai lungi de post care implică săritul peste micul dejun implică însă rate crescute de mortalitate, conform cercetătorilor.
sursa: News Medical
foto: udra11 / Shutterstock
Un studiu recent publicat în revista Cell, demonstrează legătura dintre creștere, longevitate și căile metabolice pe care aceastea le implică.
Dieta bogată în aminoacizi (proveniți din proteine) susține creșterea organismului. Metionina îmbunătățește semnalizarea hormonului de creștere (eng. Growth hormone- GH) și a factorului de creștere asemănător insulinei (IGF-1). Pe de altă parte, acești hormoni răspund pozitiv la semnalele pro-îmbătrânire. Studiul constată însă faptul că mutațiile de la nivelul receptorilor acestor hormoni, cu scăderea plasmatică a acestora, extind viața cu până la 35%-40%.
Reducerea nivelului de IGF-1 circulant și al insulinei ar putea duce la o prelungire a longevității. Șoarecii cu mutații în substratul receptorului insulinei, trăiesc și cu 30% mai mult, mutațiile scăzând acțiunea anabolizantă a hormonilor de creștere. Longevitatea este asociată cu întârzierea proceselor de creștere.
Metabolismul glucidic este, de asemenea, implicat în îmbătrânire, glucoza fiind un accelerator al acestui proces. Cercetătorii au observat cum întreruperea unei căi de metabolizare a glucozei duce la o creștere cu 30% a duratei medii de viață și la scăderea incidenței cardiomiopatiei la animalele de laborator.
Restricța calorică este totodată benefică. Perioadele de post ce implică restricții alimentare pe perioade limitate de timp suțin de asemenea reducerea greutății și a factorilor asociați bolilor cardiovasculare, dar și creșterea sensibilității la insulină, scăzând riscul de a dezvolta diabet.
Asocierea zilnică a perioadelor mai lungi de post care implică săritul peste micul dejun implică însă rate crescute de mortalitate, conform cercetătorilor.
În concluzie, o dietă cu niveluri scăzute, dar suficiente de proteine, o cantitate crescută de legume, cu un aport mic de metionină și alți aminoacizi, fără a sări peste micul dejun și perioade scurte de post, previne îmbătrânirea. Această recomandare nu se aplică persoanelor cu vârsta peste 65 ani din studiu, unde nu se mai observă beneficiile dietei. Un stil de viață echilibrat susține corpul uman și îl menține în formă, prevenind dereglările metabolice.
sursa: News Medical
foto: udra11 / Shutterstock
Data actualizare: 03-05-2022 | creare: 03-05-2022 | Vizite: 566
Bibliografie
How diet and nutrition impacts lifespan, link: https://www.news-medical.net/news/20220501/How-diet-and-nutrition-impacts-lifespan.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Suplimentarea cu acizi grași Omega-3 și vitamine B ar putea reduce nivelul homocisteinemiei
- Creșterea aportului de proteine nu determină creșterea masei musculare
- Nivelul scăzut de vitamina B12 la copii asociat cu aptitudini cognitive deficitare
- Microbii non-bacterieni din intestinele umane influențează metabolismul alimentelor procesate
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni