Aderența la dieta mediteraneană ar putea preveni fragilitatea fizică și psihică
Fragilitatea este recunoscută ca o stare de vulnerabilitate crescută, cauzată de scăderea ponderală, a capacității de efort sau energiei și a mai multor funcții fiziologice, afectând 10-15% din adulții în vârstă și conducând în final către probleme de sănătate.
Un nou studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition arată că adoptarea stilului de dietă mediteranean ar putea preveni acest tip de fragilitate.
Studiul a inclus 2384 de adulți sănătoși din care făceau parte din Framingham Heart Study, care au fost monitorizați timp de 11 ani prin chestionare de frecvență alimentară și evaluarea stării de vulnerabilitate.
Chestionarele urmăreau în ce măsură era respectat un stil de alimentație mediteranean și aportul de antioxidanți (carotenoizi, vitamina C și vitamina E).
Un scor mai mare al aderenței la stilul mediteranean s-a corelat cu o scădere a probabilitații de fragilitate.
Studiul a determinat și dacă anumiți antioxidanți din această dietă joacă un rol mai important în fragilitate.
Aparent aportul mai crescut de carotenoizi (întâlniți în legumele și fructele colorate) s-a corelat cel mai puternic cu reducerea șanselor de fragilitate la persoanele de vârstă medie și înaintată. Fiecare 10mg în plus de carotenoizi ar reduce sansele de fragilitate cu 16%.
În schimb vitamina E și vitamina C nu au fost asociate semnificativ cu acest tip de prevenție.
Așadar oamenii ar putea preveni acest sindrom de fragilitate al persoanelor în vârstă recurgând la un stil de hrănire mediteranean, bazat pe consumul de fructe și legume.
"Creșterea consumul de fructe și legume intens colorate, care sunt bogate în carotenoizi și alți compuși bioactivi, ar putea influența sănătatea adulților în vârstă", concluzionează Dr. Shivani Sahni, prim-autor al studiului.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Asocierea dintre consumul de pește mic și mortalitatea de orice cauză în rândul japonezilor
- Sunt eficiente suplimentele de vitamine și minerale pentru prevenția bolilor cardiovasculare?
- Cercetările asociază consumul de alimentele ultraprocesate cu accelerarea îmbătrânirii biologice
- Riscul de a dezvolta boli cardiovasculare poate fi redus prin consumul frecvent de avocado
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni