Enigma arborelui de cacao

Enigma arborelui de cacao

©

Autor:

Enigma arborelui de cacao
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Würzburg analizează în detaliu felul în care se răspândeÈ™te arborele de cacao. Acesta a fost condus în Peru de echipa de la Catedra de Ecologie Animală È™i Biologie Tropicală de la Julius-Maximilians-Universität (JMU) din Germania.
Oamenii de È™tiință au aplicat clei pe florile de cacao în 20 de sisteme agroforestiere din nordul È™i sudul Peru-ului pentru a evalua speciile insectelor care vizitează florile acestui arbore în vederea polenizării lui. De asemenea, au analizat influenÈ›a gradului de umbrire È™i a distanÈ›ei până la cea mai apropiată pădure asupra activității acestor vietăți.

Rezultatele studiului au sugerat că, în pădurile de arbori de cacao din nordul Peru-ului, afidele (38%), furnicile (13%) È™i tripsul (10%) au frecventat majoritar florile arborelui. În sud, unde este un mediu mai umed, pe de altă parte, tripsul (65%), musculiÈ›ele (14%) È™i viespile parazite (10%) au fost mai des întâlnite. De asemenea, cercetătorii au descoperit că numărul de insecte de pe florile de cacao a crescut cu cât plantaÈ›iile au fost mai umbrite. În sud, în schimb, insectele au preferat plantaÈ›iile mai puÈ›in umbrite, cel puÈ›in în sezonul ploios. Totodată, aceÈ™tia au observat că distanÈ›a până la cea mai apropiată pădure nu a reprezentat un factor decisiv pentru vizitele insectelor în niciuna din regiuni.

Echipa condusă de Justine Vansynghel a observat, de asemenea, că doar 2% din florile de cacao polenizate produc fructe de cacao. Cu toate acestea, polenizarea manuală a triplat acest procent la unul de 7%, însă biologul afirmă că este puÈ›in. Unul dintre motivele din spatele acestui fenomen ar putea fi o cantitate insuficientă de polenizatori eficienÈ›i. Acest lucru este sugerat de faptul că au fost depistate 30 de boabe de polen pe floare, în medie, iar o polenizare reuÈ™ită se poate obÈ›ine dacă numărul este de patru ori mai mare.

Conform lui Vansynghel, în Indonezia se pot obÈ›ine procente de până la 50 la sută prin polenizare manuală, deoarece plantaÈ›iile din acea zonă nu folosesc clone de cacao din America de Sud, ci unele cu randament mai ridicat. Pe de altă parte, plantaÈ›iile de cacao din Africa È™i Asia sunt ameninÈ›ate de numeroase boli È™i variaÈ›i dăunători, astfel încât monoculturile de mari dimensiuni pot fi afectate în întregime în scurt timp. În plus, un alt defect al clonelor non-native este producerea de recolte de bună calitate timp de cinci până la zece ani. Ulterior, plantaÈ›iile vechi sunt abandonate, iar cele noi sunt realizate prin tăierea pădurilor.

sursa: Science Daily
foto: Polenizarea manuală a arborelui de cacao prin frecarea a două flori pentru a transfera polenul. (Image: Carlos Ulloque-Samatelo / Universidad Nacional de Piura)

Data actualizare: 11-04-2022 | creare: 11-04-2022 | Vizite: 635
Bibliografie
The cacao tree enigma, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220406101643.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cacaua reduce tensiunea È™i rigiditatea arterială
  • Ce beneficii pentru sănătatea inimii are consumul de cacao È™i fructe de pădure? (studiu)
  • Extractul de cacao ar putea fi un tonic cognitiv pentru vârstnicii cu o dietă deficitară
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum