Dieta nordică scade colesterolul și zahărul din sânge, chiar dacă nu slăbești
Un nou studiu certifică beneficiile dietei nordice asupra sănătății. Până acum se credea că acest lucru se datorează scăderii în greutate pe care dieta o determină, însă cercetătorii au descoperit că aceasta scade nivelele sanguine de colesterol și zahăr, chiar și în absența scăderii în greutate.
„Contrar concepției generale, acești parametri sunt dependenți și de alte mecanisme”, explică Lars Ove Dragsted, cercetător și șeful Departamentului de Nutriție, Exercițiu și Sport al Universității din Copenhaga. Astfel, analiza a demonstrat că dieta nordică îmbunătățește starea de sănătate, fie că produce scădere în greutate sau nu.
Numeroase boli pot fi evitate prin adoptarea unei diete nordice. Printre efectele benefice asupra sănătății ce se pot obține urmând această dietă se numără scăderea riscului de afecțiuni cardiovasculare, diabet de tip 2, hipertensiune arterială și hipercolesterolemie.
Studiul a inclus 200 de voluntari cu vârsta de minim 50 de ani ce sufereau de risc crescut de diabet sau boli cardiovasculare, precum și un indice de masă corporală (IMC) crescut. Jumătate dintre aceștia au consumat produse conform dietei nordice, iar cealaltă jumătate a urmat o dietă normală timp de 6 luni.
Grupul ce a urmat dieta nordică a prezentat o stare mai bună de sănătate, nivele sanguine mai scăzute de colesterol și grăsimi și o metabolizare mai bună a glucozei. Aceste efecte au fost constante, fiind prezente și la persoanele care au scăzut în greutate, dar și la cele care nu au obținut acest rezultat.
Dragsted atribuie rezultatele obținute diferenței de calitate dintre hrana procesată pe care o mâncăm de zi cu zi și produsele promovate în dieta nordică. Un factor și mai important, conform cercetătorului, este legat de grăsimile obținute din pește, floarea-soarelui și ulei de rapiță, toate componente de bază ale acestei diete.
Dieta ketogenică se bazează pe consumul de:
- uleiuri vegetale (rapiță, floarea-soarelui);
- legume (mazăre, fasole, varză);
- fructe (mere, pere, prune);
- nuci, semințe, cereale;
- pește.
„Acest studiu arată că rezultatele dietei nordice nu se bazează doar pe scăderea în greutate. Compoziția unică de grăsimi contribuie foarte mult la beneficiile asupra sănătății.”, spune cercetătorul.
sursa: Science Daily
foto: University of Copenhagen
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Intervențiile simple pot ajuta la reducerea consumului de fast food
- Aromele gustoase ale ciocolatei ar putea reprezenta un risc în alte deserturi
- Extractul de afine sălbatice a fost asociat cu beneficii cardiovasculare și cognitive
- Versiunea benefică inimii a bucătăriei chinezești tradiționale scade tensiunea arterială
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni