Micro și nanoplasticele ingerate din apă sau alimente ar putea crește riscul pentru diverse afecțiuni

©

Autor:

Micro și nanoplasticele ingerate din apă sau alimente ar putea crește riscul pentru diverse afecțiuni
Microplasticele și nanoplasticele, ingerate in tractul gastrointestinal preponderent în urma consumului de apă din sticle de plastic, ar putea afecta sănătatea umană prin modificarea microbiomului intestinal. Un nou studiu, condus de cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Viena, a rezumat cunoștințele științifice actuale cu privire la efectele potențial nocive ale micro- și nanoplasticele asupra sănătății umane.
Cercetarea se concentrează asupra sistemului digestiv, locație în care particulele micro și nanoplastice (MNP) pot fi găsite. Studiile experimentale indică faptul că MNP-urile ingerate care trec prin tractul gastrointestinal duc la modificări în compoziția microbiomului intestinal. Echipa de cercetare raportează că modificările de compoziție ale microbiomul intestinal pot determina apariția unor boli metabolice precum obezitatea, diabetul sau bolile hepatice cronice.

Cercetătorii au descris, pe lângă efectele asupra microbiomul intestinal, mecanisme moleculare care facilitează absorbția MNP-urilor în țesutul intestinal. Folosind analize specifice, cercetătorii au demonstrat că MNP-urile din tractul gastrointestinal ar putea fi absorbite într-o cantitate mai mare în țesut, în anumite condiții fizico-chimice. Totodată, micro și nanoplasticele ar putea să activeze mecanismele implicate în răspunsurile inflamatorii și imune locale. Nanoplasticele în mod special sunt asociate cu procese biochimice care sunt implicate în mod crucial în carcinogeneză.

Efectele potențiale adverse asupra sănătății ale particulelor de plastic ar putea avea un impact semnificativ pentru persoanele cu afecțiuni cronice, declară autorii. Modificările locale apărute la nivelul tractului gastrointestinal și asociate cu bolile cronice sau stresul cronic cresc susceptibilitatea pentru efecte mai severe ale expunerii la micro și nanoplasticele.

sursa: Science Daily
foto: MedUni Vienna

Data actualizare: 28-03-2022 | creare: 28-03-2022 | Vizite: 374
Bibliografie
Health risk due to micro- and nanoplastics in food, limk: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220324130253.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pătrunderea microplasticelor în celulele vii
  • Contaminarea microplastică, întâlnită cel mai frecvent la moluște
  • Fulgii de zăpadă pot conține cantițăți variabile de plastic
  •