Micro și nanoplasticele ingerate din apă sau alimente ar putea crește riscul pentru diverse afecțiuni

Micro și nanoplasticele ingerate din apă sau alimente ar putea crește riscul pentru diverse afecțiuni

©

Autor:

Micro și nanoplasticele ingerate din apă sau alimente ar putea crește riscul pentru diverse afecțiuni
Microplasticele È™i nanoplasticele, ingerate in tractul gastrointestinal preponderent în urma consumului de apă din sticle de plastic, ar putea afecta sănătatea umană prin modificarea microbiomului intestinal. Un nou studiu, condus de cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Viena, a rezumat cunoÈ™tinÈ›ele È™tiinÈ›ifice actuale cu privire la efectele potenÈ›ial nocive ale micro- È™i nanoplasticele asupra sănătății umane.
Cercetarea se concentrează asupra sistemului digestiv, locaÈ›ie în care particulele micro È™i nanoplastice (MNP) pot fi găsite. Studiile experimentale indică faptul că MNP-urile ingerate care trec prin tractul gastrointestinal duc la modificări în compoziÈ›ia microbiomului intestinal. Echipa de cercetare raportează că modificările de compoziÈ›ie ale microbiomul intestinal pot determina apariÈ›ia unor boli metabolice precum obezitatea, diabetul sau bolile hepatice cronice.

Cercetătorii au descris, pe lângă efectele asupra microbiomul intestinal, mecanisme moleculare care facilitează absorbÈ›ia MNP-urilor în È›esutul intestinal. Folosind analize specifice, cercetătorii au demonstrat că MNP-urile din tractul gastrointestinal ar putea fi absorbite într-o cantitate mai mare în È›esut, în anumite condiÈ›ii fizico-chimice. Totodată, micro È™i nanoplasticele ar putea să activeze mecanismele implicate în răspunsurile inflamatorii È™i imune locale. Nanoplasticele în mod special sunt asociate cu procese biochimice care sunt implicate în mod crucial în carcinogeneză.

Efectele potențiale adverse asupra sănătății ale particulelor de plastic ar putea avea un impact semnificativ pentru persoanele cu afecțiuni cronice, declară autorii. Modificările locale apărute la nivelul tractului gastrointestinal și asociate cu bolile cronice sau stresul cronic cresc susceptibilitatea pentru efecte mai severe ale expunerii la micro și nanoplasticele.

sursa: Science Daily
foto: MedUni Vienna

Data actualizare: 28-03-2022 | creare: 28-03-2022 | Vizite: 414
Bibliografie
Health risk due to micro- and nanoplastics in food, limk: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220324130253.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pătrunderea microplasticelor în celulele vii
  • Contaminarea microplastică, întâlnită cel mai frecvent la moluÈ™te
  • Fulgii de zăpadă pot conÈ›ine cantițăți variabile de plastic
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum