Cinci studii noi descriu comportamentele alimentare și dietele adolescenților și adulților tineri
Un studiu recent efectuat la Universitatea din Michigan găsește o legătură între lipsa securității alimentară, adică accesul limitat la o cantitate de hrană adecvată și nutritivă și încercările de a pierde în greutate în timpul adolescenței.
Analizând informații de la peste 7.000 de copii și insecuritatea alimentară în timpul grădiniței, în clasa a treia, a patra și a opta, cercetătorii au ajuns la concluzia ca 4% din participanți s-au confruntat la unul sau mai multe momente cu nesiguranță alimentară.
Probabilitatea de a încerca să scadă în greutate a fost mai mare în cazul copiilor care au experimentat în 3-4 rânduri situații de insecuritate alimentară, comparativ cu cei în cazul cărora hrana zilnică era asigurată fără probleme.
Cercetătorii de la Universitatea de Stat din New Mexico au studiat legătura între consumul de alcool și comportamente alimentare, care aveau ca scop împiedicarea creșterii în greutate sau slăbitul.
Urmărind 120 de studenți în timpul anului universitar 2020-2021 s-a constatat că aceștia utilizau diverse strategii: săreau peste mese sau făceau exerciții fizice intense pentru a compensa caloriile consumate prin alcool sau chiar mâncau mai puțin pentru a ajunge mai rapid în stare de ebrietate.
S-au înregistrat, de asemenea, și alte tipuri de comportamente, cum ar fi inducerea vărsăturilor, consumul de laxative sau de mâncăruri sărace în grăsimi și cu puține calorii, toate acestea pentru a compensa aportul caloric al alcoolului.
Un studiu observațional în care au fost implicați peste 2.000 de adulți tineri a încercat să determine dacă supraalimentarea și mâncatul compulsiv au fost asociate și cu alte tipuri de comportamente.
S-a constatat că participanții cu adicții alimentare aveau tendința de a se percepe supraponderali și asociau comportamente dăunătoare, cum ar fi consumul de laxative și medicamente pentru slăbit sau inducerea vărsăturilor.
Cercetătorii de la Universitatea din Colorado au descris o legătură între băuturile îndulcite cu zahăr și niveluri mai ridicate ale trigliceridelor la adolescenți.
La acest rezultat s-a ajuns analizând date de la peste 600 copii între 10-16 ani.
Așadar, consumul de băuturi îndulcite cu zahăr în timpul copilariei ar duce la creșteri ale trigliceridelor la copii și tineri, prin afectarea metabolismului lipidic.
Un alt studiu a avut în vedere nivelurile crescute ale tensiunii arteriale măsurate unor copii între 10-12 ani din Kenya.
S-a descoperit că mai mult de 20% din ei aveau pre-hipertensiune și 14% hipertensiune, însemnând că, în total, o treime din copii avea valori crescute.
Copiii supraponderali și obezi, precum și cei care consumau cantități mari de cartofi prăjiți sau chipsuri, au avut o tendință mai mare de a înregistra valori mai crescute ale tensiunii arteriale, comparativ cu cei la care aportul era mai moderat.
sursa: News Medical
foto: American Society for Nutrition
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Un aport mai mare de lapte a fost asociat cu un risc scăzut de diabet la persoanele fără persistența lactazei
- Consumul de alimente sănătoase reduce simptomele depresiei
- Veganii ar trebui să fie atenți la calitatea alimentelor pe care le consumă, sugerează un studiu
- Consumul de suc de fructe este benefic și fără efecte adverse asupra greutății corporale la preadolescenți
- Alimentatie-nutritie-dieta
- Regim alimentar - minus 20 kg
- Dieta
- Adolescenta nu mananca foarte mult, dar este peste greutatea normala
- Vomit dupa ce mananc!
- Am 16 ani si vreau sa slabesc
- Adolescent vegan