Care sunt factorii care influențează dorința oamenilor de a consuma alimente modificate genetic?

Care sunt factorii care influențează dorința oamenilor de a consuma alimente modificate genetic?

©

Autor:

Care sunt factorii care influențează dorința oamenilor de a consuma alimente modificate genetic?
Un studiu bazat pe un chestionar care evaluează acceptarea publică a alimentelor modificate genetic, la care au participat peste 2.000 de persoane din SUA, arată că încrederea în instituÈ›iile statului, împreună cu alÈ›i factori sociali, influenÈ›ează semnificativ dorinÈ›a participanÈ›ilor de a consuma sau de a refuza aceste alimente.
ProducÈ›ia de alimente modificate genetic, de regulă cu termene de valabilitate superioare produselor naturale, a început deja în unele regiuni din SUA, tehnologiile de editate genetică precum CRISPR fiind folosite până în prezent la crearea unei varietăți de tipuri de soia È™i a porumbului sau bananelor. DeÈ™i contestată, o astfel de metodă de producÈ›ie a alimentelor poate aborda provocările actuale È™i poate oferi beneficii directe consumatorii.

La momentul actual, persoanele care critică tehnologia consideră că aceasta poate avea consecinÈ›e nedorite È™i solicită în mod expres modificarea legislaÈ›iei, pentru ca alimentele modificate genetic să fie în viitor etichetate corespunzător. Èšinând cont de reacÈ›ia criticilor cu privire la tehnologia de modificare genetică, au apărut È™i speculaÈ›ii cu privire la potenÈ›ialul redus al oamenilor de a accepta alimente modificate genetic.

Studiul actual, condus de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Iowa, este primul care evaluează acceptarea publică a alimentelor modificate genetic, folosind un eÈ™antion reprezentativ la nivel naÈ›ional. Chestionarul, menit să înÈ›eleagă factorii care influenÈ›ează decizia oamenilor de a consuma sau nu alimente genetice, vă fi repetat la fiecare doi ani, pentru a urmări modul în care atitudinea publicului față de alimentele modificate genetic se va modifica pe măsură ce numărul produselor genetice introduse pe piață va creÈ™te.

Studiul indică faptul că valorile sociale ale oamenilor È™i încrederea lor în industrie, grupuri de mediu sau guvern, mai degrabă decât alÈ›i factori, precum preÈ›ul, aspectul sau gustul produselor, influenÈ›ează decizia de a evita sau mânca alimente modificate genetic. În general, persoanele incluse în studiu care s-au declarat dispuse să consume astfel de alimente au considerat È™tiinÈ›a un mijloc principal de a rezolva problemele societății.

sursa: Science Daily
foto: Amy Juhnke/Iowa State University

Data actualizare: 05-07-2022 | creare: 05-07-2022 | Vizite: 395
Bibliografie
Who trusts gene-edited foods? New study gauges public acceptance, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/06/220628170201.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum