Dietele bogate în fibre sunt asociate cu o rezistenţă mai scăzută la antibiotice a bacteriilor din tractul digestiv
Conform unui studiu recent al Departamentului de Agricultură al Statelor Unite, adulții sănătoși care au o dietă variată ce conține cel puțin 8-10 g fibre solubile pe zi au mai puține bacterii rezistente la antibiotice în tractul lor digestiv.
Rezistenţa la antimicrobiene (RAM), care se referă la bacterii, virusuri și fungi este o problema tot mai acută și o amenințare asupra sănătății, cu potențial de a se înrăutăți în următoarele decenii.
Microbii din tractul digestiv poartă materialul genetic care îi ajută să supraviețuiască sub acțiunea antibioticelor și ei stau la baza rezistentei la antimicrobiene.
Fibrele solubile sunt cele care se dizolvă în apă și reprezintă principalul tip de fibre din orz și ovăz, din legume cum sunt fasolea, lintea, mazărea, din semințe și nuci, dar și din vegetale și fructe precum morcovii, brocoli sau fructe de pădure.
În acest studiu la care au participat 290 de adulți sănătoși, cercetătorii au căutat asocieri între nivelul genelor rezistente la antibiotice ale bacteriilor din intestin și o dietă ce conține proteine animale și fibre.
Concluzia lor a fost că o dietă bogată în fibre și cu aport scăzut de proteine animale, în special porc și vită, a fost corelată semnificativ cu niveluri mai scăzute ale genelor rezistente la antimicrobiene (ARG) ale bacteriilor din intestin.
Principiul de la care se pleacă este că ceea ce mâncăm reprezintă hrană și pentru microbiotă și că poate fi o soluție pentru reducerea rezistenţei la antimicrobiene prin modificarea proporției diverselor microorganisme din intestin.
Mai departe s-a constatat că la persoanele cu nivelurile cele mai scăzute ale ARG predominau bacteriile strict anaerobe, adică bacteriile care se dezvoltă în absenţa oxigenului și reprezintă un marker al unui intestin sănătos, fără inflamație. Dintre acestea, bacteriile din familia Clostridiaceae au fost cele mai numeroase.
Cercetătoarea în biologie moleculară Danielle Lemay, care este și conducătoarea studiului remarcă faptul că „În mod surprinzător factorul cel mai important în predicția unor nivele scăzute de ARG a fost varietatea dietei, chiar mai mult decât cantitatea de fibre ingerată.” Acest lucru sugerează că ar fi bine să avem o dieta diversificată, bogată în fibre solubile, pentru a obține beneficiul maxim.
Pe de altă parte, persoanele care aveau nivelurile cele mai ridicat de ARG s-au dovedit a avea și o diversitate mai scăzută a bacteriilor din intestin.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum