Consumul crescut de fructe și legume te face mai fericit

©

Autor:

Consumul crescut de fructe și legume te face mai fericit

Un studiu publicat recent în jurnalul științific American Journal of Public Health sugerează existența beneficiilor la nivel psihologic ale consumului de fructe și legume, dincolo de concepția tradițională conform căreia o dietă bogată în fructe și vegetale poate scade riscul de cancer și boli cardiovasculare.


Cercetarea a remarcat în rândul persoanelor care au consumat zilnic circa 8 porții de fructe și vegetale, timp de cel puțin 24 de luni, o ameliorare a gradului de satisfacție.


La studiu au participat 12,385 de persoane și a constat în consemnarea într-un jurnal alimentar a constituienților din dietă și implicit, aprecierea gradului de satisfacție și bunăstare psihologică în decursul anilor 2007, 2009 și 2013. Rezultatele au fost ajustate astfel încât să nu fie influențate de efectele asupra satisfacției ale creșterii veniturilor sau a altor circumstanțe personale.


Astfel, cercetătorii au observat ascensiunea treptată a gradului de satisfacție și stare de bine consecutivă creșterii consumului de fructe și vegetale cu câte o porție, până la 8 porții într-o zi.


Implicațiile studiului în ceea ce privește politicile de sănătate publică constau în modificarea percepției oamenilor față de consumului recomandat de fructe și vegetale. Mai mult decât ameliorarea stării de sănătate și reducerea riscului de boală, autorii studiului susțin că nerespectarea acestei recomandări ar putea altera starea de fericire și satisfacție asupra vieții, în contextul stilului de viață și al dietei nesănătoase.


O primă etapă a studiului a analizat datele colectate cu ocazia campaniei Australian Go for 2&5 , care promovează consumul a 2 porții de fructe și 5 porții de legume și vegetale în fiecare zi.


Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul a cel puțin 5 porții de fructe și legume zilnic, cel puțin 400 de grame, dintre care 2-3 porții să fie reprezentate de fructe și minimum 3 să fie legume și vegetale.

 


Data actualizare: 11-04-2021 | creare: 14-07-2016 | Vizite: 1483
Bibliografie
Eating more fruit and vegetables can substantially increase happiness levels, link: https://medicalxpress.com/news/2016-07-fruit-vegetables-substantially-happiness.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum să fim mai fericiți? (Ghid practic)
  • Fericirea indusă de consumul de substanțe
  • Râsul și fericirea
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum