Nutriție
Boala celiacă, celiachia sau enteropatia glutenică este o afecțiune autoimună gastrointestinală a cărei incidență este într-o continuă creștere, iar singurul tratament eficient este reprezentat de dieta strictă de excludere a glutenului din alimentaț...
Dacă până acum ambalajele din plastic și frigiderul erau principalele mijloace de a păstra fructele și legumele, fibroina (proteina din mătase care îi conferă acesteia duritate) este o alternativă mult mai sustenabilă, care face fructele și legumele să își păstreze prospețimea pentru mai mult timp.Impactul acestei no...
Dieta sau restricția calorică poate avea ca efect îmbunătățirea stării de sănătate, a dispoziției generale și a libidoului, precum și reducerea nivelului de stres, chiar și la persoanele care nu sunt obeze....
Cercetătorii din Australia au descoperit că turmericul poate ajuta la îmbunătățirea memoriei și atenției la persoanele vârstnice. Acest lucru se datorează curcuminului, o substanță de culoare galbenă din componența turmericului, despre care se știe deja că inhibă amintirile neplăcute la șoricei, ameliorează simptomele...
Un studiu publicat recent în jurnalul australian de nutriție umană Nutrients a analizat relația dintre consumul specific de macronutrienți (carbohidrați, proteine, lipide) și calitatea somnului. Acesta a fost primul studiu care a utilizat deopotrivă ...
Un studiu recent publicat în jurnalul Circulation a remarcat o asociere semnificativă între consumul de lactate integrale și reducerea riscului pentru diabet zaharat tip 2. ...
Conform unui studiu publicat recent în New England Journal of Medicine, persoanele care consumă în mod regulat fructe proaspete manifestă o diminuare semnificativă a riscului de infarct miocardic și accident vascular cerebral, principalele cauze de m...
Cercetătorii de la Institutul de Științe Weizman din Israel și cei de la Institutul de Biochimie Max Plank din Germania sugerează că momentul când mâncăm este la fel de important ca și alimentele pe care le consumăm. Explicația este dată de faptul că ceasul nostru biologic, răspunzător de ritmul circadian, controlează mit...
Un studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition a remarcat un alt beneficiu al consumului zilnic de leguminoase și anume, promovarea procesului de reducere a greutății corporale pe termen lung. ...
Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition a analizat relația dintre aderarea persoanelor supraponderale sau obeze la o dietă hiper-proteică și calitatea somnului. ...
Cercetătorii din cadrul Universității din Liverpool au analizat conținutul de zahăr adăugat din aproximativ 200 de sucuri din fructe destinate vânzării către copii. Rezultatele au remarcat o concentrație de zaharuri considerată „inacceptabilă” pentru...
Deși atunci când facem referire la mâncare, simțul auditiv este cel mai adesea subestimat, cercetătorii din cadrul Universității de Stat din Colorado și Brigham Young au arătat că sunetele pe care le facem atunci când mâncăm au un rol important în reglarea cantității de alimente ingerate.Cercetătorii vorbes...
Cercetătorii sugerează că un anumit tip de zaharid conținut de legumele cu frunze verzi favorizează digestia. Acest zaharid hrănește bacteriile bune din intestinul nostru care se ocupă de digestie, neutralizând bacteriile rele. ...
Un studiu publicat recent în jurnalul Appetite a analizat relația dintre consumul uzual de ciocolată și funcția cognitivă la adulții incluși în Maine-Syracuse Longitudinal Study (MSLS), inițiat în anul 1975....
În urma unui studiu calitativ realizat recent (2016) cu sprijinul Consiliului Australian pentru Educație și Cercetare, s-a identificat o asociere între alimentația sub nivelul optim recomandat, inclusiv nerespectarea unui orar al meselor, și riscul d...
Un studiu recent publicat în Journal of Agriculture and Food Chemistry a descoperit o asociere între aportul crescut de sare din dietă și afectarea hepatică. Acest studiu a analizat efectele expunerii la un aport excesiv de sare asupra morfologiei ...
Pentru a determina posibilele cauze ale stagnării creșterii la copii, un grup de cercetători din cadrul unor universități de prestigiu, Universitatea Johns Hopkins (Baltimore), Universitatea de Medicină (St. Louis) și Universitatea din Malawi, au col...
Prin intermediul unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences s-a putut analiza mecanismul neuronal prin care consumul de alimente bogate în zaharuri și grăsimi saturate modifică comportamentul alimentar....
Un studiu recent publicat în jurnalul Appetite sugerează că aportul moderat de ciocolată este asociat cu o îmbunătățire a funcțiilor cognitive, independent de alte obiceiuri alimentare....
Un studiu recent publicat în JAMA Pediatrics (The Journal of the American Medical Association Pediatrics) a stabilit o asociere între consumul prenatal de pește al mamei și accelerarea procesului de creștere în copilărie, inclusiv între aportul exce...
Un studiu recent cu privire la riscurile colesterolului provenit din dietă asupra sănătății, realizat în cadrul Universității din Finlanda de Est, a fost publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică....
Un nou studiu publicat în American Journal of Physiology – Regulatory, Integrative and Comparative Physiology sugerează că persoanele în vârstă care au o dietă bogată în sare și-ar putea pune în pericol sănătatea. Pe măsură ce organismul îmbătrânește, anumite funcții ale sale scad &ici...
Un studiu realizat în cadrul Universității Lund (Suedia), publicat recent în British Journal of Nutrition susține faptul că includerea orzului în dieta zilnică poate să reducă riscul de a dezvolta diabet zaharat tip 2 și poate conduce la îmbunătățire...
Capsaicina, ingredientul activ din alimentele picante are acțiune antioxidantă, anti-inflamatoare și anticancerigenă, conform studiilor realizate până în prezent, majoritatea fiind studii de laborator....
Potrivit unui nou studiu realizat în cadrul Departamentului de Microbiologie și Imunologie al Universității Stanford (California), consumul scăzut de fibre alimentare poate afecta microflora intestinală și implicit buna funcționare a sistemului diges...
Un studiu realizat în anul 2015, condus de University of California din San Fracisco și Touro University din California, a evaluat efectele scăderii consumului de zahăr adăugat la copii obezi, fără a fi modificat aportul caloric zilnic sau nivelul de...
Un nou studiu sugerează că o alimentație bogată în grăsimi saturate, zahăr și o cantitate scăzută de fibre determină o calitate nesatisfăcătoare a somnului. Cu cât este mai mare cantitatea de fibre consumate, cu atât perioada de somn cu unde lente (somnul profund) este mai crescută. În schimb, energia mare obț...
Alimentele bogate în flavonoide sunt utile în tratarea disfuncțiilor erectile, conform unui studiu realizat de către cercetători din cadrul Universității Harvard. La studiu au participat aproximativ 50.000 de bărbați de vârstă mijlocie, ce au fost mo...
O meta-analiză a 45 de studii realizată de cercetătorii de la Universitatea Yale a arătat că publicitatea din industria alimentară la care suntem expuși (în special cea vizuală) ne influențează semnificativ comportamentul alimentar. ...
Un studiu publicat în jurnalul Health Psychology a arătat care sunt efectele adverse ale consumului de alcool asupra capacității de autocontrol a unei persoane când vine vorba de ingestia alimentelor. ...
De mai multe ori avem tendința de a mânca și atunci când nu resimțim senzația de foame. Având în permanență la dispoziție o gamă variată de produse alimentare apetisante și gustoase, tindem să nu mai consumăm alimentele doar atunci când este cu adevărat nevoie. Un studiu publicat în Journal of th...
Studii anterioare au arătat ca un consum moderat de cafea poate preveni apariția diabetului de tip 2. Într-un studiu recent publicat în Journal of Natural Products s-a arătat și care sunt acești compuși ce contribuie la efectul benefic. ...
Nucile conțin numeroase substanțe nutritive cum ar fi grăsimi nesaturate, proteine, minerale și vitamine. Sunt singurele fructe cu coajă lignificată ce asigură o cantitate semnificativă de acid alfa-linoleic, o formă vegetală de Omega-3....
Pentru a răspunde la această întrebare, o echipă de cercetători de la Universitatea din Michigan a realizat un studiu în cadrul căruia 620 de persoane au fost solicitate să evalueze 35 de alimente în funcție de cât de irezistibile erau acestea pentru ei. Ca instrument de evaluare s-a utilizat Scala Yale a Dependenței...
Consumul de alimente pe bază de soia sau care conțin izoflavoni din soia ar putea avea un efect protector împotriva osteoporozei. Aceasta este concluzia unui studiu preliminar realizat de cercetători de la Universitatea din Hull, prezentat în cadrul Conferinței Anuale a Societății pentru Endocrinologie. Osteoporoza constă î...
O analiză amănunţită publicată în Journal of Epidemiology and Community Health sugerează că un consum ridicat de peşte ar putea reduce riscul de depresie. ...
Nu mai este de mult o noutate faptul că alimentele de tip fast food nu sunt cea mai fericită alegere dacă ținem la sănătate. Totuși, în ciuda aditivilor și a altor substanțe chimice cu efecte negative, gustul bun al unui Big Mac (unul dintre cele mai populare dintre produsele fast food) ne face de multe ori să nu îi putem rezi...
O dietă echilibrată, bazată pe fructe, legume și oleaginoase poate reduce riscul de apariție a depresiei, conform unui studiu publicat în jurnalul BMC Medicine. ...
Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh şi Dundee din Scoţia au descoperit o proteină naturală care poate fi adăugată în îngheţată pentru a o face mai rezistentă la căldură. Proteina, denumită BsIA, are capacitatea de a lega aerul, grăsimile şi apa, permiţând îngheţatei să rămână mai mult...
Ardeiul iute ar putea sta la baza unor tratamente pentru obezitate și prevenirea câștigului în greutate, după ce un studiu recent a identificat modul în acesta acționează asupra stomacului....
O analiză realizată pe baza a 123 de studii pe tema grăsimilor din alimente și a sănătății cardiovasculare a ajuns la concluzia că grăsimile trans sunt cele răspunzătoare de boala coronariană, cele saturate neavând nicio legătură. Deși majoritatea recomandărilor sunt de a limita consumul de grăsimi saturate (înt&a...
Băuturile îndulcite sunt considerate a fi un factor major în dezvoltarea unor afecțiuni precum obezitatea, diabetul de tip 2 și cariile dentare. Sunt aproximativ 10 lingurițe de zahăr adăugate într-o singură doză (330 ml) de Coca-Cola. Organizația Mondială a Sănătății recomandă un maximum de 6 lingurițe de zahăr a...
Includerea produselor picante în alimentație se pare că ar corela cu un risc mai mic de mortalitate, asociere valabilă și pentru decesul cauzat de afecțiuni precum cancerul, ischemia și afecțiunile respiratorii.Studiul care a ajuns la această concluzie a fost publicat în jurnalul BMJ și este unul observațional, deci rezultatel...
Pe lângă gusturile clasice, de bază, pe care le cunoaștem (dulce, sărat, acru, amar și umami) se pare că mai există încă unul - gustul pentru grăsimi. Cercetătorii au descoperit că acesta este un gust distinct, dar nu e nici pe departe pe cât de delicios am crede. Chiar dimpotrivă, cercetătorii spun că „est...
Efectele probioticelor asupra menținerii sănătății depind de sursa lor, respectiv de alimentele, băuturile sau suplimentele care le furnizează, conform unui studiu publicat în jurnalul Applied and Environmental Microbiology....
O alimentație bogată în grăsimi trans, folosite în general pentru a îmbunătăți gustul, textura și termenul de garanție al produselor, se pare că ar fi asociată cu o afectare a funcțiilor memoriei. Aceasta este concluzia unui studiu recent realizat în cadrul Universității din California.Cei 1018 de participanți ...
Conform unui studiu publicat în jurnalul Heart (studiul EPIC-Norfolk), consumul a 100 g de ciocolată zilnic poate duce la scăderea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare și accident vascular cerebral (AVC). ...
Un grup de cercetători chinezi au creat un nou tip de carne, adăugând la carnea de vită obișnuită acizii grași esențiali asociați cu uleiul de pește. Primele rezultate au fost publicate în jurnalul științific Biotechnology Letters și studiile sunt încă în derulare, fiind vorba de un program mai amplu de cercetar...
Disfuncția erectilă reprezintă incapacitatea de a obține o erecție suficient de fermă pentru a iniția actul sexual, fiind cea mai frecventă formă de disfuncție sexuală la bărbați. Afectează mai mult de 18 milioane dintre bărbații din SUA cu vârsta mai mare de 20 de ani. Disfuncția erectilă este o afecțiune care poate f...
Un studiu recent, publicat în jurnalul științific Neurology pune în evidență încă o dată beneficiile unei alimentații sănătoase pentru organism, de data aceasta pentru creier. Este vorba mai exact despre protecția pe care o oferă împotriva declinului cognitiv. Pe de altă parte, consumul de alimente prăjite, carn...
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni