Cafeaua: riscuri versus beneficii (meta-analiză)
©
Autor: Costin Oana
Dacă până acum studiile privind efectele cafelei asupra sănătății au ajuns la rezultate contradictorii, o meta-analiză realizată de cercetătorii de la Universitatea Ulster (UK) sugerează că un consum moderat (3-4 cești de cafea pe zi) are un efect neutru pentru sănătate sau ușor benefic.
Meta-analiza a fost publicată în Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety și a constat în revizuirea a 1277 de studii privind efectele cafelei, realizate din 1970 până astăzi. Cercetătorii au creat o listă exhaustivă cu potențialele riscuri și beneficii ale consumului de cafea pe următoarele tipuri de afecțiuni și efecte asupra sănătății:
Concluzia generală este că dacă se consumă cafea moderat, respectiv 3-4 cești pe zi, efectul este de obicei unul neutru, eventual ușor benefic.
O altă observație a autorilor este că pe baza studiilor analizate nu se poate stabili o relație de cauzalitate în privința riscurilor și a beneficiilor, pentru că majoritatea studiilor sunt observaționale. De aceea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a cuantifica balanța riscuri-beneficii a consumului de cafea, dar și pentru a identifica acei compuși ai cafelei (sau combinația lor) responsabili pentru efectele pozitive.
Sursa: Science Daily
Meta-analiza a fost publicată în Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety și a constat în revizuirea a 1277 de studii privind efectele cafelei, realizate din 1970 până astăzi. Cercetătorii au creat o listă exhaustivă cu potențialele riscuri și beneficii ale consumului de cafea pe următoarele tipuri de afecțiuni și efecte asupra sănătății:
- mortalitate;
- boli cardiovasculare;
- cancer;
- metabolism;
- afecțiuni neurologice;
- afecțiuni gastrointestinale;
- diverse alte efecte pentru sănătate.
Concluzia generală este că dacă se consumă cafea moderat, respectiv 3-4 cești pe zi, efectul este de obicei unul neutru, eventual ușor benefic.
O altă observație a autorilor este că pe baza studiilor analizate nu se poate stabili o relație de cauzalitate în privința riscurilor și a beneficiilor, pentru că majoritatea studiilor sunt observaționale. De aceea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a cuantifica balanța riscuri-beneficii a consumului de cafea, dar și pentru a identifica acei compuși ai cafelei (sau combinația lor) responsabili pentru efectele pozitive.
Sursa: Science Daily
Data actualizare: 30-06-2016 | creare: 30-06-2016 | Vizite: 2714
Bibliografie
Benefits of drinking coffee outweigh risks, review suggests, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160627125816.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Cafea la filtru si la ibric.. care e mai sanatoasa?
- Cafea si antidepresive
- Depresie in lipsa cafeinei
- Cafeaua in locul tigarilor
- Cafeaua
- Diabet, tigari, cafea... infectie masea
- Cafea pe timpul sarcinii
- Cafea cu lapte - o combinație gresita sau nu?
- Senzatie de slabiciune dupa bautul cafelei