Alimentația vestică asociată cu un risc mai mare de Alzheimer
©
Autor: Costin Oana
Numărul cazurilor de Alzheimer este în continuă creștere la nivel global. Aproximativ 42 milioane de persoane sunt afectate de demență, Alzheimer fiind cel mai frecvent tip.
Tot mai multe studii ecologice și observaționale arată că printre factorii de risc se numără alimentația specifică țărilor vestice, compusă, în principal, din carne, dulciuri și produse lactate cu un conținut ridicat de grăsimi. Pe de altă parte, consumul de fructe, legume, cereale, pește și produse lactate cu un conținut scăzut de grăsimi este asociat cu un risc redus de demență. Un exemplu grăitor este cazul populației japoneze, care după trecerea de la alimentația tradițională la cea de tip vestic, a înregistrat o creștere a ratei de Alzheimer de la 1% în 1985 la 7% în 2008.
Un nou studiu ecologic a fost realizat privind boala Alzheimer în 10 state din lume (Brazilia, Chile, Cuba, Egipt, India, Mongolia, Nigeria, Coreea, Sri Lanka și Statele Unite), în care au fost vizate atât prevalența afecțiunii, cât și alimentația cu 5, 10 și 15 ani înainte de data colectării informațiilor privind prevalența.
Cercetătorii au observat colerația cea mai puternică între consumul de carne și produse de origine animală, cu excepția laptelui (cu 5 ani înainte de colectarea datelor privind prevalența) și incidența bolii.
În ceea ce privește particularitățile fiecărui stat din cele analizate, se pare că populația americană este cea mai predispusă la Alzheimer, o persoană având un risc de 4% de a dezvolta această afecțiune. Explicația constă în alimentația vestică, în special aportul ridicat de carne, iar autorii consideră că reducerea acesteia ar putea scădea riscul acestui tip de demență, la fel cum se întâmplă în cazul cancerului, atacului cerebral, diabetului zaharat de tip 2.
Dieta mediteraneană este asociată cu jumătate din riscul implicat de alimentația vestică. Totodată, regimul alimentar tradițional al unor țări precum India, Japonia sau Nigeria, unde consumul de carne e scăzut, este și acesta asociat cu o scădere de 50% a riscului de Alzheimer.
Sursa: Medical Xpress
Tot mai multe studii ecologice și observaționale arată că printre factorii de risc se numără alimentația specifică țărilor vestice, compusă, în principal, din carne, dulciuri și produse lactate cu un conținut ridicat de grăsimi. Pe de altă parte, consumul de fructe, legume, cereale, pește și produse lactate cu un conținut scăzut de grăsimi este asociat cu un risc redus de demență. Un exemplu grăitor este cazul populației japoneze, care după trecerea de la alimentația tradițională la cea de tip vestic, a înregistrat o creștere a ratei de Alzheimer de la 1% în 1985 la 7% în 2008.
Un nou studiu ecologic a fost realizat privind boala Alzheimer în 10 state din lume (Brazilia, Chile, Cuba, Egipt, India, Mongolia, Nigeria, Coreea, Sri Lanka și Statele Unite), în care au fost vizate atât prevalența afecțiunii, cât și alimentația cu 5, 10 și 15 ani înainte de data colectării informațiilor privind prevalența.
Cercetătorii au observat colerația cea mai puternică între consumul de carne și produse de origine animală, cu excepția laptelui (cu 5 ani înainte de colectarea datelor privind prevalența) și incidența bolii.
În ceea ce privește particularitățile fiecărui stat din cele analizate, se pare că populația americană este cea mai predispusă la Alzheimer, o persoană având un risc de 4% de a dezvolta această afecțiune. Explicația constă în alimentația vestică, în special aportul ridicat de carne, iar autorii consideră că reducerea acesteia ar putea scădea riscul acestui tip de demență, la fel cum se întâmplă în cazul cancerului, atacului cerebral, diabetului zaharat de tip 2.
Dieta mediteraneană este asociată cu jumătate din riscul implicat de alimentația vestică. Totodată, regimul alimentar tradițional al unor țări precum India, Japonia sau Nigeria, unde consumul de carne e scăzut, este și acesta asociat cu o scădere de 50% a riscului de Alzheimer.
Sursa: Medical Xpress
Data actualizare: 28-03-2019 | creare: 31-08-2016 | Vizite: 1556
Bibliografie
Western diet increases Alzheimer's risk, link: http://medicalxpress.com/news/2016-08-western-diet-alzheimer.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Un avocado consumat zilnic poate contribui la îmbunătățirea calității dietei în general
- Consumul moderat de alcool în timpul meselor reduce riscul de diabet de tip 2
- Doar zece minute, de atât au nevoie lucrătorii din domeniul sănătății pentru a consuma un ceai cu biscuiți în timpul serviciului
- Berea fără alcool ar putea fi un mediu propice de culturi bacteriene
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Boala Alzheimer, o realitate frecvent întâlnită
- Sotul se simte "ca dupa ce bei"... ce sa fie?
- Fractura ischio- pubiana dr. - varstinici!
- Alzheimer sau nu?
- Boala Alzheimer
- Dementa de tip alzheimer
- Alzheimer?
- Alzheimer faza terminala