Dieta pentru reducerea tensiunii arteriale previne și afecțiunile renale
Persoanele care au o dietă bogată în nuci, leguminose, fructe È™i vegetale, lactate degresate, cereale integrale, un aport redus de carne roÈ™ie, respectiv carne procesată, alimente È™i băuturi bogate în zaharuri adăugate, grăsimi È™i sodiu, au înregistrat o reducere substanÈ›ială a riscului de a dezvolta afecÈ›iuni cronice renale. Efectele unei astfel de diete au fost apreciate în urma a 2 decenii de cercetare, afirmă specialiÈ™tii din cadrul Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.
Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) a fost concepută iniÈ›ial pentru reducerea tensiunii arteriale, dar studiile au demonstrat eficienÈ›a acesteia È™i în prevenÈ›ia diverselor afecÈ›iuni cronice contemporane.
Potrivit unei publicaÈ›ii în American Journal of Kidney Disease, bolile cronice renale pot fi adăugate listei de patologii care sunt preîntâmpinate cu ajutorul unei alimentaÈ›ii sănătoase È™i a unui stil de viață adecvat.
Datele au fost colectate prin intermediul studiului ARIC (Atherosclerosis Risk in Communities Study) care a inclus 15,792 adulÈ›i. În acest mod au fost evaluate comportamentele alimentare caracteristice dietei DASH: consumul crescut de fructe, legume, nuci È™i lactate degresate, respectiv aportul redus de carne roÈ™ie È™i/ sau procesată, băuturi îndulcite È™i sodiu.
Potrivit rezultatelor studiului, persoanele care au consumat mai puÈ›ine fructe, legume È™i nuci, dar au preferat în schimb carne roÈ™ie È™i alimente bogate în sodiu, au înregistrat un risc cu 16% mai mare de a dezvolta afecÈ›iuni renale, comparativ cu participanÈ›ii care au avut o alimentaÈ›ie sănătoasă.
De asemenea, indivizii care au declarat un consum crescut de preparate din carne procesată È™i carne roÈ™ie au prezentat un risc mai mare cu 22% de boală cronică de rinichi, în comparaÈ›ie cu cei care au limitat aportul acestor alimente. La polul opus, consumul crescut de nuci È™i legume a fost asociat cu o reducere de 9% a riscului de patologii renale.
În cadrul acestui studiu s-a mai observat faptul că, persoanele cu o greutate sănătoasă au înregistrat un risc mai scăzut pentru afecÈ›iuni renale, comparativ cu participanÈ›ii care prezentau suprapondere sau obezitate.
Sursa: Medical Xpress
Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) a fost concepută iniÈ›ial pentru reducerea tensiunii arteriale, dar studiile au demonstrat eficienÈ›a acesteia È™i în prevenÈ›ia diverselor afecÈ›iuni cronice contemporane.
Potrivit unei publicaÈ›ii în American Journal of Kidney Disease, bolile cronice renale pot fi adăugate listei de patologii care sunt preîntâmpinate cu ajutorul unei alimentaÈ›ii sănătoase È™i a unui stil de viață adecvat.
Datele au fost colectate prin intermediul studiului ARIC (Atherosclerosis Risk in Communities Study) care a inclus 15,792 adulÈ›i. În acest mod au fost evaluate comportamentele alimentare caracteristice dietei DASH: consumul crescut de fructe, legume, nuci È™i lactate degresate, respectiv aportul redus de carne roÈ™ie È™i/ sau procesată, băuturi îndulcite È™i sodiu.
Potrivit rezultatelor studiului, persoanele care au consumat mai puÈ›ine fructe, legume È™i nuci, dar au preferat în schimb carne roÈ™ie È™i alimente bogate în sodiu, au înregistrat un risc cu 16% mai mare de a dezvolta afecÈ›iuni renale, comparativ cu participanÈ›ii care au avut o alimentaÈ›ie sănătoasă.
De asemenea, indivizii care au declarat un consum crescut de preparate din carne procesată È™i carne roÈ™ie au prezentat un risc mai mare cu 22% de boală cronică de rinichi, în comparaÈ›ie cu cei care au limitat aportul acestor alimente. La polul opus, consumul crescut de nuci È™i legume a fost asociat cu o reducere de 9% a riscului de patologii renale.
În cadrul acestui studiu s-a mai observat faptul că, persoanele cu o greutate sănătoasă au înregistrat un risc mai scăzut pentru afecÈ›iuni renale, comparativ cu participanÈ›ii care prezentau suprapondere sau obezitate.
Mai multe informații despre dieta DASH puteți găsi aici.
Sursa: Medical Xpress
Data actualizare: 25-03-2019 | creare: 18-08-2016 | Vizite: 1546
Bibliografie
Diet designed to lower blood pressure also reduces risk of kidney disease, link: https://medicalxpress.com/news/2016-08-diet-blood-pressure-kidney-disease.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Asocierea antocianinelor cu prebiotice ar putea fi benefică pentru pacienții cu obezitate
- Postul intermitent poate ajuta la gestionarea bolilor cardiace și metabolice
- Dieta mediteraneană, protecție împotriva micșorării creierului la vârsta a treia
- Consumul de iaurt susține sănătatea mușchilor scheletici
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni