A fost identificată o asociere între aportul adecvat de fibre și îmbătrânirea sănătoasă

A fost identificată o asociere între aportul adecvat de fibre și îmbătrânirea sănătoasă

©

Autor:

A fost identificată o asociere între aportul adecvat de fibre și îmbătrânirea sănătoasă
Îmbătrânirea este un proces fiziologic care este în mod frecvent È™i eronat asociat cu un grup de boli cauzate de regulă de acumularea în cursul vieÈ›ii a unor factori de risc genetici, ambientali, metabolici, însă aceasta nu este o regulă.

Îmbătrânirea sănătoasă este definită drept absenÈ›a dizabilităților, a simptomelor depresive È™i respiratorii, a deficitului cognitiv È™i a afecÈ›iunilor cronice, printre care se numără cancerul È™i bolile coronariene.

Un studiu publicat în jurnalul È™tiinÈ›ific al Societății Americane de Gerontologie a semnalat faptul că un consum adecvat de fibre provenite din cereale È™i derivate, fructe È™i legume, ar putea preveni sau întârzia instalarea bolilor È™i a dizabilităților în rândul persoanelor cu vârsta mai mare de 50 de ani.

Datele au fost colectate cu ocazia studiului populaÈ›ional Blue Mountains Eye Study, care a examinat timp de 10 ani o cohortă formată din 1,609 adulÈ›i cu vârsta minimă de 50 ani. Printre obiectivele studiate, a fost analizat È™i efectul carbohidraÈ›ilor din dietă asupra procesului de îmbătrânire.

În acest scop au fost evaluaÈ›i următorii factori: aportul total de carbohidraÈ›i, aportul total de fibre, indexul glicemic, încărcătura glicemică È™i aportul total de zaharuri simple. Astfel s-a remarcat o influență substanÈ›ială a aportului de fibre asupra procesului de îmbătrânire.

Conform rezultatelor studiului, participanÈ›ii care au înregistrat un aport crescut de fibre au avut o probabilitate cu 80% mai mare de a îmbătrâni sănătos după cei 10 ani de urmărire pe care i-a presupus studiul. Prin urmare, aceÈ™tia au prezentat un risc mai redus de a suferi de hipertensiune arterială, diabet zaharat, demență, depresie È™i dizabilități funcÈ›ionale, care ar putea reduce atât cantitatea, dar È™i calitatea vieÈ›ii odată cu înaintarea în vârstă.

Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru formularea recomandărilor nutriționale privind aportul de fibre din dietă, pornind de la rezultatele acestui studiu.

Între timp se recomandă o alimentaÈ›ie echilibrată, bogată în surse hrănitoare de fibre alimentare: cereale integrale È™i derivate, fructe, vegetale È™i leguminoase, pentru menÈ›inerea stării de sănătate pe termen lung.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 01-11-2021 | creare: 02-06-2016 | Vizite: 1717
Bibliografie
Dietary fiber intake tied to successful aging, research reveals, link: https://medicalxpress.com/news/2016-06-dietary-fiber-intake-tied-successful.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Deficitul de fibre din alimentaÈ›ie poate modifica compoziÈ›ia florei intestinale
  • Orzul ajută la reducerea apetitului È™i la îmbunătățirea profilului metabolic
  • ÃŽmbătrânirea ar putea intensifica efectele negative ale unei diete bogate în sare
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum