A fost identificată o asociere între aportul adecvat de fibre și îmbătrânirea sănătoasă
Îmbătrânirea este un proces fiziologic care este în mod frecvent È™i eronat asociat cu un grup de boli cauzate de regulă de acumularea în cursul vieÈ›ii a unor factori de risc genetici, ambientali, metabolici, însă aceasta nu este o regulă.
Îmbătrânirea sănătoasă este definită drept absenÈ›a dizabilităților, a simptomelor depresive È™i respiratorii, a deficitului cognitiv È™i a afecÈ›iunilor cronice, printre care se numără cancerul È™i bolile coronariene.
Un studiu publicat în jurnalul È™tiinÈ›ific al Societății Americane de Gerontologie a semnalat faptul că un consum adecvat de fibre provenite din cereale È™i derivate, fructe È™i legume, ar putea preveni sau întârzia instalarea bolilor È™i a dizabilităților în rândul persoanelor cu vârsta mai mare de 50 de ani.
Datele au fost colectate cu ocazia studiului populaÈ›ional Blue Mountains Eye Study, care a examinat timp de 10 ani o cohortă formată din 1,609 adulÈ›i cu vârsta minimă de 50 ani. Printre obiectivele studiate, a fost analizat È™i efectul carbohidraÈ›ilor din dietă asupra procesului de îmbătrânire.
În acest scop au fost evaluaÈ›i următorii factori: aportul total de carbohidraÈ›i, aportul total de fibre, indexul glicemic, încărcătura glicemică È™i aportul total de zaharuri simple. Astfel s-a remarcat o influență substanÈ›ială a aportului de fibre asupra procesului de îmbătrânire.
Conform rezultatelor studiului, participanÈ›ii care au înregistrat un aport crescut de fibre au avut o probabilitate cu 80% mai mare de a îmbătrâni sănătos după cei 10 ani de urmărire pe care i-a presupus studiul. Prin urmare, aceÈ™tia au prezentat un risc mai redus de a suferi de hipertensiune arterială, diabet zaharat, demență, depresie È™i dizabilități funcÈ›ionale, care ar putea reduce atât cantitatea, dar È™i calitatea vieÈ›ii odată cu înaintarea în vârstă.
Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru formularea recomandărilor nutriționale privind aportul de fibre din dietă, pornind de la rezultatele acestui studiu.
Între timp se recomandă o alimentaÈ›ie echilibrată, bogată în surse hrănitoare de fibre alimentare: cereale integrale È™i derivate, fructe, vegetale È™i leguminoase, pentru menÈ›inerea stării de sănătate pe termen lung.
Sursa: Medical Xpress
Îmbătrânirea sănătoasă este definită drept absenÈ›a dizabilităților, a simptomelor depresive È™i respiratorii, a deficitului cognitiv È™i a afecÈ›iunilor cronice, printre care se numără cancerul È™i bolile coronariene.
Un studiu publicat în jurnalul È™tiinÈ›ific al Societății Americane de Gerontologie a semnalat faptul că un consum adecvat de fibre provenite din cereale È™i derivate, fructe È™i legume, ar putea preveni sau întârzia instalarea bolilor È™i a dizabilităților în rândul persoanelor cu vârsta mai mare de 50 de ani.
Datele au fost colectate cu ocazia studiului populaÈ›ional Blue Mountains Eye Study, care a examinat timp de 10 ani o cohortă formată din 1,609 adulÈ›i cu vârsta minimă de 50 ani. Printre obiectivele studiate, a fost analizat È™i efectul carbohidraÈ›ilor din dietă asupra procesului de îmbătrânire.
În acest scop au fost evaluaÈ›i următorii factori: aportul total de carbohidraÈ›i, aportul total de fibre, indexul glicemic, încărcătura glicemică È™i aportul total de zaharuri simple. Astfel s-a remarcat o influență substanÈ›ială a aportului de fibre asupra procesului de îmbătrânire.
Conform rezultatelor studiului, participanÈ›ii care au înregistrat un aport crescut de fibre au avut o probabilitate cu 80% mai mare de a îmbătrâni sănătos după cei 10 ani de urmărire pe care i-a presupus studiul. Prin urmare, aceÈ™tia au prezentat un risc mai redus de a suferi de hipertensiune arterială, diabet zaharat, demență, depresie È™i dizabilități funcÈ›ionale, care ar putea reduce atât cantitatea, dar È™i calitatea vieÈ›ii odată cu înaintarea în vârstă.
Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru formularea recomandărilor nutriționale privind aportul de fibre din dietă, pornind de la rezultatele acestui studiu.
Între timp se recomandă o alimentaÈ›ie echilibrată, bogată în surse hrănitoare de fibre alimentare: cereale integrale È™i derivate, fructe, vegetale È™i leguminoase, pentru menÈ›inerea stării de sănătate pe termen lung.
Sursa: Medical Xpress
Data actualizare: 01-11-2021 | creare: 02-06-2016 | Vizite: 1717
Bibliografie
Dietary fiber intake tied to successful aging, research reveals, link: https://medicalxpress.com/news/2016-06-dietary-fiber-intake-tied-successful.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Nucile braziliene reduc inflamația și îmbunătățesc sănătatea intestinală la femeile cu dietă restrictivă
- Carne tocată de vită vs. carne pe bază de soia: care are mai multă putere de creștere musculară?
- Cum să găsești voința pentru a slăbi
- Cum este influențată microbiota intestinală umană de dieta alimentară
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni