Nutriția personalizată este superioară recomandărilor universale pentru o alimentație sănătoasă
Persoanele care au beneficiat de consultanță nutrițională personalizată tind să adopte obiceiuri alimentare sănătoase, adecvate și sustenabile în comparație cu cele care au primit recomandări generale raportate la nevoile populației și nu ale individului. Aceasta a fost una dintre concluziile unui studiu pan-european publicat în International Journal of Epidemiology.
Serviciile de dietetică personalizate se află la limita dintre știința nutriției și cea a medicinei și se focusează pe livrarea de către profesioniștii în nutriție a unor sfaturi individualizate în funcție de nevoile personale, profesionale, de bugetul de timp și financiar, respectiv gradul de motivație, unice pentru fiecare persoană în parte.
În loc să ofere recomandări generice, cum sunt „consumă zilnic minim 5 porții de legume și fructe” sau „consumă două porții de pește pe săptămână, dintre care una să fie de pește gras”, aplicarea personalizată a nutriției constă în oferirea unor indicații precise și relevante pentru individ în vederea optimizării dietei și a stilului de viață.
Studiul a inclus 1,607 adulți din șapte țări europene, randomizați ulterior în patru grupuri, în funcție de tratamentul nutrițional non-personalizat sau individualizat distribuit prin intermediul platformei online Food4Me:
La finalul celor 6 luni de monitorizare, cercetătorii au remarcat în rândul participanților care au beneficiat de terapie nutrițională personalizată o îmbunătățire semnificativă a obiceiurilor alimentare, comparativ cu cei din grupul de control. Cele mai evidente modificări dietetice s-au raportat la reducerea consumului de carne roșie (8.5 %), al sării (6.3 %), al grăsimilor saturate și al aportului caloric total (4.4 %). De asemenea, s-a remarcat și un aport considerabil mai mare de acid folic din alimente printre cei care au primit sfaturi nutriționale personalizate prin intermediul internetului.
Cu toate acestea, nu au fost identificate diferențe majore cu privire la eficiența celor trei abordări nutriționale adaptate nevoilor individuale și în special particularităților genetice; deși dieta genetică s-ar presupune că este cea mai fidelă modalitate de a personaliza planul nutrițional pentru optimizarea stilului de viață și prevenția patologiilor cronice, datele științifice nu sunt concludente în această direcție.
Potrivit studiului s-a putut stabili și utilitatea internetului drept mijloc de livrare al recomandărilor nutriționale personalizate către un număr mai mare de persoane, devenind astfel un instrument valoros în domeniul sănătății publice, în special din punct de vedere al raportului cost-eficiență.
Sursa: Science Daily
Serviciile de dietetică personalizate se află la limita dintre știința nutriției și cea a medicinei și se focusează pe livrarea de către profesioniștii în nutriție a unor sfaturi individualizate în funcție de nevoile personale, profesionale, de bugetul de timp și financiar, respectiv gradul de motivație, unice pentru fiecare persoană în parte.
În loc să ofere recomandări generice, cum sunt „consumă zilnic minim 5 porții de legume și fructe” sau „consumă două porții de pește pe săptămână, dintre care una să fie de pește gras”, aplicarea personalizată a nutriției constă în oferirea unor indicații precise și relevante pentru individ în vederea optimizării dietei și a stilului de viață.
Studiul a inclus 1,607 adulți din șapte țări europene, randomizați ulterior în patru grupuri, în funcție de tratamentul nutrițional non-personalizat sau individualizat distribuit prin intermediul platformei online Food4Me:
- recomandări convenționale dietetice, pentru activitatea fizică și menținerea unei greutăți corporale sănătoase, conform celor din ghidurile populaționale europene (grupul de control);
- recomandări dietetice personalizate în funcție de aportul dietetic individual (alimentația curentă);
- recomandări nutriționale personalizate în funcție de caracteristicile dietei curente, dar și de fenotip (compoziția corporală, în special gradul de adipozitate și biomarkerii nutriționali sangvini);
- recomandări nutriționale în funcție de obiceiurile alimentare curente, fenotip și genotip (aprecierea prezenței/ absenței a 5 variante genice specifice responsive la aportul de nutrienți: MTHFR, FTO, TCF7L2, APO(e4) și FADS1).
La finalul celor 6 luni de monitorizare, cercetătorii au remarcat în rândul participanților care au beneficiat de terapie nutrițională personalizată o îmbunătățire semnificativă a obiceiurilor alimentare, comparativ cu cei din grupul de control. Cele mai evidente modificări dietetice s-au raportat la reducerea consumului de carne roșie (8.5 %), al sării (6.3 %), al grăsimilor saturate și al aportului caloric total (4.4 %). De asemenea, s-a remarcat și un aport considerabil mai mare de acid folic din alimente printre cei care au primit sfaturi nutriționale personalizate prin intermediul internetului.
Cu toate acestea, nu au fost identificate diferențe majore cu privire la eficiența celor trei abordări nutriționale adaptate nevoilor individuale și în special particularităților genetice; deși dieta genetică s-ar presupune că este cea mai fidelă modalitate de a personaliza planul nutrițional pentru optimizarea stilului de viață și prevenția patologiilor cronice, datele științifice nu sunt concludente în această direcție.
Potrivit studiului s-a putut stabili și utilitatea internetului drept mijloc de livrare al recomandărilor nutriționale personalizate către un număr mai mare de persoane, devenind astfel un instrument valoros în domeniul sănătății publice, în special din punct de vedere al raportului cost-eficiență.
Sursa: Science Daily
Data actualizare: 05-03-2020 | creare: 05-09-2016 | Vizite: 1929
Bibliografie
Personalized nutrition is better than a 'one size fits all' approach in improving diets, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/08/160816092217.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Ortorexia - obsesia pentru alimentaţia sănătoasă
- Reguli in farfurie - 12 sfaturi usoare pentru o alimentatie sanatoasa
- Painea prajita - pro sau contra?
- Atributele unui meniu sănătos
- Dieta genetică sau nutriția personalizată bazată pe testarea genetică
- Cele mai bune alimente (superalimente)
- Dieta persoanelor cu predispoziție genetică pentru obezitate
- Cele mai sănătoase sosuri (dressing-uri) pentru salată
- Topul celor mai bune sfaturi alimentare
- Obiceiuri alimentare - efecte benefice ale unei diete sănătoase
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- O dieta personalizata
- Vesnica problema: celulita
- Ce sa mananc in post?
- Sport si dieta, vreau sa slabesc 5 kg
- Hepatita in copilarie si alimentatia in prezent
- Dieta sanatoasa
- Pot sa ma ingras de la dieta aceasta?
- Dieta personalizata, vreau sa slabesc 4-5 kg
- Dieta personalizata
- Program de noapte