Dieta mediteraneană se asociază cu reducerea riscului de mortalitate la pacienții cu boli cardiovasculare

©

Autor:

Dieta mediteraneană se asociază cu reducerea riscului de mortalitate la pacienții cu boli cardiovasculare
În cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie (2016) au fost prezentate concluziile studiului observațional Moli-sani, potrivit cărora dieta mediteraneană ar putea contribui la diminuarea riscului de mortalitate cardiovasculară.

Dieta mediteraneană este recunoscută la scară largă drept cel mai sănătos tipar alimentar din lume. Mai mult decât atât, multe studii științifice au confirmat în mod constant că stilul de viață mediteranean, cel tradițional, este asociat cu reducerea riscului de boli cronice și cel mai important, cu scăderea mortalității generale”.

Mai multe informații despre dieta mediteraneană găsiți aici.

Studiile anterioare s-au focusat pe demonstrarea beneficiilor în domeniul nutriției preventive și, prin urmare la acestea au participat de regulă adulți sănătoși din populația generală. Cercetarea de față, însă și-a propus să analizeze care sunt efectele dietei mediteareene asupra indivizilor care prezintă afecțiuni cardiovasculare deja instalate, marcând rolul acesteia în prevenția secundară.

Proiectul Moli-sani a inclus 25,000 de adulți din Italia cu un istoric de boli cardiovasculare, dintre care cele mai frecvent raportate au fost afecțiunile coronariene și accidentul vascular cerebral.

Aportul alimentar a fost apreciat cu ajutorul chestionarului de frecvență alimentară utilizat în cadrul studiului EPIC (European Prospective Investigation into Cancer), iar aderența la dieta mediteraneană a fost evaluată cu ajutorul unui scor (MDS, Mediterranean Diet Score) care a avut în vedere 9 itemi: consumul de vegetale, leguminoase, fructe și oleaginoase, produse lactate, cereale, carne și produse derivate, peștele, frecvența aportului de alcool și raportul grăsimi mononesaturate-saturate din dietă.

Pe parcursul perioadei de monitorizare de 7.3 ani s-au înregistrat 208 decese. Un scor MDS între 3-6 puncte a fost asociat cu reducerea riscului de mortalitate cu 21%; rezultatele au fost adaptate în funcție de sex, vârstă, aport energetic total, consumul de ouă și cartofi, educație, activități fizice recreative, raportul talie-șold, statusul de fumător/ nefumător, existența unui diagnostic de diabet zaharat sau cancer la momentul înrolării în studiu.

Atunci când s-au înregistrat scoruri de aderență la dieta mediteraneană între 6 și 9 puncte, riscul de mortalitate a fost cu 37% mai mic comparativ cu limita inferioară (0-3 puncte).

Cercetătorii au mers mai departe cu investigațiile și au descoperit că principalii contribuitori la reducerea mortalității sunt reprezentați de consumul crescut de vegetale, pește, fructe, oleaginoase și surse de acizi grași mononesaturați, însemnând ulei de măsline de calitate superioară.

Cu toate că studiul este unul observațional și nu permite stabilirea unei relații de cauzalitate, dieta mediteraneană rămâne în continuare un etalon al stilului de viață și al alimentației sănătoase. Se consideră că dieta acționează asupra mediatorilor comuni prezenți în patologiile cronice, cum este de exemplu inflamația, și astfel ar putea reduce mortalitatea generală la pacienții cu boli cardiovasculare. Această ipoteză urmează a fi verificată prin cercetări ulterioare.

Sursa: European Society of Cardiology

Data actualizare: 08-09-2016 | creare: 08-09-2016 | Vizite: 1832
Bibliografie
Mediterranean diet associated with lower risk of death in cardiovascular disease patients, link: https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/Last-5-years/mediterranean-diet-associated-with-lower-risk-of-death-in-cardiovascular-disease
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta mediteraneană este benefică pentru prezervarea masei musculare și a densității minerale osoase la femeile în postmenopauză
  • Eficiență pentru scădere ponderală și risc cardiovascular: dieta vegetariană vs. dieta mediteraneană
  • Îmbătrânește sănătos adoptând stilul de viață mediteranean
  •