Vârsta, obezitatea și dopamina par să influențeze preferința pentru alimente dulci

©

Autor:

Vârsta, obezitatea și dopamina par să influențeze preferința pentru alimente dulci
Odată cu înaintarea în vârstă, preferința tinerilor pentru alimentele dulci tinde de regulă să scadă. Însă, în cazul persoanelor cu obezitate, noile cercetări sugerează că această diminuare nu este atât de însemnată, iar sistemele neuronale de recompensă operează într-un mod diferit, ceea ce ar putea favoriza procesul obezogen.

Descoperirile au fost publicate în jurnalul științific Diabetes, iar cercetătorii susțin că au identificat o posibilă anormalitate în privința răspunsului dopaminergic ca urmare a ingestiei de alimente dulci, la persoanele care suferă de obezitate. 

De asemenea, remanența preferinței pentru dulce indiferent de vârstă la persoanele obeze, ar putea influența activitatea sistemului de recompensă și ar putea stimula supraconsumul.

La studiu au participat 20 de subiecți normoponderali și 24 de persoane care prezentau obezitate (indice de masă corporală în valoare de 30 sau mai mare), toți având vârste între 20 și 40 de ani.

Inițial, fiecare participant a primit băuturi care conțineau cantități diferite de zahăr pentru a identifica preferința individuală pentru gustul dulce. În acest scop, a fost utilizată analiza PET (tomografia cu emisie de pozitroni) cu ajutorul căreia a fost investigată acțiunea receptorilor dopaminergici asociați cu sistemul neuronal de recompensă.

Astfel au fost identificate disparități în ceea ce privește numărul de receptori pentru dopamină și preferința pentru gustul dulce între indivizi.

În cazul persoanelor normoponderale, numărul redus de receptori dopaminergici a fost asociat cu a preferință crescută pentru alimente dulci. De asemenea, printre persoanele tinere care au luat parte la studiu s-a remarcat o predilecție pentru dulce.

În cazul participanților la studiu care prezentau obezitate, relația dintre vârstă, preferința pentru gustul dulce și receptorii dopaminergici nu a urmat același model care a fost observat în rândul persoanelor cu greutate echilibrată.

Unul dintre mecanismele patologice asociate cu obezitatea (insulino-rezistența)  ar putea fi responsabil de apariția acestor modificări. Excesul de grăsime, care pe lângă rolul de depozit, participă activ la procesele metabolice ale organismului, ar putea exercita efecte implicit asupra modului în care consumul de alimente, dar mai ales al celor dulci, este perceput la nivel cerebral.

Verificarea ipotezelor lansate în urma acestui studiu ar putea conduce înțelegerea mult mai profundă a procesului obezogen, dar și la descoperirea unor noi metode de abordare a obezității.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 06-04-2019 | creare: 22-06-2016 | Vizite: 1082
Bibliografie

Age, obesity, dopamine appear to influence preference for sweet foods, link: https://medicalxpress.com/news/2016-06-age-obesity-dopamine-sweet-foods.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  • Studiu: cea mai bună opțiune privind chirurgia obezității
  • Rețelele sociale ar putea ajuta în procesul de slăbire
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum