Vârsta, obezitatea și dopamina par să influențeze preferința pentru alimente dulci

Vârsta, obezitatea și dopamina par să influențeze preferința pentru alimente dulci

©

Autor:

Vârsta, obezitatea și dopamina par să influențeze preferința pentru alimente dulci
Odată cu înaintarea în vârstă, preferinÈ›a tinerilor pentru alimentele dulci tinde de regulă să scadă. Însă, în cazul persoanelor cu obezitate, noile cercetări sugerează că această diminuare nu este atât de însemnată, iar sistemele neuronale de recompensă operează într-un mod diferit, ceea ce ar putea favoriza procesul obezogen.

Descoperirile au fost publicate în jurnalul È™tiinÈ›ific Diabetes, iar cercetătorii susÈ›in că au identificat o posibilă anormalitate în privinÈ›a răspunsului dopaminergic ca urmare a ingestiei de alimente dulci, la persoanele care suferă de obezitate. 

De asemenea, remanenÈ›a preferinÈ›ei pentru dulce indiferent de vârstă la persoanele obeze, ar putea influenÈ›a activitatea sistemului de recompensă È™i ar putea stimula supraconsumul.

La studiu au participat 20 de subiecÈ›i normoponderali È™i 24 de persoane care prezentau obezitate (indice de masă corporală în valoare de 30 sau mai mare), toÈ›i având vârste între 20 È™i 40 de ani.

IniÈ›ial, fiecare participant a primit băuturi care conÈ›ineau cantități diferite de zahăr pentru a identifica preferinÈ›a individuală pentru gustul dulce. În acest scop, a fost utilizată analiza PET (tomografia cu emisie de pozitroni) cu ajutorul căreia a fost investigată acÈ›iunea receptorilor dopaminergici asociaÈ›i cu sistemul neuronal de recompensă.

Astfel au fost identificate disparități în ceea ce priveÈ™te numărul de receptori pentru dopamină È™i preferinÈ›a pentru gustul dulce între indivizi.

În cazul persoanelor normoponderale, numărul redus de receptori dopaminergici a fost asociat cu a preferință crescută pentru alimente dulci. De asemenea, printre persoanele tinere care au luat parte la studiu s-a remarcat o predilecÈ›ie pentru dulce.

În cazul participanÈ›ilor la studiu care prezentau obezitate, relaÈ›ia dintre vârstă, preferinÈ›a pentru gustul dulce È™i receptorii dopaminergici nu a urmat acelaÈ™i model care a fost observat în rândul persoanelor cu greutate echilibrată.

Unul dintre mecanismele patologice asociate cu obezitatea (insulino-rezistenÈ›a)  ar putea fi responsabil de apariÈ›ia acestor modificări. Excesul de grăsime, care pe lângă rolul de depozit, participă activ la procesele metabolice ale organismului, ar putea exercita efecte implicit asupra modului în care consumul de alimente, dar mai ales al celor dulci, este perceput la nivel cerebral.

Verificarea ipotezelor lansate în urma acestui studiu ar putea conduce înÈ›elegerea mult mai profundă a procesului obezogen, dar È™i la descoperirea unor noi metode de abordare a obezității.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 06-04-2019 | creare: 22-06-2016 | Vizite: 1072
Bibliografie

Age, obesity, dopamine appear to influence preference for sweet foods, link: https://medicalxpress.com/news/2016-06-age-obesity-dopamine-sweet-foods.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  • Studiu: cea mai bună opÈ›iune privind chirurgia obezității
  • ReÈ›elele sociale ar putea ajuta în procesul de slăbire
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum