România, țara cu cel mai redus consum de fructe și legume din Europa

Se estimează că o treime (34.4%) dintre locuitorii celor 28 state din cadrul Uniunii Europene nu includ în alimentația zilnică fructe sau legume, excepție fac cei 14% care respectă principiul pentru o alimentație sănătoasă de a consuma cele 5 porții de fructe și vegetale recomandate.
Potrivit statisticilor europene, situația cea mai îngrijorătoare cu privire la consumul de vegetale și fructe este prezentă în România și Bulgaria.
În România 65.1% dintre locuitori nu consumă în fiecare zi fructe și legume și doar 3.5% dintre români ating obiectivul zilnic de minimum 5 fructe și vegetale, în comparație cu Marea Britanie (33.1%), Danemarca (25.9%) și Olanda (25.0%). (1)
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, consumul insuficient de fructe și vegetale se estimează că este implicat în circa 14% dintre decesele prin cancer gastrointestinal, aproximativ 11% dintre afecțiunile cardiovasculare ischemice și 9% dintre decesele care au drept cauză accidentul vascular cerebral, la nivel global. (2)
Încurajarea consumului de fructe și legume la nivel populațional constituie o strategie de prevenție a bolilor cronice precum bolile cardiovasculare, diverse tipuri de cancer, diabet zaharat tip 2 și obezitate, respectiv a deficiențelor micronutriente, extrem de frecvente în țările slab dezvoltate din punct de vedere socio-economic.
Pentru o viață sănătoasă este recomandat să consumați zilnic minimum 5 fructe și vegetale fără amidon, circa 400 grame.
Sursa: Medical Xpress
Data actualizare: 16-02-2025 | creare: 17-10-2016 | Vizite: 2137
Bibliografie
(1) A healthy Brexit: UK leads EU fruit and veg consumption, link: https://medicalxpress.com/news/2016-10-healthy-brexit-uk-eu-fruit.html (2) Promoting fruit and vegetable consumption around the world, link: https://www.who.int/dietphysicalactivity/fruit/en/
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Consumul zilnic de nuci contribuie la reducerea colesterolul „rău” și al riscului de boli cardiovasculare
- Flavonoidul kaempferol ar putea oferi o ameliorare naturală a alergiilor alimentare
- 5 zile de răsfăț cu mâncăruri grase dăunează grav sănătății
- Ce efect are postul intermitent asupra apetitului alimentar?
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Arsuri instantanee pe limba
- Consumul de apa si de fructe
- Alimentatie doar fructe.
- Smoothiurile contin și fibrele fructului?
- Consumul de fructe in cazul gastritei si refluxului gastro-esofagian
- Dieta bazata doar pe plante si legume
- Regim alimentar numai cu fructe si legume fierte