Orele meselor ar putea fi la fel de importante ca și alimentele consumate
Cercetătorii de la Institutul de Științe Weizman din Israel și cei de la Institutul de Biochimie Max Plank din Germania sugerează că momentul când mâncăm este la fel de important ca și alimentele pe care le consumăm. Explicația este dată de faptul că ceasul nostru biologic, răspunzător de ritmul circadian, controlează mitocondriile, organitele celulare care metabolizează nutrienții pentru a produce energie. Prin urmare, există un moment optim din zi pentru arderea zaharurilor.
Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.
Descoperirea poate oferi explicația pentru care persoanele ce mănâncă și dorm la ore nepotrivite sunt mai predispuse la obezitate și boli cronice precum diabetul și sindromul metabolic.
Ceasul nostru circadian este ca un calendar care controlează somnul, activitățile zilnice, alimentația și metabolismul. El avertizează organismul în ce mod trebuie să se „pregătească” pentru ce urmează, astfel încât să funcționeze la capacitate maximă.
Pentru studiul lor, cercetătorii au identificat sute de proteine în mitocondriile de la șoricei, măsurând nivelul lor la diferite momente din zi și din noapte. Astfel, au descoperit că 40% din proteinele mitocondriale ating un nivel înalt o singură dată pe zi, acest moment variind. De asemenea, ei au identificat proteinele care formează ceasul circadian al mitocondriilor și controlează nivelele altor proteine.
Majoritatea proteinelor circadiene din mitocondriile șoriceilor au atins un nivel înalt după 4 ore de la răsăritul soarelui, în condițiile în care șoriceii sunt cei mai activi noaptea. Dintre aceste proteine, o enzimă s-a dovedit a fi mai importantă pentru metabolizarea zahărului în scopul obținerii de energie. Aceasta a atins un nivel maxim la 4 ore după instalarea luminii, sugerând că acela este momentul optim pentru activitatea mitocondrială.
Hrănind mitocondriile șoriceilor cu zahăr în mai multe momente ale zilei, cercetătorii au descoperit că după 4 ore de lumină, aportul de oxigen și arderea glucozei la nivelul mitocondrial erau la capacitate maximă.
Studiind și metabolismul grăsimilor, echipa a mai aflat că proteina care se ocupă de arderea acizilor grași atinge nivele crescute la un alt moment decât cel al proteinei răspunzătoare de consumul zahărului. Prin urmare, acesta este momentul optim arderii de grăsimi.
Studii anterioare au demonstrat că momentul zilei influențează nivelul de lipide în sânge la șoricei. La șoriceii care mâncau doar noaptea (când sunt cei mai activi) s-a descoperit un nivel al colesterolului seric mai mic cu 50% decât la șoriceii care consumau același număr de calorii în timpul zilei.
Conștientizarea faptului că ceasul biologic controlează metabolismul celular ar putea îmbunătăți starea de sănătate.
Sursa: Medical News Today
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Beneficiile florilor comestibile (studiu)
- Impactul dietei mediteraneene asupra rezistenței și sensibilității la insulină la persoanele supraponderale
- Optimizarea dietei în prevenția steatohepatitei hepatice non-alcoolice
- Antipatia pentru unele alimente, mai importantă decât plăcerea pentru altele, în ceea ce privește preferințele alimentare ale copiilor
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni