Stresul anihilează efectele benefice ale grăsimilor sănătoase

©

Autor:

Stresul anihilează efectele benefice ale grăsimilor sănătoase
Un studiu publicat în jurnalul Molecular Psychiatry sugerează că stresul diminuează considerabil efectele pozitive ale grăsimilor sănătoase din alimentație.

Asociația Americană pentru Sănătatea Inimii recomandă consumul de grăsimi sănătoase benefice, menționând faptul că acestea sunt cruciale pentru sănătatea organismului, pentru asigurarea nivelului optim de energie și pentru dezvoltarea celulelor. În categoria grăsimilor „bune” intră acizii grași mononesaturați și polinesaturați ce pot reduce nivelul colesterolului rău, mai exact grăsimi provenite de la pește, nuci, uleiuri vegetale etc.

Alimentația și stresul pot modifica inflamațiile din organism, care sunt asociate cu bolile cardiovasculare, diabetul sau artrita reumatoidă.

La studiul actual au participat 60 de femei, 38 dintre acestea prezentând un istoric personal de cancer mamar, iar vârsta medie a lor fiind de 53 ani.

Participantele au fost solicitate să se prezinte în două zile diferite la centrul de cercetare unde au luat micul dejun: o parte dintre participante a consumat biscuiți, omletă și carne de curcan, toate gătite cu grăsimi saturate, mai precis ulei de palmier, iar celelalte au consumat aceleași gustări, dar pregătite cu ulei de floarea-soarelui, mai exact grăsimi mononesaturate.

Concomitent, femeile au completat un chestionar pentru a li se evalua nivelul de stres resimțit în ziua anterioară, observându-se că majoritatea se confruntaseră cu episoade de stres. 31 dintre acestea au prezentat cel puțin un episod recent de stres în cadrul uneia dintre cele două vizite, 21 au prezentat experiențe stresante înainte de vizite iar 6 femei nu au prezentat deloc situații cu stres. Participantele au fost grupate aleatoriu, fără a ști ce tipuri de grăsimi consumă.

Participantelor li s-au prelevat multiple probe de sânge în perioade diferite pentru analiza proteinei C-reactive și a amiloidului seric A, doi markeri inflamatori specifici. De asemenea, s-a analizat riscul de depuneri plachetare la nivelul arterelor.

S-au analizat și alți parametri, cum ar fi valorile hematologice înainte și după consumul alimentar, vârsta, grăsimea abdominală, nivelul de activitate fizică zilnică. S-a observat că femeile care au consumat grăsimi saturate au prezentat valori mai mari ale markerilor inflamației, comparativ cu femeile care au consumat grăsimi mononesaturate. În cazul femeilor cu valori crescute de stres, efectele grăsimilor sănătoase au fost asemănătoare celor nesănătoase, crescând valorile markerilor inflamației.

Ambele variante de mic-dejun aveau 930 calorii și 60 g de grăsimi, similar unui Big Mac sau unei porții medii de cartofi prăjiți.

Rezultatele sugerează că stresul este un factor major ce afectează reacțiile metabolice și favorizează apariția inflamațiilor.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 09-07-2019 | creare: 21-09-2016 | Vizite: 1343
Bibliografie
Stress erases benefits of eating 'good' fats, study says, link: http://www.medicalnewstoday.com/articles/313003.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • În ce mod ajută stresul memoria
  • Stresul din timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fătului (studiu)
  • Stresul la locul de muncă
  •