„Ambalarea” fructelor și legumelor cu fibroină din mătase le-ar putea prelungi durata de viață
©
Autor: Costin Oana
Dacă până acum ambalajele din plastic și frigiderul erau principalele mijloace de a păstra fructele și legumele, fibroina (proteina din mătase care îi conferă acesteia duritate) este o alternativă mult mai sustenabilă, care face fructele și legumele să își păstreze prospețimea pentru mai mult timp.
Impactul acestei noutăți este cu atât mai mare cu cât la nivel global se aruncă foarte mult plastic. Statisticile sunt sumbre și sugerează că până în 2050, în apa oceanelor se va găsi mai mult plastic decât pește. În plus, foarte mult plastic se folosește la ambalarea fructelor și legumelor pentru transportul de la producători la consumatori.
Cercetătorii au testat soluția de fibroină pe căpșuni și banane, iar rezultatele au fost publicate în Scientific Reports. Fructele au fost introduse în această soluție, apoi au fost expuse la vapori de apă într-un vacuum, pentru perioade variabile de timp, obținându-se astfel niveluri diferite de acoperire (beta-straturi). Dar chiar și cele care aveau concentrația cea mai mare de fibroină nu aveau un strat mai gros de 35 microni.
Cercetătorii au comparat fructele care au fost expuse la fibroină cu cele care nu au primit acest tratament, după ce le-au lăsat timp de 7 zile la o temperatură de 22 grade Celsius. S-a observat că cele cu stratul cel mai gros de fibroină s-au păstrat cel mai bine comparativ cu cele neexpuse, care își pierduseră culoarea inițială și textura.
Mecanismul de acțiune al fibroinei constă în încetinirea respirației fructelor. Cercetătorii nu au testat însă gustul lor după aplicarea fibroinei, dar au menționat că aceasta nu are, în general, gust și miros. În schimb stratul de fibroină nu este toxic, ceea ce îl face comestibil.
În continuare se dorește creșterea producției acestui „ambalaj” și scăderea prețului, astfel încât să fie cât mai repede accesibil pentru producători și supermarket-uri.
Sursa: Science Alert
Impactul acestei noutăți este cu atât mai mare cu cât la nivel global se aruncă foarte mult plastic. Statisticile sunt sumbre și sugerează că până în 2050, în apa oceanelor se va găsi mai mult plastic decât pește. În plus, foarte mult plastic se folosește la ambalarea fructelor și legumelor pentru transportul de la producători la consumatori.
Cercetătorii au testat soluția de fibroină pe căpșuni și banane, iar rezultatele au fost publicate în Scientific Reports. Fructele au fost introduse în această soluție, apoi au fost expuse la vapori de apă într-un vacuum, pentru perioade variabile de timp, obținându-se astfel niveluri diferite de acoperire (beta-straturi). Dar chiar și cele care aveau concentrația cea mai mare de fibroină nu aveau un strat mai gros de 35 microni.
Cercetătorii au comparat fructele care au fost expuse la fibroină cu cele care nu au primit acest tratament, după ce le-au lăsat timp de 7 zile la o temperatură de 22 grade Celsius. S-a observat că cele cu stratul cel mai gros de fibroină s-au păstrat cel mai bine comparativ cu cele neexpuse, care își pierduseră culoarea inițială și textura.
Mecanismul de acțiune al fibroinei constă în încetinirea respirației fructelor. Cercetătorii nu au testat însă gustul lor după aplicarea fibroinei, dar au menționat că aceasta nu are, în general, gust și miros. În schimb stratul de fibroină nu este toxic, ceea ce îl face comestibil.
În continuare se dorește creșterea producției acestui „ambalaj” și scăderea prețului, astfel încât să fie cât mai repede accesibil pentru producători și supermarket-uri.
Sursa: Science Alert
Data actualizare: 27-01-2019 | creare: 12-05-2016 | Vizite: 1407
Bibliografie
New plastic-free wrap keeps fruit fresh for more than a week outside the fridge, link: https://www.sciencealert.com/new-plastic-free-wrap-keeps-fruit-fresh-for-more-than-a-week-outside-the-fridge ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Studiu. Un singur avocado pe zi, efecte benefice asupra microbiotei gastrointestinale persoanelor obeze sau supraponderale
- Un nou studiu sugerează o legătură puternică între grupele alimentare consumate, pierderea memoriei și comorbidități
- Două sisteme fiziologice cheie s-au dovedit a fi implicate în hipertensiunea și demența induse de un conținut ridicat de sare
- Consumul de sare în exces este asociat unui risc crescut de moarte prematură
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Fructele consumate dupa masa imediat sau dupa 1-2 ore?
- Alimentatie doar fructe.
- Smoothiurile contin și fibrele fructului?