S-a descoperit un al șaselea gust, care ar putea explica de ce ne place pizza atât de mult
©
Autor: Airinei Camelia

„Fiecare cultură are un segment gastronomic important dedicat carbohidraÈ›ilor. Am pornit de la ideea că trebuie să simÈ›im gustul a ceea ce mâncăm.”, spune coordonatorul studiului publicat în revista Chemical Senses, Juyun Lim, profesor la Universitatea de Stat din Oregon.
Noul gust este de fapt cel de amidon - un carbohidrat complex pe care corpul nostru îl descompune în glucoză utilizată pentru a avea energie. Prin urmare, amidonul este vital în supravieÈ›uire È™i se pare că îl È™i putem gusta.
Până acum s-a crezut că detectăm prezenÈ›a amidonului ca gust dulce, atunci când enzimele din salivă descompun polimerii din amidon în glucoză. Pentru a testa această teorie, mai mulÈ›i voluntari au primit să guste soluÈ›ii de amestec de carbohidraÈ›i variate, apoi li s-a cerut să spună ce gust au. MulÈ›i dintre ei au spus că simt o aromă asemănătoare amidonului, cei de origine asiatică facând asemănarea cu orezul, iar cei caucazieni cu pastele. Asta ar putea sugera că voluntarii au simÈ›it atât dulcele rezultat în urma descompunerii, cât È™i amidonul în forma iniÈ›ială.
În al doilea experiment, voluntarii au primit întâi un compus ce anulează acÈ›iunea receptorilor pentru gustul dulce. După ce au gustat soluÈ›iile de carbohidraÈ›i, participanÈ›ii au simÈ›it, la fel ca prima dată, gustul de amidon.
Potrivit cercetătorilor, din punct de vedere evolutiv, capacitatea de a simÈ›i gustul amidonului este foarte benefic pentru adaptare, carbohidraÈ›ii fiind o sursă nutritivă excelentă. Prin urmare, motivul pentru care ne plac pizza È™i pastele atât de mult este faptul că limba noastră identifică la nivel chimic alimentele care ne pot oferi energie.
Sursa: IFLScience
Data actualizare: 10-08-2019 | creare: 07-09-2016 | Vizite: 3286
Bibliografie
Scientists Have Discovered A Sixth Taste That Explains Why You Love Pizza So Damn Much, link: https://www.iflscience.com/health-and-medicine/scientists-discovered-sixth-taste-explains-love-pizza-damn-much/all/ ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Obiceiurile alimentare ale părinților influențează în mod direct comportamentul alimentar al copiilor
- Efectele dietei EAT-Lancet asupra depresiei și anxietății
- O dietă pe termen lung bogată în grăsimi mărește talia și micșorează creierul, conform unui studiu
- Taumatina: un îndulcitor natural cu potențial antiinflamator
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Gust amar constant
- Cum trebuie consumata cantitatea de carbohidrati-zi?
- Gustul amar in gura
- Tabel valori carbohidrati
- Viata fara carbohidrati simpli?e posibila ?
- Senzatia de iute pe limba