Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)

Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)

©

Autor:

Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
Consumul de unt a fost slab asociat cu mortalitatea generală, iar în ceea ce priveÈ™te riscul cardiovascular nu s-a putut stabili nicio relaÈ›ie de asociere. Mai mult decât atât, aportul de unt a fost invers asociat cu riscul de diabet zaharat, ceea ce înseamnă că ar putea constitui un factor protectiv pentru această afecÈ›iune.
Acestea au fost concluziile unei analize sistematice a studiilor epidemiologice efectuate până în anul 2015.

Meta-analiza a fost publicată în jurnalul È™tiinÈ›ific PLOS ONE. În total, 9 studii au corespuns criteriilor de includere È™i au curprins circa 636,151 de participanÈ›i unici. În întreaga perioadă de monitorizare s-au înregistrat 28,271 decese, 9,783 cazuri de afecÈ›iuni cardiovasculare È™i 23,954 de cazuri noi de diabet zaharat tip 2 diagnosticate.

Consumul de unt a fost standardizat pentru toate cele 9 studii incluse în meta-analiză È™i a fost stabilit la 14 grame/zi (1 lingură), corespunzător recomandării Departamentului de Agricultură al Statelor Unite pentru aportul zilnic admis. Per ansamblu, consumul mediu a variat între o treime din porÈ›ia zilnică recomandată de unt È™i 3.2 porÈ›ii într-o zi.

Datele colectate au fost centralizate, iar pe baza acestora s-a stabilit riscul relativ al consumului de unt asupra morbidității specifice și mortalității generale.

Potrivit rezultatelor meta-analizei a fost o identificat un risc scăzut sau neutru de mortalitate, boli cardiovasculare, afecțiuni coronariene și diabet zaharat tip 2.

Aceste descoperiri susÈ›in nevoia unui aport moderat de unt È™i nu justifică impunerea restricÈ›iilor în ceea ce priveÈ™te includerea acestui aliment în dieta zilnică, în contextul unor alegeri alimentare sănătoase È™i a evitării comportamentelor stilului de viață pro-risc.

În ceea ce priveÈ™te protecÈ›ia împotriva diabetului zaharat tip 2, sunt necesare studii suplimentare pentru a se stabili cu certitudine o relaÈ›ie de cauzalitate între aportul moderat de unt È™i rolul său preventiv.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 05-07-2016 | creare: 05-07-2016 | Vizite: 1715
Bibliografie
Little to no association between butter consumption and chronic disease or total mortality, link: https://medicalxpress.com/news/2016-06-association-butter-consumption-chronic-disease.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Căsnicia È™ubredă nu înseamnă neapărat o sănătate proastă
  • Migrenele pot constitui un factor de risc pentru accident vascular cerebral È™i infarct miocardic la femei
  • Femeile care lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână pot avea un risc crescut de cancer È™i boli cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum