Bananele necoapte sunt sănătoase?
Comercializarea bananelor mai verzi sau a celor necoapte reprezintă o garanție provizorie că acestea nu vor fi prea coapte sau alterate până ajung la consumator. Cu toate acestea, unele persoane preferă bananele necoapte în detrimentul celor ajunse la maturitate independent de această strategie de vânzare.
Pe lângă diferențele vizuale, cele două tipuri de banane se deosebesc și în funcție de gust, compoziție și textură. Astfel bananele verzi sunt mai puțin dulci, iar uneori au un gust amărui și/ sau astringent, dețin o textură mult mai fermă și conțin o cantitate semnificativ mai mare de carbohidrați sub formă polimerizată de amidon (70-80% din substanța uscată), care în cazul bananelor coapte se transformă progresiv în zaharuri simple, rapid absorbabile.
O mare parte din amidonul prezent în bananele verzi este rezistent la digestia de la nivelul intestinului subțire (amidon nedigerabil), proprietate atribuită fibrelor alimentare. Bananele necoapte constituie și o sursă bogată în pectine, un tip de fibre solubile care oferă textura mai dură și a cărei cantitate descrește odată cu progresia procesului de coacere.
În ceea ce privește principalii nutrienți, nu se percep diferențe substanțiale între sortimentele coapte și cele care nu au ajuns la maturitate, astfel o banană de dimensiune medie (pulpă, 118 g) conține:
În ceea ce privește valoarea energetică, o banană medie are în jur de 105-110.5 calorii, iar cantitatea de zaharuri libere poate varia între 8.85 și 24.1 grame.
Printre dezavantajele consumului de banane verzi se numără o serie de simptome digestive cum sunt balonarea, flatulența și/ sau constipația, în funcție de toleranța individuală.
Alte atenționări cu privire la consumul de banane sunt adresate persoanelor alergice la latex, fiind raportate reacții adverse alergice încrucișate sau sindromul latex-fructe tropicale, o formă de sindrom alergic oral. În acest caz se impune excluderea totală din dietă a bananelor.
Sursa: Authority Nutrition
Pe lângă diferențele vizuale, cele două tipuri de banane se deosebesc și în funcție de gust, compoziție și textură. Astfel bananele verzi sunt mai puțin dulci, iar uneori au un gust amărui și/ sau astringent, dețin o textură mult mai fermă și conțin o cantitate semnificativ mai mare de carbohidrați sub formă polimerizată de amidon (70-80% din substanța uscată), care în cazul bananelor coapte se transformă progresiv în zaharuri simple, rapid absorbabile.
O mare parte din amidonul prezent în bananele verzi este rezistent la digestia de la nivelul intestinului subțire (amidon nedigerabil), proprietate atribuită fibrelor alimentare. Bananele necoapte constituie și o sursă bogată în pectine, un tip de fibre solubile care oferă textura mai dură și a cărei cantitate descrește odată cu progresia procesului de coacere.
În ceea ce privește principalii nutrienți, nu se percep diferențe substanțiale între sortimentele coapte și cele care nu au ajuns la maturitate, astfel o banană de dimensiune medie (pulpă, 118 g) conține:
- 3,1 grame fibre,
- 12% din doza zilnică recomandată de potasiu,
- 20% din doza zilnică recomandată de vitamina B6,
- 17% din doza recomandată pentru consumul zilnic de vitamina C,
- 8% din doza zilnică recomandată de magneziu,
- 5% din doza recomandată de cupru și
- 15% din doza zilnică recomandată petnru aport de mangan.
În ceea ce privește valoarea energetică, o banană medie are în jur de 105-110.5 calorii, iar cantitatea de zaharuri libere poate varia între 8.85 și 24.1 grame.
Beneficiile pentru sănătate ale bananelor verzi
- aportul crescut de fibre din bananele mai verzi grăbește instalarea senzației de sațietate și poate influența într-o manieră pozitivă ingestia alimentară și echilibrul ponderal;
- datorită indicelui glicemic scăzut (30, comparativ cu 60, cel al bananelor coapte) și al rolului fibrelor asupra digestiei și absorbției glucidelor, consumul de banane necoapte poate ameliora controlul glicemic;
- din prisma conținututlui bogat de fibre favorizează formarea bolului fecal și îmbunătățește tranzitul intestinal;
- fermentarea colonică a fibrelor conduce la formarea acizilor grași cu lanț scurt de atomi de carbon (acetat, propionat, butirat), care asigură integritatea structurală și funcțională a mucoasei intestinale;
Printre dezavantajele consumului de banane verzi se numără o serie de simptome digestive cum sunt balonarea, flatulența și/ sau constipația, în funcție de toleranța individuală.
Alte atenționări cu privire la consumul de banane sunt adresate persoanelor alergice la latex, fiind raportate reacții adverse alergice încrucișate sau sindromul latex-fructe tropicale, o formă de sindrom alergic oral. În acest caz se impune excluderea totală din dietă a bananelor.
Preferința pentru bananele coapte sau cele puțin mai verzi este strict personală în contextul unei alimentații sănătoase și variate. Mai multe informații despre beneficiile și compoziția nutritivă ale bananelor găsiți aici.
Sursa: Authority Nutrition
Data actualizare: 12-10-2019 | creare: 26-09-2016 | Vizite: 4073
Bibliografie
(1) Green Bananas: Good or Bad?, link: https://authoritynutrition.com/green-bananas-good-or-bad/ (2) Banana, pulp, raw, link: https://pro.anses.fr/tableciqual/index.htm
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Dieta de eliminare a glutenului la copiii fără boală celiacă: riscuri sau beneficii?
- Legumele cu frunze verzi - secretul unui sistem muscular puternic și eficient
- Efectele restricțiilor alimentare asupra afecțiunilor asociate îmbătrânirii
- Tiparele alimentare din copilăria timpurie decid riscul ulterior de boală celiacă
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum