Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)

©

Autor:

Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
Potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul științific Circulation, consumul zilnic de cereale integrale (minimum 3 porții) ar putea reduce riscul de deces.

Deși ghidurile dietetice au inclus cerealele integrale ca o componentă esențială a alimentației sănătoase, s-a constatat în continuare un aport insuficient în rândul populației.

Meta-analiza a inclus 45 de studii care au raportat o asociere între consumul de cereale integrale și riscul de deces. Astfel s-a observat în cazul consumului unei porții de cereale integrale (30 grame/zi):
  • o reducere cu 7% a riscului global de deces;
  • o diminuare cu 9% a mortalității din cauze cardio-vasculare;
  • o scădere cu 5% a mortalității prin cancer.

Ratele de mortalitate au continuat să scadă în paralel cu creșterea aportului de cereale integrale la cel puțin 3 porții zilnice (90 grame/zi). În acest caz s-au observat următoarele:
  • o reducere a mortalității generale cu 20%;
  • o scădere cu 25% a mortalității din cauze cardio-vasculare;
  • o diminuare a riscului de deces prin cancer cu 14%.

Rezultatele obținute prin intermediul acestei analize sistematice vin în sprijinul recomandărilor dietetice potrivit cărora trebuie consumate zilnic cel puțin 3 porții de cereale integrale/zi, 1 porție fiind echivalentul a 30 g de pâine integrală, 30 g paste/orez integrale fierte, 30 g fulgi integrali de cereale, etc.

American Heart Association recomandă o dietă echilibrată, bazată în principal pe consumul de fructe, vegetale, cereale integrale și alte alimente bogate în nutrienți. Mai exact, jumătate din aportul zilnic de cereale trebuie să provină din variantele integrale. Acestea nu trebuie să fie suplimentate prin dietă, ci trebuie progresiv să înlocuiască aportul de cereale rafinate, pentru a reduce riscul unui surplus caloric și implicit, pentru diminuarea riscului de deces.

Societatea de Nutriție din România recomandă în funcție de aportul caloric zilnic consumul a 6-11 porții a câte 30 g de pâine, orez, paste, cereale, făinoase, de preferat integrale pentru a crește aportul de nutrienți (fibre, vitamine din grupul B- tiamină, acid nicotinic, acid folic, minerale, care sunt îndepărtați în timpul procesului de rafinare).

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 30-04-2019 | creare: 23-06-2016 | Vizite: 2256
Bibliografie
(1) Eating more whole grains linked with lower mortality rates, link: https://medicalxpress.com/news/2016-06-grains-linked-mortality.html
(2) Recomandări nutriționale, link: https://www.ms.ro/documente/5%20recomandari%20nutritionale_8319_6030.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Femeile care lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână pot avea un risc crescut de cancer și boli cardiovasculare
  • Obezitatea paternă ar putea crește riscul genetic pentru cancer mamar la urmași
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum