Paradoxul lactatelor integrale

Paradoxul lactatelor integrale

©

Autor:

Paradoxul lactatelor integrale
Un studiu recent publicat în jurnalul Circulation a remarcat o asociere semnificativă între consumul de lactate integrale È™i reducerea riscului pentru diabet zaharat tip 2.

Cercetarea a inclus 3,333 adulÈ›i cu vârste între 30 È™i 75 de ani, care nu prezentau diabet zaharat sau tulburări cu privire la nivelul de acizi graÈ™i plasmatici la momentul colectării datelor iniÈ›iale în 1989-90, respectiv 1993-94.

Ulterior, în 2010 s-a estimat incidenÈ›a diabetului zaharat tip 2, rezultatele fiind ajustate în funcÈ›ie de factorii de risc metabolic, de comportamentele stilului de viață, alimentaÈ›ie È™i de fracÈ›iile acizilor graÈ™i plasmatici.

S-a constatat că indivizii care au consumat produse lactate integrale au prezentat concentraÈ›ii crescute în plasmă a acizilor graÈ™i saturaÈ›i (15:0, 17;0) È™i trans (16:1 n-7) prezenÈ›i în mod natural în grăsimile din lapte È™i contrar convingerilor vehiculate în ultimele decenii, a fost semnalată o reducere semnificativă (>40%) a riscului pentru diabet zaharat tip 2, în urma prelucrării statistice a datelor.

Consumul frecvent de iaurt integral a beneficiat de cea mai puternică asociere cu reducerea riscului de diabet. Mai mult decât atât, nu au fost constatate efecte negative ale consumului de lactate integrale asupra incidenÈ›ei diabetului zaharat tip 2.

Rezultatele semnalează o asociere între consumul de lactate integrale È™i diminuarea riscului de a dezvolta diabet zaharat tip 2 È™i nu o relaÈ›ie de cauzalitate între acestea.

Este foarte posibil ca acizii graÈ™i saturaÈ›i È™i cei trans care sunt prezenÈ›i în mod natural în laptele integral să constituie un factor protectiv împotriva acestei afecÈ›iuni metabolice. Cu toate acestea, o serie de componente biologic active cum sunt grăsimile saturate cu lanÈ› scurt È™i mediu, vitamina D care este solubilă în grăsimi, acizii graÈ™i omega-3 È™i glicosfingolipidele, în special gangliozidele din lapte integral, ar putea să joace un rol individual în prevenÈ›ia diabetului.

Studii suplimentare sunt necesare pentru a confirma aceste descoperiri și pentru a se determina mecanismul prin care grăsimile din lapte ca atare sau anumite componente particulare ar putea reduce riscul de apariție a diabetului zaharat tip 2.

Data actualizare: 25-03-2019 | creare: 22-04-2016 | Vizite: 2433
Bibliografie
(1) The Full-Fat Paradox: Dairy Fat Linked To Lower Diabetes Risk, link: https://www.npr.org/sections/thesalt/2016/04/18/474403311/the-full-fat-paradox-dairy-fat-linked-to-lower-diabetes-risk
(2) Circulating Biomarkers of Dairy Fat and Risk of Incident Diabetes Mellitus Among US Men and Women in Two Large Prospective Cohorts , link: https://circ.ahajournals.org/content/early/2016/03/22/CIRCULATIONAHA.115.018410.abstract



The Full-Fat Paradox: Dairy Fat Linked To Lower Diabetes Risk, link: https://www.npr.org/sections/thesalt/2016/04/18/474403311/the-full-fat-paradox-dairy-fat-linked-to-lower-diabetes-risk
Circulating Biomarkers of Dairy Fat and Risk of Incident Diabetes Mellitus Among US Men and Women in Two Large Prospective Cohorts , link: https://circ.ahajournals.org/content/early/2016/03/22/CIRCULATIONAHA.115.018410.abstract



©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cafea È™i ceai ajută la prevenirea diabetului de tip II
  • Smart Contact Lens – lentilele care monitorizează glicemia
  • Grasimile trans, nu cele saturate, sunt asociate cu riscul de boli cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum