Paradoxul lactatelor integrale
Un studiu recent publicat în jurnalul Circulation a remarcat o asociere semnificativă între consumul de lactate integrale și reducerea riscului pentru diabet zaharat tip 2.
Cercetarea a inclus 3,333 adulți cu vârste între 30 și 75 de ani, care nu prezentau diabet zaharat sau tulburări cu privire la nivelul de acizi grași plasmatici la momentul colectării datelor inițiale în 1989-90, respectiv 1993-94.
Ulterior, în 2010 s-a estimat incidența diabetului zaharat tip 2, rezultatele fiind ajustate în funcție de factorii de risc metabolic, de comportamentele stilului de viață, alimentație și de fracțiile acizilor grași plasmatici.
S-a constatat că indivizii care au consumat produse lactate integrale au prezentat concentrații crescute în plasmă a acizilor grași saturați (15:0, 17;0) și trans (16:1 n-7) prezenți în mod natural în grăsimile din lapte și contrar convingerilor vehiculate în ultimele decenii, a fost semnalată o reducere semnificativă (>40%) a riscului pentru diabet zaharat tip 2, în urma prelucrării statistice a datelor.
Consumul frecvent de iaurt integral a beneficiat de cea mai puternică asociere cu reducerea riscului de diabet. Mai mult decât atât, nu au fost constatate efecte negative ale consumului de lactate integrale asupra incidenței diabetului zaharat tip 2.
Rezultatele semnalează o asociere între consumul de lactate integrale și diminuarea riscului de a dezvolta diabet zaharat tip 2 și nu o relație de cauzalitate între acestea.
Este foarte posibil ca acizii grași saturați și cei trans care sunt prezenți în mod natural în laptele integral să constituie un factor protectiv împotriva acestei afecțiuni metabolice. Cu toate acestea, o serie de componente biologic active cum sunt grăsimile saturate cu lanț scurt și mediu, vitamina D care este solubilă în grăsimi, acizii grași omega-3 și glicosfingolipidele, în special gangliozidele din lapte integral, ar putea să joace un rol individual în prevenția diabetului.
Studii suplimentare sunt necesare pentru a confirma aceste descoperiri și pentru a se determina mecanismul prin care grăsimile din lapte ca atare sau anumite componente particulare ar putea reduce riscul de apariție a diabetului zaharat tip 2.
Cercetarea a inclus 3,333 adulți cu vârste între 30 și 75 de ani, care nu prezentau diabet zaharat sau tulburări cu privire la nivelul de acizi grași plasmatici la momentul colectării datelor inițiale în 1989-90, respectiv 1993-94.
Ulterior, în 2010 s-a estimat incidența diabetului zaharat tip 2, rezultatele fiind ajustate în funcție de factorii de risc metabolic, de comportamentele stilului de viață, alimentație și de fracțiile acizilor grași plasmatici.
S-a constatat că indivizii care au consumat produse lactate integrale au prezentat concentrații crescute în plasmă a acizilor grași saturați (15:0, 17;0) și trans (16:1 n-7) prezenți în mod natural în grăsimile din lapte și contrar convingerilor vehiculate în ultimele decenii, a fost semnalată o reducere semnificativă (>40%) a riscului pentru diabet zaharat tip 2, în urma prelucrării statistice a datelor.
Consumul frecvent de iaurt integral a beneficiat de cea mai puternică asociere cu reducerea riscului de diabet. Mai mult decât atât, nu au fost constatate efecte negative ale consumului de lactate integrale asupra incidenței diabetului zaharat tip 2.
Rezultatele semnalează o asociere între consumul de lactate integrale și diminuarea riscului de a dezvolta diabet zaharat tip 2 și nu o relație de cauzalitate între acestea.
Este foarte posibil ca acizii grași saturați și cei trans care sunt prezenți în mod natural în laptele integral să constituie un factor protectiv împotriva acestei afecțiuni metabolice. Cu toate acestea, o serie de componente biologic active cum sunt grăsimile saturate cu lanț scurt și mediu, vitamina D care este solubilă în grăsimi, acizii grași omega-3 și glicosfingolipidele, în special gangliozidele din lapte integral, ar putea să joace un rol individual în prevenția diabetului.
Studii suplimentare sunt necesare pentru a confirma aceste descoperiri și pentru a se determina mecanismul prin care grăsimile din lapte ca atare sau anumite componente particulare ar putea reduce riscul de apariție a diabetului zaharat tip 2.
Data actualizare: 25-03-2019 | creare: 22-04-2016 | Vizite: 2415
Bibliografie
(1) The Full-Fat Paradox: Dairy Fat Linked To Lower Diabetes Risk, link: https://www.npr.org/sections/thesalt/2016/04/18/474403311/the-full-fat-paradox-dairy-fat-linked-to-lower-diabetes-risk (2) Circulating Biomarkers of Dairy Fat and Risk of Incident Diabetes Mellitus Among US Men and Women in Two Large Prospective Cohorts , link: https://circ.ahajournals.org/content/early/2016/03/22/CIRCULATIONAHA.115.018410.abstract
The Full-Fat Paradox: Dairy Fat Linked To Lower Diabetes Risk, link: https://www.npr.org/sections/thesalt/2016/04/18/474403311/the-full-fat-paradox-dairy-fat-linked-to-lower-diabetes-risk
Circulating Biomarkers of Dairy Fat and Risk of Incident Diabetes Mellitus Among US Men and Women in Two Large Prospective Cohorts , link: https://circ.ahajournals.org/content/early/2016/03/22/CIRCULATIONAHA.115.018410.abstract
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Suplimentele de vitamina D - sunt mai puțin eficiente la persoanele obeze (continuare a studiului VITAL)
- Dieta pentru reducerea tensiunii arteriale previne și afecțiunile renale
- Alimentele fortificate și beneficiile reale asupra sănătății
- Ce beneficii pentru sănătatea inimii are consumul de cacao și fructe de pădure? (studiu)
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Diabetul zaharat
- Cetoacidoza diabetica
- Gastropareza diabetica
- Diabetul zaharat si bolile cardiovasculare
- Nefropatia diabetica
- Disfunctia sexuala asociata diabetului zaharat
- Fenomenul Somogyi
- Ulcerele diabetice (mal perforant plantar)
- Boala buloasa a diabetului
- Diabetul in sarcina
- Regim diabet
- Margarina sau untul: care e mai bun pentru inima?
- Diabet zaharat
- Uleiuri vegetale
- Grăsimi bune versus grăsimi rele
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Diabet tip 1
- Buna seara! am nevoie urgent de ajutorul dumneavoastra.
- Ce sa faca ca glicemia sa se apropie cat de cat de val normale?
- Interpretarea rezultatelor la analize
- Diagnosticare diabet
- Diabet zaharat
- Regim pentru mai multe afectiuni: diabet zaharat, colesterol, hipertensiune si astm
- Diabet zaharat tip II
- Diabet zaharat 2 si problema talpa