Paradoxul lactatelor integrale

©

Autor:

Paradoxul lactatelor integrale
Un studiu recent publicat în jurnalul Circulation a remarcat o asociere semnificativă între consumul de lactate integrale și reducerea riscului pentru diabet zaharat tip 2.

Cercetarea a inclus 3,333 adulți cu vârste între 30 și 75 de ani, care nu prezentau diabet zaharat sau tulburări cu privire la nivelul de acizi grași plasmatici la momentul colectării datelor inițiale în 1989-90, respectiv 1993-94.

Ulterior, în 2010 s-a estimat incidența diabetului zaharat tip 2, rezultatele fiind ajustate în funcție de factorii de risc metabolic, de comportamentele stilului de viață, alimentație și de fracțiile acizilor grași plasmatici.

S-a constatat că indivizii care au consumat produse lactate integrale au prezentat concentrații crescute în plasmă a acizilor grași saturați (15:0, 17;0) și trans (16:1 n-7) prezenți în mod natural în grăsimile din lapte și contrar convingerilor vehiculate în ultimele decenii, a fost semnalată o reducere semnificativă (>40%) a riscului pentru diabet zaharat tip 2, în urma prelucrării statistice a datelor.

Consumul frecvent de iaurt integral a beneficiat de cea mai puternică asociere cu reducerea riscului de diabet. Mai mult decât atât, nu au fost constatate efecte negative ale consumului de lactate integrale asupra incidenței diabetului zaharat tip 2.

Rezultatele semnalează o asociere între consumul de lactate integrale și diminuarea riscului de a dezvolta diabet zaharat tip 2 și nu o relație de cauzalitate între acestea.

Este foarte posibil ca acizii grași saturați și cei trans care sunt prezenți în mod natural în laptele integral să constituie un factor protectiv împotriva acestei afecțiuni metabolice. Cu toate acestea, o serie de componente biologic active cum sunt grăsimile saturate cu lanț scurt și mediu, vitamina D care este solubilă în grăsimi, acizii grași omega-3 și glicosfingolipidele, în special gangliozidele din lapte integral, ar putea să joace un rol individual în prevenția diabetului.

Studii suplimentare sunt necesare pentru a confirma aceste descoperiri și pentru a se determina mecanismul prin care grăsimile din lapte ca atare sau anumite componente particulare ar putea reduce riscul de apariție a diabetului zaharat tip 2.

Data actualizare: 25-03-2019 | creare: 22-04-2016 | Vizite: 2398
Bibliografie
(1) The Full-Fat Paradox: Dairy Fat Linked To Lower Diabetes Risk, link: https://www.npr.org/sections/thesalt/2016/04/18/474403311/the-full-fat-paradox-dairy-fat-linked-to-lower-diabetes-risk
(2) Circulating Biomarkers of Dairy Fat and Risk of Incident Diabetes Mellitus Among US Men and Women in Two Large Prospective Cohorts , link: https://circ.ahajournals.org/content/early/2016/03/22/CIRCULATIONAHA.115.018410.abstract



The Full-Fat Paradox: Dairy Fat Linked To Lower Diabetes Risk, link: https://www.npr.org/sections/thesalt/2016/04/18/474403311/the-full-fat-paradox-dairy-fat-linked-to-lower-diabetes-risk
Circulating Biomarkers of Dairy Fat and Risk of Incident Diabetes Mellitus Among US Men and Women in Two Large Prospective Cohorts , link: https://circ.ahajournals.org/content/early/2016/03/22/CIRCULATIONAHA.115.018410.abstract



©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cafea și ceai ajută la prevenirea diabetului de tip II
  • Smart Contact Lens – lentilele care monitorizează glicemia
  • Grasimile trans, nu cele saturate, sunt asociate cu riscul de boli cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum