Suplimentele de calciu ar putea crește riscul de demență la femei

Numeroase studii însă evidențiază posibilele efecte negative ale acestui obicei. Printre ultimele se numără un studiu publicat în jurnalul științific Neurology, care sugerează că, suplimentele de calciu administrate femeilor în perioada post-menopauză pentru a asigura sănătatea osoasă sunt asociate cu demența. În rândul femeilor care au suferit un accident vascular cerebral, administrarea calciului a fost asociată cu un număr de cazuri de 7 ori mai mare de demență. În schimb, printre femeile care au urmat suplimentarea cu calciu, dar nu au prezentat evenimente hemoragice cerebrovasculare a fost remarcată o creștere relativ mică, nesemnificativă statistic, a cazurilor de demență.
Deși rezultatele cercetării de față necesită confirmarea prin intermediul unor studii mai ample, cu un grad crescut de evidență, acestea sunt susținute de un trial clinic randomizat care a identificat o legătură între suplimentarea cu calciu și majorarea moderată a riscului de infarct miocardic.
Concluziile antrenează o atitudine ambivalentă cu privire la siguranța și nevoia de suplimentare non-dietetică a calciului pentru menținerea sănătății în cazul femeilor aflate la menopauză.
Cu excepția administrării preconcepționale și prenatale a acidului folic, a cărei eficiență în prevenția defectelor congenitale a fost dovedită prin numeroase studii clinice, majoritatea dieteticienilor susțin faptul că, suplimentele nu pot înlocui o alimentație sănătoasă și variată, bogată în fructe, vegetale, produse lactate, cereale și alimente proteice de calitate, pentru un aport adecvat de vitamine și minerale.
Acestea fiind spuse, trebuie asigurată o alimentație echilibrată care să includă surse majore de calciu pentru a acoperi necesarul zilnic de 1200 mg/zi începând cu vârsta de 51 de ani: iaurt, brânzeturi, sardine în conservă, somon, macrou, lapte, varză, portocale, broccoli, soia, fructe oleaginoase, ouă etc.
În cazul suplimentării este recomandat un dozaj cât mai mic la o administrare, care să nu depășească 500 mg de calciu elemental, pentru a maximiza absorbția intestinală a acestuia.
În cazul suplimentării este recomandat un dozaj cât mai mic la o administrare, care să nu depășească 500 mg de calciu elemental, pentru a maximiza absorbția intestinală a acestuia.
Sursa: New Scientist
Data actualizare: 11-03-2019 | creare: 23-08-2016 | Vizite: 2738
Bibliografie
Calcium dementia link is reminder of the dangers of supplements, link: https://www.newscientist.com/article/2101858-calcium-dementia-link-is-reminder-of-the-dangers-of-supplements/ ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Condimentele din mâncare pot ajuta la scăderea inflamației
- Micul dejun de calitate reduce riscul de boli cardiovasculare
- Menționarea caloriilor pe etichetă poate ajuta oamenii să aleagă alimente și băuturi alcoolice cu mai puține calorii
- Conținutul de mercur din ton poate fi redus cu o nouă soluție de ambalare
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Calduri excesive si stare de rau
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala + menopauza indusa chirurgical
- Medicamentele pentru Alzheimer si Dementa senila incetinesc agravarea bolii?
- Menopauza si o sarcina nedorita
- Ceva se intampla cu corpul meu... cred ca este o pregatire a menopauzei
- Insomnie puternica la menopauza!
- Osteoporoza
- Ameteli, frunicaturi, oboseala
- Menopauza la 44 ani
- Pigmentarea pielii si vezicule rosii