O dietă bogată în fibre ar putea oferi protecție împotriva alergiilor alimentare
Opt alergene majore sunt responsabile de circa 90% dintre cazurile de alergii la alimente, mai exact: alunele, nucile, oul, laptele, grâul, soia, peÈ™tele È™i crustaceele.
ReacÈ›iile alergice variază în funcÈ›ie de persoană È™i pot include prurit în jurul cavității orale, urticarie, greață È™i vărsături, dureri abdominale È™i diaree. În cazuri severe pot fi prezente edemul buzelor, al limbii È™i/ sau al gâtului, dispnee (dificultatea de a respira), hipotensiune, etc. IncidenÈ›a acestor simptome grave ar putea constitui un indicator pentru anafilaxie, o reacÈ›ie acută, posibil fatală, ce necesită îngrijire medicală imediată.
Cea mai sigură metodă de prevenire a acestor reacții este evitarea alergenului alimentar responsabil de aceste manifestări.
Însă, potrivit unui studiu recent publicat în jurnalul È™tiinÈ›ific Cell Reports o dietă bogată în fibre È™i vitamina A poate influenÈ›a flora bacteriană intestinală astfel încât să prevină sau să suprime simptomele provocate de alergiile alimentare.
Cercetarea s-a realizat pe modele animale. Cobaii au fost crescuÈ›i È™i ulterior selecÈ›ionaÈ›i astfel încât să fie alergici la alune. O parte dintre aceÈ™tia au fost apoi hrăniÈ›i cu o dietă bogată în fibre alimentare È™i vitamina A, care se găsesc în majoritatea fructelor È™i vegetalelor. Grupul de control a primit o alimentaÈ›ie cu un conÈ›inut mediu de fibre, zaharuri È™i calorii.
În grupul care a beneficiat de dieta bogată în fibre È™i vitamina A a fost observată o reducere a incidenÈ›ei simptomelor alergice. Mai mult decât atât, în rândul acestora s-au identificat o serie de modificări la nivelul florei bacteriene din intestin care ar putea proteja împotriva reacÈ›iilor alergice la alune.
Următoarea etapă a studiului a constat în analiza florei intestinale influenÈ›ată de prezenÈ›a fibrelor din alimentaÈ›ie, care a fost transferată la cobai cu intestinul steril (la care flora bacteriană normală era absentă) È™i cu alergie la proteinele din alune. Și în rândul acestora s-a putut observa o reducere a manifestărilor alergice, deÈ™i nu au primit în mod strict o alimentaÈ›ie bogată în fibre dietetice È™i vitamna A.
Mecanismul responsabil de aceste descoperiri îl constituie capacitatea bacteriilor intestinale de a de degrada fibrele din dietă, rezultând astfel acizi graÈ™i cu lanÈ› scurt de atomi de carbon. AceÈ™tia modulează funcÈ›ia imună prin intermediul celulelor dentritice, care reglează răspunsul alergic. Vitamina A prezintă È™i ea un rol major în reglarea activității celulelor dentritice È™i prevenirea reacÈ›iilor alergice.
Rezultatele au fost validate cu ajutorul unui nou experiment care a constat în administrarea timp de 3 săptămâni la cobaii susceptibili la alergii alimentare, a acizilor graÈ™i cu lanÈ› scurt înainte de expunerea acestora la proteinele din alune. Răspunsul alergic în cazul acestora a fost diminuat.
Concluziile cercetării necesită însă confirmarea È™i în cazul oamenilor. Acestea subliniază importanÈ›a unei diete bogate în fibre alimentare, provenite în special din legume, vegetale È™i fructe bogate în vitamina A, pentru sănătatea organismului, dar mai ales pentru reducerea riscului alergic, o patologie care prezintă o incidență îngrijorător de crescută.
Sursa: Medical News Today
ReacÈ›iile alergice variază în funcÈ›ie de persoană È™i pot include prurit în jurul cavității orale, urticarie, greață È™i vărsături, dureri abdominale È™i diaree. În cazuri severe pot fi prezente edemul buzelor, al limbii È™i/ sau al gâtului, dispnee (dificultatea de a respira), hipotensiune, etc. IncidenÈ›a acestor simptome grave ar putea constitui un indicator pentru anafilaxie, o reacÈ›ie acută, posibil fatală, ce necesită îngrijire medicală imediată.
Cea mai sigură metodă de prevenire a acestor reacții este evitarea alergenului alimentar responsabil de aceste manifestări.
Însă, potrivit unui studiu recent publicat în jurnalul È™tiinÈ›ific Cell Reports o dietă bogată în fibre È™i vitamina A poate influenÈ›a flora bacteriană intestinală astfel încât să prevină sau să suprime simptomele provocate de alergiile alimentare.
Cercetarea s-a realizat pe modele animale. Cobaii au fost crescuÈ›i È™i ulterior selecÈ›ionaÈ›i astfel încât să fie alergici la alune. O parte dintre aceÈ™tia au fost apoi hrăniÈ›i cu o dietă bogată în fibre alimentare È™i vitamina A, care se găsesc în majoritatea fructelor È™i vegetalelor. Grupul de control a primit o alimentaÈ›ie cu un conÈ›inut mediu de fibre, zaharuri È™i calorii.
În grupul care a beneficiat de dieta bogată în fibre È™i vitamina A a fost observată o reducere a incidenÈ›ei simptomelor alergice. Mai mult decât atât, în rândul acestora s-au identificat o serie de modificări la nivelul florei bacteriene din intestin care ar putea proteja împotriva reacÈ›iilor alergice la alune.
Următoarea etapă a studiului a constat în analiza florei intestinale influenÈ›ată de prezenÈ›a fibrelor din alimentaÈ›ie, care a fost transferată la cobai cu intestinul steril (la care flora bacteriană normală era absentă) È™i cu alergie la proteinele din alune. Și în rândul acestora s-a putut observa o reducere a manifestărilor alergice, deÈ™i nu au primit în mod strict o alimentaÈ›ie bogată în fibre dietetice È™i vitamna A.
Mecanismul responsabil de aceste descoperiri îl constituie capacitatea bacteriilor intestinale de a de degrada fibrele din dietă, rezultând astfel acizi graÈ™i cu lanÈ› scurt de atomi de carbon. AceÈ™tia modulează funcÈ›ia imună prin intermediul celulelor dentritice, care reglează răspunsul alergic. Vitamina A prezintă È™i ea un rol major în reglarea activității celulelor dentritice È™i prevenirea reacÈ›iilor alergice.
Rezultatele au fost validate cu ajutorul unui nou experiment care a constat în administrarea timp de 3 săptămâni la cobaii susceptibili la alergii alimentare, a acizilor graÈ™i cu lanÈ› scurt înainte de expunerea acestora la proteinele din alune. Răspunsul alergic în cazul acestora a fost diminuat.
Concluziile cercetării necesită însă confirmarea È™i în cazul oamenilor. Acestea subliniază importanÈ›a unei diete bogate în fibre alimentare, provenite în special din legume, vegetale È™i fructe bogate în vitamina A, pentru sănătatea organismului, dar mai ales pentru reducerea riscului alergic, o patologie care prezintă o incidență îngrijorător de crescută.
Sursa: Medical News Today
Data actualizare: 16-02-2019 | creare: 28-06-2016 | Vizite: 1815
Bibliografie
High-fiber diet alters gut bacteria to protect against food allergy, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/311218.php ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Cartoful, sursă de proteine de înaltă calitate benefică pentru sănătatea mușchilor femeilor
- De ce ciocolata place atât de mult
- Consumul de fructe de mare a fost corelat cu expunerea la substanțele chimice eterne
- Care sunt factorii care influențează dorința oamenilor de a consuma alimente modificate genetic?
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum