Hipertensiunea este asociată cu cantitatea de sare din alimentație, indiferent cât de sănătos mănânci
©
Autor: Airinei Camelia

Rezultatele cercetărilor au fost publicate în revista Hypertension.
Hipertensiunea afectează în prezent unul din patru locuitori în Marea Britanie È™i reprezintă un factor de risc pentru mai multe boli, printre care infarctul miocardic È™i accidentul vascular cerebral. Printre cauzele hipertensiunii se numără vârsta, greutatea corporală È™i excesul de sare în alimentaÈ›ie.
Hipertensiunea - boala pe înÈ›elesul tuturor
Topul greșelilor unui hipertensiv
Pentru studiul de față, cercetătorii au folosit datele studiului INTERMAP, care a urmărit dieta a 4.680 de persoane între 40 È™i 59 de ani din SUA, Marea Britanie, Japonia È™i China, între anii 1997-1999. ParticipanÈ›ii au fost supravegheaÈ›i patru zile, timp în care au oferit două mostre de urină. De asemenea, voluntarilor li s-a măsurat înălÈ›imea, greutatea È™i tensiunea arterială.
Autorii au evaluat concentraÈ›ia de soidu È™i potasiu din probele de urină. Sodiul este principala componentă a sării de bucătărie, iar potasiu se găseÈ™te în legume cu frunze verzi - alimente asociate cu scăderea tensiunii arteriale. Totodată, au evaluat aportul a peste 80 de nutrienÈ›i asociaÈ›i cu scăderea tensiunii, din dieta participanÈ›ilor la studiu. Multe dintre aceste elemente se regăsesc în fructe, legume È™i cereale integrale.
Dieta în hipertensiunea arterială
Astfel, s-a găsit o corelare între hipertensiune È™i consumul ridicat de sare, chiar È™i la persoanele cu un aport mare de potasiu È™i alÈ›i nutrienÈ›i benefici. Potrivit datelor, consumul mediu zilnic de sare a fost 8,5 g în Marea Britanie, 9,6 g în SUA, 13,4 g în China È™i 11,7 g în Japonia. Un consum de 7 g (1,2 linguriÈ›e) în plus peste medie a fost asociat cu o creÈ™tere de 3,7 mmHg a tensiunii arteriale.
Citiți mai multe despre consumul de sare
Sursa: Science Daily
Data actualizare: 07-03-2018 | creare: 07-03-2018 | Vizite: 877
Bibliografie
Healthy diet may not offset high salt intake, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180305093002.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Ce alimente influențează tensiunea arteriala?
- Apa si beneficiile ei in reglarea tensiunii arteriale
- Valve defecte, hipertensiune ciudata, extrasistole, tratament
- Tensiune arteriala