Fructul întreg vs. sucul natural din fructe pentru o greutate sănătoasă

©

Autor:

Fructul întreg vs. sucul natural din fructe pentru o greutate sănătoasă
Deși sucurile de fructe sau de legume sunt intens promovate drept elixirul sănătății și adjuvant pentru scăderea în greutate de către adepții regimurilor de detoxifiere și nu numai, consumul fructelor sub această formă ar putea să facă un deserviciu greutății corporale și implicit, stării de sănătate.

Chiar dacă nu a fost trasată o relație de cauzalitate între consumul sucului de fructe și creșterea ponderală, în contextul unei alimentații necorespunzătoare și inactivității fizice, consumat frecvent, sucul de fructe este prin excelență un factor de risc care contribuie la progresia „epidemiei” globale de obezitate.

Potrivit studiului, în rândul femeilor aflate în post-menopauză s-a observat o creștere progresivă în greutate în medie cu 0.176 kg asociată consumului zilnic a 180 ml suc natural din 100% fructe, în fiecare an.

După ajustarea rezultatelor în funcție de alți factori de risc specifici pentru creșterea ponderală – vârsta, statusul de fumător, indicele de masă corporală, terapia hormonală de substituție, activitate fizică, aportul energetic total, consumul de fructe integrale, respectiv băuturi îndulcite cu zahăr etc. - în medie s-a constatat o creștere de 1.45 kg de-a lungul celor 3 ani cât a durat studiul.

La studiu au fost interpretate statistic date provenind de la  49,106 femei aflate în perioada post-menopauză care au luat parte la Women's Health Initiative între anii 1993-1998.

Autorii studiului precizează că, deși contribuția vizibilă pe cântar nu este dramatică – mai puțin de jumătate de kilogram pe an, riscul cumulativ poate fi semnificativ, la fel și cel metabolic dacă vorbim de un produs cu un conținut irelevant de fibre și încărcătură glicemică mare. O porție de 180 ml de suc din 100% fructe conține între 15 și 30 g de zaharuri, echivalentul a 60 – 120 de calorii, valori pe care te aștepți să le întâlnești în băuturile îndulcite cu zahăr din comerț, nu într-un produs natural obținut în casă.

Creșterea în greutate asociată consumului de suc din 100% fructe nu se datorează exlusiv aportului caloric, fiind implicate și alte mecanisme non-calorice precum:
  • sațietatea absentă în urma ingestiei și reflexul de a compensa la următoarea masă prin alimente solide pentru caloriile sub formă lichidă care nu au fost „înregistrate” de creier, respectiv
  • apetitul crescut din cauza răspunsului insulinic exagerat post-prandial.

De aceea o porție de fructe nu va echivala o porție de suc din 100% fructe și viceversa, mai ales când dorești să te menții sau să scazi în greutate.

Află mai multe despre alimentele de evitat atunci când vrei să scazi în greutate.
Rezultatele studiului publicat în jurnalul online Preventive Medicine susțin recomandările nutriționale actuale care încurajează consumul fructelor întregi în detrimentul opțiunilor stoarse, respectiv consumul ocazional al sucurilor naturale din 100% fructe, recomandare valabilă pentru adulți, dar mai ales pentru copiii, indiferent de vârstă.


Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 22-02-2018 | creare: 22-02-2018 | Vizite: 1152
Bibliografie
(1) One hidden culprit behind weight gain: fruit juice, link: https://medicalxpress.com/news/2018-02-hidden-culprit-weight-gain-fruit.html
(2) Association of 100% fruit juice consumption and 3-year weight change among postmenopausal women in the in the Women's Health Initiative, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091743518300045
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Uită de sucul de fructe! Consumă fructele întregi!
  • Administrarea glucocorticoizilor și creșterea în greutate (Studiu)
  • Consumul de suc de fructe este benefic și fără efecte adverse asupra greutății corporale la preadolescenți
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum