Iată ce probleme de sănătate poți avea dacă mănânci prea repede (Studiu)
©
Autor: Mancaș Mălina
Tendințele actuale, stresul și agitația cotidiană ne predispun la un consum alimentar în grabă, la birou sau din picioare, prea rapid, ceea ce poate avea efecte negative asupra stării generale de sănătate.
Conform unui studiu recent, dacă mănânci prea repede, acest lucru poate favoriza creșterea greutății și poate atrage anumite probleme de sănătate.
Conform studiului, cu cât mestecăm și mâncăm mai încet, cu atât se reduce riscul de obezitate și de dezvoltare a sindromului metabolic, o tulburare care crește riscul de boli cardiovasculare, diabet sau accident vascular cerebral. Când mănânci repede, senzația de sațietate și plenitudine gastrică apare mai greu și avem astfel tendința de a consuma mai multe alimente. Consumul alimentar rapid produce fluctuații mari ale glucozei din sânge, care pot duce la apariția rezistenței la insulină.
Sindromul metabolic include o combinație de afecțiuni metabolice, și anume hipertensiune, hiperglicemie, exces de grăsime în jurul taliei, valori anormale ale colesterolului și trigliceridelor – care sunt asociate și cresc riscul de boli cardiovasculare, AVC sau diabet.
Explicația legăturii dintre viteza consumului alimentar și sindromul metabolic vizează atât sistemul digestiv, cât și creierul. Creierul primește o serie de semnale de la hormonii digestivi secretați de tractul gastrointestinal. Receptorii de întindere de la nivelul stomacului sunt activați cu cât acesta se umple cu apă și alimente; aceste semnale ajung la creier prin intermediul nervului vag care conectează intestinul de trunchiul cerebral. Semnale hormonale sunt eliberate cu cât alimentele parțial digerate ajung la nivelul intestinului subțire. Un exemplu este colecistokinina (CCK), eliberată de intestin la răspunsul din urma consumului alimentar din timpul mesei. Alături de aceasta, leptina secretată de celulele grase reglează rezervele de țesut adipos și comunică cu creierul pe baza depozitelor de energie ale organismului. Leptina amplifică semnalele colecistokininei pentru a favoriza senzația de sațietate și plenitudine. Astfel, prin consumul prea rapid, este posibil să nu beneficiem de efectele complete ale acestui sistem de relații încrucișate hormonale și să nu se activeze complet.
Studiu a inclus 642 bărbați și 441 femei cu vârsta medie de 51,2 ani, niciunul cu sindrom metabolic în 2008 la intrarea în studiu. Participanții au fost divizați în 3 grupuri în funcție de cât de mare era viteza consumului alimentar: lentă, normală, rapidă. După 5 ani, aceștia au fost chestionați și consultați, observându-se că 11,6% dintre cei care mâncau repede au dezvoltat sindrom metabolic, comparativ cu 6,5% dintre cei care mâncau la o viteză normală și 2,3 % dintre cei care mâncau lent.
Asociația Americană a Inimii recomandă, pe lângă mâncatul lent, și consumul de cereale integrale, fructe, legume, respectarea celor trei mese ale zilei și adoptarea unui stil de viață activ, ca mod de reducere a riscului de dezvoltare a sindromului metabolic și pentru menținerea sănătății organismului.
Sursa: Science Alert
Conform unui studiu recent, dacă mănânci prea repede, acest lucru poate favoriza creșterea greutății și poate atrage anumite probleme de sănătate.
Conform studiului, cu cât mestecăm și mâncăm mai încet, cu atât se reduce riscul de obezitate și de dezvoltare a sindromului metabolic, o tulburare care crește riscul de boli cardiovasculare, diabet sau accident vascular cerebral. Când mănânci repede, senzația de sațietate și plenitudine gastrică apare mai greu și avem astfel tendința de a consuma mai multe alimente. Consumul alimentar rapid produce fluctuații mari ale glucozei din sânge, care pot duce la apariția rezistenței la insulină.
Sindromul metabolic include o combinație de afecțiuni metabolice, și anume hipertensiune, hiperglicemie, exces de grăsime în jurul taliei, valori anormale ale colesterolului și trigliceridelor – care sunt asociate și cresc riscul de boli cardiovasculare, AVC sau diabet.
Explicația legăturii dintre viteza consumului alimentar și sindromul metabolic vizează atât sistemul digestiv, cât și creierul. Creierul primește o serie de semnale de la hormonii digestivi secretați de tractul gastrointestinal. Receptorii de întindere de la nivelul stomacului sunt activați cu cât acesta se umple cu apă și alimente; aceste semnale ajung la creier prin intermediul nervului vag care conectează intestinul de trunchiul cerebral. Semnale hormonale sunt eliberate cu cât alimentele parțial digerate ajung la nivelul intestinului subțire. Un exemplu este colecistokinina (CCK), eliberată de intestin la răspunsul din urma consumului alimentar din timpul mesei. Alături de aceasta, leptina secretată de celulele grase reglează rezervele de țesut adipos și comunică cu creierul pe baza depozitelor de energie ale organismului. Leptina amplifică semnalele colecistokininei pentru a favoriza senzația de sațietate și plenitudine. Astfel, prin consumul prea rapid, este posibil să nu beneficiem de efectele complete ale acestui sistem de relații încrucișate hormonale și să nu se activeze complet.
Studiu a inclus 642 bărbați și 441 femei cu vârsta medie de 51,2 ani, niciunul cu sindrom metabolic în 2008 la intrarea în studiu. Participanții au fost divizați în 3 grupuri în funcție de cât de mare era viteza consumului alimentar: lentă, normală, rapidă. După 5 ani, aceștia au fost chestionați și consultați, observându-se că 11,6% dintre cei care mâncau repede au dezvoltat sindrom metabolic, comparativ cu 6,5% dintre cei care mâncau la o viteză normală și 2,3 % dintre cei care mâncau lent.
Asociația Americană a Inimii recomandă, pe lângă mâncatul lent, și consumul de cereale integrale, fructe, legume, respectarea celor trei mese ale zilei și adoptarea unui stil de viață activ, ca mod de reducere a riscului de dezvoltare a sindromului metabolic și pentru menținerea sănătății organismului.
Sursa: Science Alert
Data actualizare: 02-01-2024 | creare: 21-11-2017 | Vizite: 4444
Bibliografie
(1) Eating too fast can lead to several health problems, study shows, link: https://www.sciencealert.com/quick-eating-bad-for-waistline-heart-health(2) Why wating slowly may help you feel full faster, link: https://www.health.harvard.edu/blog/why-eating-slowly-may-help-you-feel-full-faster-20101019605
(3) Abstract: Slow Down, you eat too fast: Fast eating associate with obesity and future prevalence of metabolic syndrome, link: https://circ.ahajournals.org/content/136/Suppl_1/A20249
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.