Iată ce probleme de sănătate poți avea dacă mănânci prea repede (Studiu)

Iată ce probleme de sănătate poți avea dacă mănânci prea repede (Studiu)

©

Autor:

Iată ce probleme de sănătate poți avea dacă mănânci prea repede (Studiu)
TendinÈ›ele actuale, stresul È™i agitaÈ›ia cotidiană ne predispun la un consum alimentar în grabă, la birou sau din picioare, prea rapid, ceea ce poate avea efecte negative asupra stării generale de sănătate.

Conform unui studiu recent, dacă mănânci prea repede, acest lucru poate favoriza creÈ™terea greutății È™i poate atrage anumite probleme de sănătate.

Conform studiului, cu cât mestecăm È™i mâncăm mai încet, cu atât se reduce riscul de obezitate È™i de dezvoltare a sindromului metabolic, o tulburare care creÈ™te riscul de boli cardiovasculare, diabet sau accident vascular cerebral. Când mănânci repede, senzaÈ›ia de saÈ›ietate È™i plenitudine gastrică apare mai greu È™i avem astfel tendinÈ›a de a consuma mai multe alimente. Consumul alimentar rapid produce fluctuaÈ›ii mari ale glucozei din sânge, care pot duce la apariÈ›ia rezistenÈ›ei la insulină.

Sindromul metabolic include o combinaÈ›ie de afecÈ›iuni metabolice, È™i anume hipertensiune, hiperglicemie, exces de grăsime în jurul taliei, valori anormale ale colesterolului È™i trigliceridelor – care sunt asociate È™i cresc riscul de boli cardiovasculare, AVC sau diabet.

ExplicaÈ›ia legăturii dintre viteza consumului alimentar È™i sindromul metabolic vizează atât sistemul digestiv, cât È™i creierul. Creierul primeÈ™te o serie de semnale de la hormonii digestivi secretaÈ›i de tractul gastrointestinal. Receptorii de întindere de la nivelul stomacului sunt activaÈ›i cu cât acesta se umple cu apă È™i alimente; aceste semnale ajung la creier prin intermediul nervului vag care conectează intestinul de trunchiul cerebral. Semnale hormonale sunt eliberate cu cât alimentele parÈ›ial digerate ajung la nivelul intestinului subÈ›ire. Un exemplu este colecistokinina (CCK), eliberată de intestin la răspunsul din urma consumului alimentar din timpul mesei. Alături de aceasta, leptina secretată de celulele grase reglează rezervele de È›esut adipos È™i comunică cu creierul pe baza depozitelor de energie ale organismului. Leptina amplifică semnalele colecistokininei pentru a favoriza senzaÈ›ia de saÈ›ietate È™i plenitudine. Astfel, prin consumul prea rapid, este posibil să nu beneficiem de efectele complete ale acestui sistem de relaÈ›ii încruciÈ™ate hormonale È™i să nu se activeze complet.

Studiu a inclus 642 bărbaÈ›i È™i 441 femei cu vârsta medie de 51,2 ani, niciunul cu sindrom metabolic în 2008 la intrarea în studiu. ParticipanÈ›ii au fost divizaÈ›i în 3 grupuri în funcÈ›ie de cât de mare era viteza consumului alimentar: lentă, normală, rapidă. După 5 ani, aceÈ™tia au fost chestionaÈ›i È™i consultaÈ›i, observându-se că 11,6% dintre cei care mâncau repede au dezvoltat sindrom metabolic, comparativ cu 6,5% dintre cei care mâncau la o viteză normală È™i 2,3 % dintre cei care mâncau lent.

AsociaÈ›ia Americană a Inimii recomandă, pe lângă mâncatul lent, È™i consumul de cereale integrale, fructe, legume, respectarea celor trei mese ale zilei È™i adoptarea unui stil de viață activ, ca mod de reducere a riscului de dezvoltare a sindromului metabolic È™i pentru menÈ›inerea sănătății organismului.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 02-01-2024 | creare: 21-11-2017 | Vizite: 4494
Bibliografie
(1) Eating too fast can lead to several health problems, study shows, link: https://www.sciencealert.com/quick-eating-bad-for-waistline-heart-health
(2) Why wating slowly may help you feel full faster, link: https://www.health.harvard.edu/blog/why-eating-slowly-may-help-you-feel-full-faster-20101019605
(3) Abstract: Slow Down, you eat too fast: Fast eating associate with obesity and future prevalence of metabolic syndrome, link: https://circ.ahajournals.org/content/136/Suppl_1/A20249
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Problemele de digestie (tulburările gastrointestinale)
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
     
    intră pe forum