Porumb modificat pentru a produce un nutrient esențial

©

Autor:

Porumb modificat pentru a produce un nutrient esențial
Un nou studiu sugerează că valoarea nutrițională a porumbului poate fi crescută prin adăugarea unei gene bacteriene care îl stimulează să producă metionină, un nutrient esențial. Milioane de persoane din țări în curs de dezvoltare precum America de Sud și Africa ar putea beneficia de această nouă descoperire, întrucât viața oamenilor depinde de această cereală. La nivel mondial, descoperirea ar putea reduce semnificativ costurile hranei pentru animale.

Porumbul este cea mai răspândit produs agricol la nivel global. Majoritatea porumbului este consumat de către animale, dar acestuia îi lipsește metionină, un aminoacid cheie întâlnit în carne. Conform Centrului Național de Biotehnologie, metionina face parte dintre cei 9 aminoacizi esențiali pe care omul îi preia din alimente. Ea intervine în procesul de creștere și reparare tisulară, îmbunătățește tonusul și flexibilitatea pielii și a părului și întărește unghiile. Metionina conține sulf care este esențial în absorbția seleniului și a zincului, protejează celulele împotriva agenților poluanți și încetinește procesul de îmbătrânire celulară.

Anual, metionina sintetică în valoare de miliarde de dolari este adăugată la semințele de grâu, cărora, în mod natural, le lipsește această substanță. Deși este un proces costisitor și energofag, metionina este adăugată întrucât animalele nu pot crește fără ea, iar în țările în curs de dezvoltare, unde populația depinde de recolta de porumb, este esențială și pentru oameni, în special copii.

Hrana pentru păsări este de obicei un amestec de porumb și soia căruia îi lipsește metionina, singurul aminoacid esențial care conține sulf, conform studiului.

Cercetătorii au introdus în genomul porumbului o genă bacteriană de E.Coli și au crescut mai multe generații de porumb. S-a observat că enzima provenită de la E.Coli, 3’-fosfoadenozin-5’-fosfosulfat reductaza (EcPAPR), a stimulat producerea de metionină numai la nivelul frunzelor plantei, evitând acumularea de produși toxici la nivelul întregii plante. Rezultatul studiului a fost că metionina din boabele de porumb a crescut cu 57%. Apoi, cercetătorii au administrat aceste boabe de porumb la păsări, demonstrând că porumbul modificat genetic are un aport nutritiv important pentru animale. Spre surpriza cercetătorilor, procesul de cultivare al porumbului nu a fost afectat în niciun fel.

În mod obișnuit, în țările dezvoltate, inclusiv în America, proteinele din carne conțin cantități mari de metionină. Totuși, în țările în curs de dezvoltare, fermierii la nivel de subzistență cresc porumb pentru a fi consumat de către familie.

Rezultatele studiului sugerează că acești fermieri nu vor mai trebui să cumpere suplimenți cu metionină sau alimente scumpe cu un conținut crescut de metionină.

Sursa: Futurity

Data actualizare: 21-11-2017 | creare: 21-11-2017 | Vizite: 1260
Bibliografie
Added gene makes corn produce key nutrient, link: https://www.futurity.org/genetically-modified-corn-methionine-1568392/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: