Porumb modificat pentru a produce un nutrient esențial

Porumb modificat pentru a produce un nutrient esențial

©

Autor:

Porumb modificat pentru a produce un nutrient esențial
Un nou studiu sugerează că valoarea nutriÈ›ională a porumbului poate fi crescută prin adăugarea unei gene bacteriene care îl stimulează să producă metionină, un nutrient esenÈ›ial. Milioane de persoane din țări în curs de dezvoltare precum America de Sud È™i Africa ar putea beneficia de această nouă descoperire, întrucât viaÈ›a oamenilor depinde de această cereală. La nivel mondial, descoperirea ar putea reduce semnificativ costurile hranei pentru animale.

Porumbul este cea mai răspândit produs agricol la nivel global. Majoritatea porumbului este consumat de către animale, dar acestuia îi lipseÈ™te metionină, un aminoacid cheie întâlnit în carne. Conform Centrului NaÈ›ional de Biotehnologie, metionina face parte dintre cei 9 aminoacizi esenÈ›iali pe care omul îi preia din alimente. Ea intervine în procesul de creÈ™tere È™i reparare tisulară, îmbunătățeÈ™te tonusul È™i flexibilitatea pielii È™i a părului È™i întăreÈ™te unghiile. Metionina conÈ›ine sulf care este esenÈ›ial în absorbÈ›ia seleniului È™i a zincului, protejează celulele împotriva agenÈ›ilor poluanÈ›i È™i încetineÈ™te procesul de îmbătrânire celulară.

Anual, metionina sintetică în valoare de miliarde de dolari este adăugată la seminÈ›ele de grâu, cărora, în mod natural, le lipseÈ™te această substanță. DeÈ™i este un proces costisitor È™i energofag, metionina este adăugată întrucât animalele nu pot creÈ™te fără ea, iar în țările în curs de dezvoltare, unde populaÈ›ia depinde de recolta de porumb, este esenÈ›ială È™i pentru oameni, în special copii.

Hrana pentru păsări este de obicei un amestec de porumb È™i soia căruia îi lipseÈ™te metionina, singurul aminoacid esenÈ›ial care conÈ›ine sulf, conform studiului.

Cercetătorii au introdus în genomul porumbului o genă bacteriană de E.Coli È™i au crescut mai multe generaÈ›ii de porumb. S-a observat că enzima provenită de la E.Coli, 3’-fosfoadenozin-5’-fosfosulfat reductaza (EcPAPR), a stimulat producerea de metionină numai la nivelul frunzelor plantei, evitând acumularea de produÈ™i toxici la nivelul întregii plante. Rezultatul studiului a fost că metionina din boabele de porumb a crescut cu 57%. Apoi, cercetătorii au administrat aceste boabe de porumb la păsări, demonstrând că porumbul modificat genetic are un aport nutritiv important pentru animale. Spre surpriza cercetătorilor, procesul de cultivare al porumbului nu a fost afectat în niciun fel.

În mod obiÈ™nuit, în țările dezvoltate, inclusiv în America, proteinele din carne conÈ›in cantități mari de metionină. TotuÈ™i, în țările în curs de dezvoltare, fermierii la nivel de subzistență cresc porumb pentru a fi consumat de către familie.

Rezultatele studiului sugerează că acești fermieri nu vor mai trebui să cumpere suplimenți cu metionină sau alimente scumpe cu un conținut crescut de metionină.

Sursa: Futurity

Data actualizare: 21-11-2017 | creare: 21-11-2017 | Vizite: 1217
Bibliografie
Added gene makes corn produce key nutrient, link: https://www.futurity.org/genetically-modified-corn-methionine-1568392/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum