Dieta ketogenică - efecte benefice asupra memoriei și duratei de viață
Autor: Amancei Roxana
Dieta ketogenică presupune consumul de produse bogate în grăsimi, dar sărace în proteine și carbohidrați, ceea ce intensifică producția de acid beta hidroxibutirat (BHB). În timp ce studiile efectuate la oamenii cu deteriorări la nivel cognitiv au sugerat că BHB ar putea îmbunătăți memoria, autorii consideră că acesta este primul studiu referitor la îmbătrânirea animalelor, care aduce în atenție efectele benefice asupra memoriei și duratei de viață. „Acest lucru deschide o nouă cale către cercetarea îmbătrânirii. Noi credem că beneficiile pentru sănătate ale BHB pot merge dincolo de memorie și ar putea acționa asupra țesuturilor și sistemelor de organe. Scopul final este de a găsi o modalitate pentru ca oamenii să beneficieze de BHB fara a fi nevoiți să urmeze o dietă restrictivă.” menționează CEO-ul institutului.
Studiul a avut ca scop testarea efectelor dietei ketogenice pe termen lung asupra șoarecilor. Cercetătorii au elaborat trei diete:
- o dietă normală în ceea ce privește coținutul de carbohidrați
- o dietă ketogenică fără carbohidrați și
- o dietă bogată în grăsimi și conținut scăzut de carbohidrați, care nu era ketogenică.
Șoarecii au fost hrăniți conform dietei ketogenice în mod intermitent, pentru a-i împiedica să devină obezi, începând cu vârsta de un an.
Șoarecii care au fost hrăniți conform regimului alimentar ketogenic au prezentat un risc mai scăzut de a muri odată cu înaintarea în vârstă, cu toate că durata maximă de viață a rămas neschimbată. Șoarecilor dintr-un alt grup le-a fost testată memoria, la un an și la doi ani. Specialiștii au fost surprinși să afle că șoarecii care au fost alimentați conform dietei ketogenice au rezolvat cel puțin la fel de bine testele de memorie la vârsta de doi ani, așa cum au făcut-o la vârsta de un an. În schimb, la șoarecii care au urmat un regim alimentar normal s-a observat un declin mental asociat vârstei înaintate. Mai mult, efectele dietei ketogenice au putut fi identificate pe termen lung. Îmbunătățirea capacității mentale ar putea fi explicată prin expresia genelor.
Autorii consideră că rezultatele studiului ar putea deschide calea către dezvoltarea unor noi terapii pentru problemele cognitive ale îmbătrânirii. „Așa cum obținem o înțelegere mai profundă a ceea ce BHB face în corpul și creierul nostru, putem să proiectăm în mod eficient terapii pentru a surprinde beneficiile individuale, în timp ce minimizăm daunele.” În prezent, la Laboratorul Verdin se cercetează efectele benefice ale dietei ketogenice în boala Alzheimer.
Dieta ketogenică implică o serie de restricții care trebuie respectate de către cei care vor să își îmbunătățească șansele de a își menține abilitatea cognitivă. Dietele ketogenice sunt folosite din punct de vedere medical pentru tratarea situațiilor care pot pune viața în pericol, cum ar fi epilepsia, însă oamenii ar trebui să consulte personal specializat înainte de a încerca această metodă, avertizează cercetătorii.
Sursa: Neuroscience News
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum