META-ANALIZĂ: Beneficii vs. riscuri ale porumbului modificat genetic

META-ANALIZÄ‚: Beneficii vs. riscuri ale porumbului modificat genetic

©

Autor:

META-ANALIZÄ‚: Beneficii vs. riscuri ale porumbului modificat genetic

Plantele de cultură modificate genetic nu doar că au eficientizat producÈ›ia din punct de vedere agronomic, toxicologic È™i al impactului asupra mediului, dar ar putea constitui un avantaj pentru sănătatea umană. Aceasta a fost concluzia unei meta-analize publicate în Scientific Reports de o echipă de cercetători condusă de Elisa Pelegrino din cadrul Institute of Life Science (Italia).


În cadrul cercetării au fost analizate 6,006 studii tip peer-review cu privire la siguranÈ›a porumbul modificat prin inginerie genetică publicate din 1996, anul când a fost comercializat pentru prima dată, până în 2016. În română peer-review înseamnă sistem de evaluare colegială care permite evaluarea unor lucrări È™tiinÈ›ifice de către profesioniÈ™ti din acelaÈ™i domeniu. În total, doar 76 astfel de studii au respectat standardele de includere în cercetare.

  • Potrivit rezultatelor cercetării, porumbul obÈ›inut prin inginerie genetică a crescut randamentul culturilor cu 5.6-24.5% comparativ cu varianta convenÈ›ională.
  • În cazul porumbului modificat genetic s-au constatat concentraÈ›ii semnificativ mai reduse de micotoxine (-28.8%), fumonisin (-30.6%), respectiv tricotecen (-36.5%), metaboliÈ›i produÈ™i de fungi, având caracter toxic È™i carcinogenic la oameni È™i animale.
  • De asemenea, nu s-au observat diferenÈ›e statistic semnificative cu privire la calitatea cerealelor produse prin inginerie genetică È™i cele convenÈ›ionale, mai precis în legătură cu conÈ›inutul în proteine, lipide, fibre etc.
  • Autorii studiului au precizat că unele studii au remarcat inclusiv reducerea ingredientelor active din ierbicide È™i insecticide cu 10.1%, respectiv 45.2%, în favoarea porumbului modificat genetic.


SiguranÈ›a alimentelor obÈ›inute cu ajutorul biotehnologiei rămâne în continuare un subiect delicat È™i controversat care a condus la interzicerea culturilor modificate genetic în 38 de țări din întreaga lume, inclusiv 19 de pe continentul european.

În prezent cultivarea plantelor obÈ›inute prin inginerie genetică – soia, porumb, canola, bumbacul, etc. -  este în continuă ascensiune, crescând de la 1.7 milioane hectare în 1996 la 185.1 milioane hectare în 2016, echivalentul a 12% din suprafaÈ›a cultivabilă la nivel global.

Sursa: IFLScience!

Data actualizare: 09-10-2022 | creare: 23-02-2018 | Vizite: 1575
Bibliografie
(1) GM Crops Found To Increase Yields And Reduce Harmful Toxins In 21 Years Of Data, link: https://www.iflscience.com/plants-and-animals/gm-crops-found-to-increase-yields-and-reduce-harmful-toxins-in-21-years-of-data/
(2) Impact of genetically engineered maize on agronomic, environmental and toxicological traits: a meta-analysis of 21 years of field data, link: https://www.nature.com/articles/s41598-018-21284-2
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum