META-ANALIZÄ‚: Beneficii vs. riscuri ale porumbului modificat genetic
Plantele de cultură modificate genetic nu doar că au eficientizat producÈ›ia din punct de vedere agronomic, toxicologic È™i al impactului asupra mediului, dar ar putea constitui un avantaj pentru sănătatea umană. Aceasta a fost concluzia unei meta-analize publicate în Scientific Reports de o echipă de cercetători condusă de Elisa Pelegrino din cadrul Institute of Life Science (Italia).
În cadrul cercetării au fost analizate 6,006 studii tip peer-review cu privire la siguranÈ›a porumbul modificat prin inginerie genetică publicate din 1996, anul când a fost comercializat pentru prima dată, până în 2016. În română peer-review înseamnă sistem de evaluare colegială care permite evaluarea unor lucrări È™tiinÈ›ifice de către profesioniÈ™ti din acelaÈ™i domeniu. În total, doar 76 astfel de studii au respectat standardele de includere în cercetare.
- Potrivit rezultatelor cercetării, porumbul obținut prin inginerie genetică a crescut randamentul culturilor cu 5.6-24.5% comparativ cu varianta convențională.
- În cazul porumbului modificat genetic s-au constatat concentraÈ›ii semnificativ mai reduse de micotoxine (-28.8%), fumonisin (-30.6%), respectiv tricotecen (-36.5%), metaboliÈ›i produÈ™i de fungi, având caracter toxic È™i carcinogenic la oameni È™i animale.
- De asemenea, nu s-au observat diferenÈ›e statistic semnificative cu privire la calitatea cerealelor produse prin inginerie genetică È™i cele convenÈ›ionale, mai precis în legătură cu conÈ›inutul în proteine, lipide, fibre etc.
- Autorii studiului au precizat că unele studii au remarcat inclusiv reducerea ingredientelor active din ierbicide È™i insecticide cu 10.1%, respectiv 45.2%, în favoarea porumbului modificat genetic.
Te-ar putea interesa și articolele noastre pe această temă:
Reziduurile de pesticide din legume și fructe
Fructe și legume ecologice versus convenționale
Bio, eco sau organic?
Reziduurile de pesticide din legume și fructe
Fructe și legume ecologice versus convenționale
Bio, eco sau organic?
SiguranÈ›a alimentelor obÈ›inute cu ajutorul biotehnologiei rămâne în continuare un subiect delicat È™i controversat care a condus la interzicerea culturilor modificate genetic în 38 de țări din întreaga lume, inclusiv 19 de pe continentul european.
În prezent cultivarea plantelor obÈ›inute prin inginerie genetică – soia, porumb, canola, bumbacul, etc. - este în continuă ascensiune, crescând de la 1.7 milioane hectare în 1996 la 185.1 milioane hectare în 2016, echivalentul a 12% din suprafaÈ›a cultivabilă la nivel global.
Sursa: IFLScience!
Data actualizare: 09-10-2022 | creare: 23-02-2018 | Vizite: 1575
Bibliografie
(1) GM Crops Found To Increase Yields And Reduce Harmful Toxins In 21 Years Of Data, link: https://www.iflscience.com/plants-and-animals/gm-crops-found-to-increase-yields-and-reduce-harmful-toxins-in-21-years-of-data/ (2) Impact of genetically engineered maize on agronomic, environmental and toxicological traits: a meta-analysis of 21 years of field data, link: https://www.nature.com/articles/s41598-018-21284-2
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Anghinarea: o sursă bogată de fibre alimentare și antioxidanți fenolici
- Îndulcitorii nu amplifică apetitul alimentar și ajută la scădrea glicemiei
- România, țara cu cel mai redus consum de fructe și legume din Europa
- Probioticele și prebioticele pot reduce riscul de sindrom de fragilitate
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni