Arsenicul din pește și fructele de mare ar putea afecta sănătatea tiroidei

Arsenicul din pește și fructele de mare ar putea afecta sănătatea tiroidei

©

Autor:

Arsenicul din pește și fructele de mare ar putea afecta sănătatea tiroidei
Arsenicul este cunoscut pentru efectele asupra tiroidei, ducând la creÈ™terea patologică a nivelului de TSH. Acesta este un hormon important pentru metabolismul normal, iar conform unui studiu recent, arsenicul din fructele de mare È™i peÈ™te, deÈ™i în cantitate prea mică pentru a cauza intoxicaÈ›ii de cele mai multe ori, poate afecta activitatea tiroidei.

TSH-ul este un hormon eliberat de glanda pituitară. Stimulează tiroida să capteze iodul din sânge necesar pentru producerea enzimelor ce sunt esenÈ›iale pentru menÈ›inerea metabolismului sănătos. Alte cercetări au arătat că o cantitate crescută de arsenic  alimentar duce la afectarea funcÈ›iei tiroidei È™i întrerupe metabolismul normal. De fapt, OrganizaÈ›ia Mondială a Sănătății consideră arsenicul ca fiind unul dintre principalele 10 probleme majore de sănătate publică.

În studiul recent, publicat în Journal of Trance Elements in Medicine and Biology, autorii discută rolul alimentelor cu un conÈ›inut ridicat de arsenic È™i modul în care contribuie la întreruperea funcÈ›iei tiroidiene. Studiul s-a axat pe fructele de mare È™i peÈ™te, alimente cunoscute ca cele mai mari surse de arsenic.

La studiu au participat 38 de persoane sănătoase cu vârste între 20-40 ani care au consumat 150 g somon, cod sau midii timp de 14 zile. Un grup de control a consumat în schimb câte 150g cartofi. Înainte È™i după regim, subiecÈ›ilor le-au fost preluate probe de sânge pentru măsurarea arsenicului, iodului È™i seleniului (indicatori ai funcÈ›iei tiroidiene), dar È™i a enzimelor care reflexă nivelul exact de activității tiroidiene.

În cercetări anteriorare, codul a prezentat cel mai are nivel de arsenic, urmat de midii È™i somon. După 14 zile de consum, s-a observat o creÈ™tere cu 20-60% a nivelului de arsenic din organism. Contrar cercetărilor anteriore, somonul a produs cel mai mare nivel de arsenic, în timp de codul cel mai puÈ›in, deoarece somonul este un peÈ™te gras, iar arsenicul se depune în ficat, nu în grăsime.

Astfel, cantitatea crescută de arsenic din peștele consumat a produse dereglări moderate ale activității tiroidiene și a nivelului de TSH. Cu toate acestea, repercusiunile exacte ale arsenicului din fructele de mare și pește asupra tiroidei necesită cercetări aprofundate.

Sursa: Medical News Bulletin

Data actualizare: 28-07-2017 | creare: 28-07-2017 | Vizite: 3486
Bibliografie
Arsenic in Seafood May Impact Thyroid Health, link: https://www.medicalnewsbulletin.com/arsenic-in-seafood-may-impact-thyroid-health/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Semne că ai putea avea probleme cu tiroida
  • TSH crescut - cauze, explicaÈ›ii, valori normale
  • Analize pentru tiroidă – indicaÈ›ii, explicaÈ›ii È™i diagnostic de laborator
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum