Risc scăzut de ateroscleroză la persoanele care iau micul dejun

Risc scăzut de ateroscleroză la persoanele care iau micul dejun

©

Autor:

Risc scăzut de ateroscleroză la persoanele care iau micul dejun
Potrivit unui studiu recent publicat în Journal of the American College of Cardiology a fost identificată o asociere între majorarea riscului de ateroscleroză la persoanele care nu iau micul dejun.

Aterosleroza este asociată cu „întărirea arterelor”, mai exact pereÈ›ii vasculari devin rigizi È™i lumenul vaselor se îngustează progresiv odată cu evoluÈ›ia plăcilor de aterom, iar în cazuri severe poate apărea obstruarea completă È™i blocarea fluxului de sânge. Principalii factori de risc sunt: obezitatea, dislipidemia, diabetul, hipertensiunea, majoritatea consecinÈ›e ale stilului de viață sedentar, ale fumatului È™i al alimentaÈ›iei dezechilibrate.

Citiți mai multe informații despre ateroscleroză.
 

Includerea micului dejun echilibrat în rutina alimentară a fost asociată cu o mai bună sănătate a inimii È™i implicit o greutate sănătoasă È™i valori în limite normale ale colesterolului. Asocierea dintre riscul de boli coronariene È™i evitarea micului dejun este deja cunoscută, dar studiul curent e primul care analizează relaÈ›ia dintre ateroscleroza subclinică È™i cea mai importantă masă a zilei.

Investigatorul principal al studiului, Valentin Fuster, afirmă că majoritatea persoanelor care „sar” peste micul dejun asociază È™i alte obiceiuri alimentare nesănătoase È™i comportamente pro-risc ale stilului de viață, precum fumatul, inactivitatea fizică, sedentarismul, consumul de alcool; de asemenea, modificarea proactivă a acestui obicei, contribuie la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

La studiu au participat 4,052 voluntari care nu prezentau la înrolare afecÈ›iuni cardiovasculare sau boli cronice renale. Acestora li s-a aplicat un chestionar cu ajutorul căruia s-a estimat dieta lor tipică.

În funcÈ›ie de procentul din aportul total caloric alocat mesei de dimineață, au fost identificate 3 tipare:
  • 27.7% persoane care servesc micul dejun – ele consumă peste 20% din aportul energetic de peste zi la micul dejun,
  • 69.4% persoane care consumă un mic dejun uÈ™or, circa 5-20% din totalul de calorii ingerate zilnic,
  • 2.9% persoane care sar peste micul dejun - aceÈ™tia consumă mai puÈ›in de 5% din aportul caloric zilnic la micul dejun (fie nu servesc nimic dimineaÈ›a, fie consumă un suc, o cafea sau altă băutură non-alcoolică),

DeÈ™i în mică măsură persoanele intervievate pentru studiu săreau peste micul dejun, în rândul acestora frecvenÈ›a aterosclerozei a fost cea mai mare.

De asemenea, în cazul persoanelor care nu servesc micul dejun sau optează pentru unul mai sărac caloric, markerii biologici reprezentativi pentru riscul cardiometabolic au fost mult mai prevalenÈ›i, comparativ cu persoanele care consumau peste 20% din totalul caloric la micul dejun.

Totodată, la persoanele care nu luau micul dejun:
  • circumferinÈ›a abdominală È™i indicele de masă corporală au avut valori mai mari,
  • valorile glicemiei pe nemâncate au fost crescute,
  • valorile tensionale È™i ale lipidelor plasmatice au fost de asemenea crescute, prin urmare
  • au fost mai predispuÈ™i să prezinte hipertensiune arterială È™i obezitate.

Prakash Deedwania atrage atenÈ›ia că obiceiurile alimentare, printre care se numără È™i servirea unui mic dejun echilibrat zi de zi, se formează încă din copilărie. La copii, evitarea micului dejun poate avea un impact negativ asupra sănătății, dramatic de altfel, având în vedere ratele de obezitate tot mai mari la vârsta copilăriei. Lipsa măsurilor dietetice pentru corectarea acestui neajuns poate duce la un risc cardiovascular semnificativ mai crescut în viaÈ›a adultă.

Potrivit profesorului Deedwania, persoanele care sar peste micul dejun în încercarea disperată de a scădea în greutate, sfârÈ™esc prin a face alegeri alimentare nepotrivite în cea de a doua parte a zilei, fapt care le sabotează eforturile de a slăbi. Evitarea micului dejun a fost asociat È™i cu alterarea ritmului circadian È™i cu dezechilibre hormonale de asemenea, punctează Deedwania.


Sursa: News-Medical.Net

Data actualizare: 04-10-2017 | creare: 04-10-2017 | Vizite: 2473
Bibliografie
Skipping breakfast may increase the risk of atherosclerosis, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20171003/Skipping-breakfast-may-increase-the-risk-of-atherosclerosis-study-finds.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pentru sănătatea inimii, luaÈ›i cu precauÈ›ie suplimente de calciu!
  • Micul dejun este sau nu cea mai importantă masă a zilei?
  • Cum puteÈ›i reduce riscul cardiovascular în 7 paÈ™i
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum