STUDIU: Este glutenul cauza reală a sensibilității la gluten?

©

Autor:

STUDIU: Este glutenul cauza reală a sensibilității la gluten?
Un studiu norvegian realizat în cadrul Universității din Oslo, în colaborare cu Universitatea Monash din Australia, publicat în jurnalul Gastroenterology, ridică un nou semn de întrebare cu privire la adevăratul vinovat al simptomelor atribuite până acum glutenului.

Circa 13% dintre adulți declară că prezintă sensibilitate la gluten, ale cărei manifestări includ balonarea atribuită de regulă consumului de paste sau pâine, produse abundente în gluten. Dintre aceștia, doar 1% au un diagnostic confirmat de boală celiacă, o afecțiune autoimună extrem de serioasă, care apare ca răspuns la ingestia de gluten.

 
Glutenul a fost considerat responsabil pentru simptomele în principal gastrointestinale nespecifice, deoarece tot acesta este factorul toxic în celiachie și datorită faptului că unii indivizi au remarcat o ameliorare a simptomelor atunci când au renunțat la produsele din grâu,” punctează Peter Gibson din cadrul Universității Monash. „Acum se pare că această asumpție este de fapt una eronată.”

Sensibilitatea la gluten sau intoleranța non-celiacă la gluten rămâne un subiect controversat. Unele studii au evidențiat că persoanele non-celiace care declară însă o astfel de sensibilitate la gluten nu prezintă în fond modificări semnificative în ceea ce privește starea de sănătate atunci când consumă sau nu produse care conțin gluten. Drept răspuns în fața acestei „isterii” s-a dezvoltat exploziv o întreagă industrie a produselor alimentare fără gluten, un lucru de altfel pozitiv pentru persoanele cu boală celiacă care într-adevăr trebuie să urmeze întreaga viață o dietă cu destinație nutrițională specială, fără gluten.


Studiul de față este în concordanță cu cercetări anterioare ce susțin „nevinovăția” glutenului și care arată spre zaharidele fermentescibile și polioli, ce se găsesc simultan în produsele din grâu, secară, orz și altele, fiind considerate responsabile de apariția simptomelor gastrointestinale în principal și nu numai.

La studiu au participat 59 de persoane non-celiace care au urmat o dietă de eliminare a glutenului și care au consumat la cererea cercetătorilor batoane de cereale, unele dintre ele care conțineau gluten, altele fructani și al treilea tip nu conținea niciunul dintre acești compuși. Participanții au fost astfel împărțiți în 3 grupuri și au primit în prima săptămână gluten/fructani, după care au urmat 7 zile de pauză, și în următoarea săptămână li s-au administrat iar batoane conținând fructani/gluten, fără a ști ce conținte batonul. Astfel, fiecare participant a trecut până la finalul studiului prin toate cele 3 „probe”: fructani, gluten și placebo.

Potrivit rezultatelor, batoanele care au conținut fructani au fost asociate în proporție de 15% cu apariția balonării comparativ cu ingestia batoanelor utilizate pentru control, și 13% cu alte simptome gastrointestinale. Nu au fost identificate variații semnificative în urma ingestiei batoanelor care conțineau gluten și cele folosite pentru control, care nu conțineau nici gluten și nici fructani.

În concluzie, studiul sugerează că atribuirea simptomelor sensibilității la gluten, atunci când factorul cauzal este de fapt altul – fructanii – poate reprezenta o eroare. Admiterea acestui lucru ar putea permite adoptarea unor strategii dietetice diferite care să permită aportul de produse care conțin gluten, dar care în schimb beneficiază de un aport neglijabil, care poate fi tolerat de individ, de fructani.

 
Sursa: IFLScience!

Data actualizare: 21-03-2019 | creare: 23-11-2017 | Vizite: 1788
Bibliografie
"Gluten Sensitivity" May Not Actually Be Caused By Gluten, link: https://www.iflscience.com/health-and-medicine/gluten-sensitivity-may-not-actually-be-caused-by-gluten/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sensibilitatea la gluten non-celiacă
  • Riscul de a dezvolta boala celiacă, influențat de aportul de gluten
  • Vești bune pentru persoanele cu sensibilitate la grâu
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum