STUDIU: Consumul de cafea este benefic și lipsit de riscuri pentru sănătate
Conform unei analize sistematice cuprinzătoare care a inclus 201 meta-analize observaționale și 17 intervențioanale, s-a ajuns la următoarea concluzie: consumul de cafea este benefic, respectiv lipsit de riscuri pentru sănătate, cu excepția riscului de fracturi la femeile care beau cafea în doze mari sau sunt însărcinate. În afara sarcinii, efectele negative au fost anulate când rezultatele au fost ajustate în funcție de consumul de tutun.
Cafeaua este o băutură complexă și abundentă în molecule cu acțiune biologic activă benefică, cu efecte plauzibile asupra sănătății organismului:
Află mai multe informații despre polifenolii din alimentație din articol.
Beneficii cardiovasculare. Potrivit unei meta-anlize (2016) incluse în studiu condusă de Grosso G. Și colaboratorii, comparativ cu persoanele care nu au consumat deloc cafea, în cazul persoanelor la care s-a înregistrat un aport zilnic de 3 căni cafea*:
*deși depășirea dozei de 3 căni cafea pe zi nu a presupus și majorarea riscului cardiovascular, efectele benefice au fost mult mai diminuate.
Impactul consumului zilnic de cafea la pacienții cu hipertensiune arterială nu a fost unul semnificativ, potrivit analizei de față. Iar majorarea concentrațiilor de colesterol a fost atenuată doar în cazul cafelei la filtru, dar nu și în cel al cafelei nefiltrate (fierte).
Citește pe larg despre efectele cafelei asupra inimii.
Beneficii asupra cancerului. Conform unei meta-analize ce a inclus 40 de cohorte la care au participat 2,179,126 adulți monitorizați timp de 14.3 ani în medie, s-a raportat o incidență redusă a cazurilor de cancer în cazul consumului crescut vs scăzut de cafea vs deloc vs o cană în plus de cafea față de doza recomandată.
Într-un articol separat care a raportat o reducere cu 2% a mortalității prin cancer atunci când s-a consumat zilnic o doză extra de cafea. Atunci când meta-analizezele sugerau majorarea mortalității prin cancer la persoanele care beau mai mult de 4 cafele pe zi, nu s-au luat în calcul și factori precum fumatul în cazul cancerului pulmonar. Tabietul preferat de multe persoane consumatoare de tutun - „țigara la cafea” - poate explica asocierea pozitivă.
Consumul crescut vs scăzut de cafea a fost asociat cu reducerea riscului de cancer de prostată, endometru, de melanom, cancer oral, de leucemie, cancer de piele non-melanom și de cancer hepatic.
Beneficii metabolice. Consumul crescut de cafea a fost în mod constant asociat cu reducerea riscului de boli metabolice, inclusiv diabet zaharat tip 2, sindrom metabolic, litiază renală și gută, comparativ cu un aport redus de cafea.
Neuroprotecție. Conform meta-analizelor la care au fost incluse studii de cohortă, riscul de boală Parkinson, depresie și alte tulburări cognitive, boala Alzheimer în rpecial, a fost în mod constant redus.
Contrar preconcepțiilor, nu există dovezi reproductibile în ceea ce privește efectele negative ale consumului de cafea, cu excepția riscurilor asociate sarcinii și a majorării riscului de fracturi la femei în cazul unui consum crescut vs. scăzut de cafea.
Află din articol dacă poți consuma în siguranță cafea când ești însărcinată.
Altfel spus, moderația și ajustarea consumului în funcție de toleranța individuală, respectând dozele recomandate și intervalul propus pentru a nu interfera cu programul de somn, sunt esențiale pentru a beneficia la maximum de efectele pozitive ale cafelei la persoanele care îmbină plăcutul cu utilul sub forma unei cești aromate de cafea.
Sursa: The British Medical Journal
Cafeaua este o băutură complexă și abundentă în molecule cu acțiune biologic activă benefică, cu efecte plauzibile asupra sănătății organismului:
- Efect antioxidant la care contribuie cafeina, respectiv acidul clorigenic care este cel mai abundent antioxidant din cafea,
- Efect anticarcinogenic asigurat de compușii implicați în procesele de detoxifiere a organismului și stimulează apărarea antioxidantă a celulei,
- Efect antiinflamator,
- Efect antifibrotic.
Află mai multe informații despre polifenolii din alimentație din articol.
Beneficiile consumului de cafea
Mortalitatea generală. În ceea ce privește mortalitatea generală, riscul relativ a fost redus cu 10% chiar și în cazul unui consum de cafea de 7 căni pe zi, dar scăderea cea mai semnificativă a fost observată la 3 căni de cafea, comparativ cu absitența.
Beneficii cardiovasculare. Potrivit unei meta-anlize (2016) incluse în studiu condusă de Grosso G. Și colaboratorii, comparativ cu persoanele care nu au consumat deloc cafea, în cazul persoanelor la care s-a înregistrat un aport zilnic de 3 căni cafea*:
- riscul de mortalitate cardiovasculară a fost cu 19% mai mic,
- riscul de mortalitate prin boli coronariene a fost redus cu 16%, iar
- riscul de mortalitate prin accident vascular cebral a fost mai mic cu 30%.
*deși depășirea dozei de 3 căni cafea pe zi nu a presupus și majorarea riscului cardiovascular, efectele benefice au fost mult mai diminuate.
Impactul consumului zilnic de cafea la pacienții cu hipertensiune arterială nu a fost unul semnificativ, potrivit analizei de față. Iar majorarea concentrațiilor de colesterol a fost atenuată doar în cazul cafelei la filtru, dar nu și în cel al cafelei nefiltrate (fierte).
Citește pe larg despre efectele cafelei asupra inimii.
Beneficii asupra cancerului. Conform unei meta-analize ce a inclus 40 de cohorte la care au participat 2,179,126 adulți monitorizați timp de 14.3 ani în medie, s-a raportat o incidență redusă a cazurilor de cancer în cazul consumului crescut vs scăzut de cafea vs deloc vs o cană în plus de cafea față de doza recomandată.
Într-un articol separat care a raportat o reducere cu 2% a mortalității prin cancer atunci când s-a consumat zilnic o doză extra de cafea. Atunci când meta-analizezele sugerau majorarea mortalității prin cancer la persoanele care beau mai mult de 4 cafele pe zi, nu s-au luat în calcul și factori precum fumatul în cazul cancerului pulmonar. Tabietul preferat de multe persoane consumatoare de tutun - „țigara la cafea” - poate explica asocierea pozitivă.
Consumul crescut vs scăzut de cafea a fost asociat cu reducerea riscului de cancer de prostată, endometru, de melanom, cancer oral, de leucemie, cancer de piele non-melanom și de cancer hepatic.
Beneficii metabolice. Consumul crescut de cafea a fost în mod constant asociat cu reducerea riscului de boli metabolice, inclusiv diabet zaharat tip 2, sindrom metabolic, litiază renală și gută, comparativ cu un aport redus de cafea.
Neuroprotecție. Conform meta-analizelor la care au fost incluse studii de cohortă, riscul de boală Parkinson, depresie și alte tulburări cognitive, boala Alzheimer în rpecial, a fost în mod constant redus.
Beneficiile cafelei decofeinizate
S-au raportat efecte benefice ale consumului a 2-4 căni de cafea decofeinizată asupra mortalității generale și a celei de cauză cardiovasculară, respectiv reducerea riscului de diabet tip 2 și cancer endometrial similar consumului de cafea cofeinizată crecut vs scăzut.Contrar preconcepțiilor, nu există dovezi reproductibile în ceea ce privește efectele negative ale consumului de cafea, cu excepția riscurilor asociate sarcinii și a majorării riscului de fracturi la femei în cazul unui consum crescut vs. scăzut de cafea.
Află din articol dacă poți consuma în siguranță cafea când ești însărcinată.
Altfel spus, moderația și ajustarea consumului în funcție de toleranța individuală, respectând dozele recomandate și intervalul propus pentru a nu interfera cu programul de somn, sunt esențiale pentru a beneficia la maximum de efectele pozitive ale cafelei la persoanele care îmbină plăcutul cu utilul sub forma unei cești aromate de cafea.
Citește pe larg articolele noastre pe această temă:
Ce se întâmplă când bei prea multă cafea?
Ne deshidratăm de la cafea sau nu?
La ce oră este mai indicat să bem cafeaua și de ce?
Ce se întâmplă când bei prea multă cafea?
Ne deshidratăm de la cafea sau nu?
La ce oră este mai indicat să bem cafeaua și de ce?
Sursa: The British Medical Journal
Data actualizare: 02-03-2019 | creare: 05-03-2018 | Vizite: 1958
Bibliografie
(1) Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes, link: https://www.bmj.com/content/359/bmj.j5024 Corrections
(2) Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes (corrections), link: https://www.bmj.com/content/360/bmj.k194
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Consumul de carne roșie a fost asociat cu un risc crescut de diabet tip 2
- Efectele postului diurn din timpul Ramadanului asupra profilului lipidic
- Cum modulează cafeaua metabolismul canabinoid și efectele asupra sănătății
- Două sisteme fiziologice cheie s-au dovedit a fi implicate în hipertensiunea și demența induse de un conținut ridicat de sare
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Cafea la filtru si la ibric.. care e mai sanatoasa?
- Cafea si antidepresive
- Ce efect are cafeaua la voi?Dar ciocolata neagra?
- Cafea naturala vs cafea 3 in 1