Modificări la nivelul sistemului reproducător la sugarii hrăniți cu formule pe bază de soia

Modificări la nivelul sistemului reproducător la sugarii hrăniți cu formule pe bază de soia

©

Autor:

Modificări la nivelul sistemului reproducător la sugarii hrăniți cu formule pe bază de soia
Sugarii hrăniÈ›i cu formule pe bază de soia încă de la începutul perioadei de nou-născut au prezentat o serie de modificări la nivelul sistemului reproductiv, comparativ cu sugarii alăptaÈ›i sau care au primit formule pe bază de lapte de vacă. Cercetătorii menÈ›ionează că aceste modificări din perioada post-natală sunt minore È™i nu constituie un semnal de alarmă, în schimb posibilele efecte pe termen lung ale fitoestrogenilor din formulele pe bază de soia merită a fi aprofundate. Acestea au fost concluziile unui studiu publicat recent în Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Proteinele din soia conÈ›in cantități însemnate de genisteină, un compus cu structură similară hormonilor estrogeni.

Asemenea substanÈ›elor din mediu, cu acÈ›iune similară cu cea a estrogenilor, genisteina poate altera echilibrul hormonal al organismului. Mai mult decât atât, în studiile efectuate în laborator, genisteina a fost asociată cu instalarea anomaliilor de dezvoltare È™i funcÈ›ionare la nivelul sistemului reproductiv la animalele de experiență. Cu toate acestea, sunt date insuficiente cu privire la efectele genisteinei la oameni în general È™i la sugari, în particular.

Studiul de față a investigat dezvoltarea postnatală a È›esuturilor dependente de acÈ›iunea estrogenilor È™i a evaluat inclusiv nivelurile hormonale specifice, în acord cu practicile de hrănire (alăptare, formule pe bază de soia, respectiv lapte de vacă).

Dintre cele 410 de perechi sugari-mame, 283 au finalizat studiul, dintre care 102 sugari au fost hrăniÈ›i exclusiv cu formule pe bază de soia, 111 au primit exclusiv formule din lapte de vacă È™i 70 au fost alăptaÈ›i, în funcÈ›ie de decizia mamelor. De asemenea, aproximativ jumătate dintre sugari erau reprezentaÈ›i de fete, iar 70% erau afro-americani.

Cercetătorii au efectuat în mod repetat măsurători până la vârsta de 28 de săptămâni la băieÈ›ei, respectiv 36 săptămâni în rândul fetiÈ›elor. AceÈ™tia au evaluat următorii parametri:
  • indexul maturaÈ›iei celulelor epiteliale de la nivelul È›esutului uro-genital al sugarilor,
  • volumul uterului, ovarelor È™i al testiculelor, respectiv mugurii mamari pe seama măsurătorilor obiectivate ecografic È™i
  • concentraÈ›iile circulante de hormoni.

Comparativ cu fetițele care au primit formule din lapte de vacă, cele hrănite cu formule pe bază de soia au manifestat modificări consistente cu expunerea la estrogeni: indexul de maturație vaginal a fost mai mare, iar volumul uterului s-a redus mai lent la fetițele hrănite cu formule pe bază din soia. Studiul a identificat diferențe similare și la fetițele hrănite cu lapte matern.

Virginia A. Stallings, investigatorul principal al studiului afirmă că „formulele moderne din soia au fost utilizate în siguranță timp de zeci de ani. Chiar dacă studiul observaÈ›ional a identificat modificări la nivelul sistemului reproducător ca răspuns la expunerea la estrogeni, design-ul nu a permis stabilirea unei relaÈ›ii de cauzalitate. Rămâne în schimb să se verifice dacă efectele sunt replicabile. Ideal ar fi ca sugarii incluÈ™i în cohortă să fie monitorizaÈ›i È™i pe durata copilăriei, respectiv a adolescenÈ›ei pentru a afla dacă aceste diferenÈ›e au consecinÈ›e pe termen lung.


Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 13-07-2019 | creare: 14-03-2018 | Vizite: 1004
Bibliografie
Babies fed soy-based formula have changes in reproductive system tissues, link: https://medicalxpress.com/news/2018-03-babies-fed-soy-based-formula-reproductive.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Formulele de lapte preparate în biberoane gradate necorespunzător pot afecta sănătatea copilului
  • Formulele pentru sugari din lapte de vacă nu cresc riscul pentru diabet tip 1
  • Formulele de lapte È™i greutatea sănătoasă la sugari - opinia specialiÈ™tilor
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum