Efecte neuroprotective la șoricei ale restricției calorice asociată unei diete sărace în grăsimi

©

Autor:

Efecte neuroprotective la șoricei ale restricției calorice asociată unei diete sărace în grăsimi

Restricția calorică aplicată în cadrul unei diete sărace în grăsimi previne activarea îmbătrânirii microgliilor, proces favorizat de inflamație. Comparativ cu modificările dietetice, exercițiil fizice nu au fost la fel de eficiente în ceea ce priveșe obținerea efectului antiaging. Rezultatele studiului efectuat pe modele animale au fost publicate în jurnalul Frontiers in Molecular Neuroscience.

Microgliile
sunt celule nervoase care protejează neuronii de agenții patogeni și previne acumularea de resturi celulare, având rol fagocitar. Astfel contribuie la menținerea integrității și a funcționării normale a țesuturilor nervoase.

Disfuncția acestor celule a fost asociată cu tulburări de neurodezvoltare și afecțiuni neurodegenerative. Îmbătrânirea microgliilor este de asemenea legată de statusul inflamator în regiuni specifice ale creierului, însă nu este foarte clar dacă dieta și/sau stilul de viață activ ar putea influența acest proces.

META-ANALIZĂ: Despresia este o boală inflamatorie?

Zhuoran Yin, Bart Eggen și colabratorii au investigat impactul unei diete bogate versus săracă în grăsimi asupra inflamației și îmbătrânirii microgliilor de la nivelul hipotalamusului, la șoricei de 6 luni, respectiv de 2 ani care au beneficiat de asememea de un regim de activitate fizică pe durata întregii vieți (utilizarea voluntară a roții de alergare) sau de o dietă cu 40% restricție calorică.

Singura care s-a dovedit eficientă la șoricei pentru prevenirea activării procesului de îmbătrânire a microgliilor sub influența inflamației a fost dieta săracă în grăsimi în combinație cu restricția aportului caloric.

 

Dieta hipolipidică per se nu a fost suficientă pentru a preveni aceste modificări, iar activitatea fizică nu a fost la fel de benefică comparativ cu restricția calorică, deși alți cercetători au identificat efecte neuroprotective serioase asociate cu mișcarea.


STUDIU: Alergarea combate efectele negative ale stresului asupra creierului la șoricei

Autorii studiului atrag atenția că aceste rezultate trebuie tratate cu precauție, fiind un drum anevoios până la confirmarea acestor efecte la oameni în vederea formulării unor recomandări dietetice. În cadrul studiului desfășurat în condiții stricte de laborator (mediu steril, ciclu 12 ore lumină/întuneric, restricție calorică 40%, dietă hipolipidică 6.5%-10% grăsimi versus dietă hiperlipidică 42%-60% grăsimi) șoriceii au fost expuși la un singur tip de dietă.

Comparativ cu animalele de experință, oamenii sunt expuși la numeroase variații ale dietei întreaga viață, inclusiv cele impuse pentru controlul greutății, la diferiți patogeni, factori de mediu și al stilului de viață în general, care pot influența procesul de activare al îmbătrânirii microgliilor indus de inflamație, pe lângă dietă și mișcare.

Surse: Science Daily
Frontiers Media



Data actualizare: 07-05-2019 | creare: 15-03-2018 | Vizite: 766
Bibliografie
(1) Caloric restriction in combination with low-fat diet helps protect aging mouse brains, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180312085114.htm
(2) Low-Fat Diet With Caloric Restriction Reduces White Matter Microglia Activation During Aging, link: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnmol.2018.00065/full
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: