Concentrațiile ridicate de Omega-6 ar putea reduce riscul de moarte prematură
©
Autor: Mancaș Mălina

Rezultatele cercetării au fost publicate în American Journal of Cincal Nutrition.
Acidul linoleic este cel mai comun acid gras polinesaturat omega-6. DeÈ™i se consideră că are efecte benefice asupra nivelului colesterolului din sânge, se speculează că poate creÈ™te riscul unor boli prin favorizarea inflamaÈ›iilor de grad redus. RaÈ›ionamentul din spatele acestei idei este că acidul linoleic este convertit în organismul uman în acid arahidonic (un alt acid gras Omega 6) care este covertit ulterior în compuÈ™i ce favorizează inflamaÈ›ia. De asemenea, acizii graÈ™i Omega-6 cresc producÈ›ia de compuÈ™i anti-inflamatori, astfel că studierea acestor efecte contradictorii a necesitat mai multe date.
În cadrul studiului numit Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study, KIHD, s-a determinat nivelul de acizi graÈ™i din sângele a 2.480 bărbaÈ›i de 42-60 ani, monitorizaÈ›i în perioada 1984-1989. După o perioadă de monitorizare de 22 ani, 1.143 dintre bărbaÈ›i au decedat din cauza unor afecÈ›iuni, iar decesele produse din alte cauze sau de accidente au fost excluse din studiu.
ParticipanÈ›ii au fost împărÈ›iÈ›i în 5 grupuri de studiu pe baza nivelului de acid linoleic din sânge, observându-se că riscul de deces prematur a fost cu 43% mai mic în grupul cu cel mai mare nivel comparativ cu grupul cu nivelul cel mai redus.
Nivelul de acid linoleic din sânge este determinat de dietă, iar principalele surse de acid linoleic sunt uleiurile vegetale, produsele tartinabile vegetale, fructele oleaginoase È™i seminÈ›ele.
Sursa: Science Daily
Data actualizare: 21-03-2018 | creare: 21-03-2018 | Vizite: 954
Bibliografie
High omega-6 levels can protect against premature death https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180319090923.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Să mănânci când nu ți-e foame poate fi dăunător pentru sănătate
- Consumul de carne roșie a fost asociat cu un risc crescut de diabet tip 2
- Alga de apă dulce ar putea fi următorul superaliment care hrănește lumea
- Consens internațional privind terminologia postului - un ajutor în domeniul cercetării
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni