L-glutamina funcționează în sindromul de colon iritabil?
L-glutamina sau glutamina este un aminoacid neesențial produs de organism și întâlnit în sânge. Organismul uman are nevoie de 20 de aminoacizi neesențiali care alcătuiesc împreună diverse proteine. Este esențial ca o persoană să aibă un nivel adecvat de proteine în organism. Deși în mod obișnuit o persoană produce o cantitate suficientă de L-glutamină pentru a răspunde nevoilor organismului, uneori poate fi observat un deficit de L-glutamină. Alteori, creșterea aportului de L-glutamină poate aduce beneficii în planul sănătății. Sursele exogene de L-carnitina sunt puiul, peștele, varza, spanacul, produsele lactate, brânza tofu, lintea, fasolea, mazărea și sfecla.
L-glutamina este aminoacidul în cantitatea cea mai mare din organism. Având rol în asigurarea sănătății intestinului, el s-ar putea a fi de ajutor în sindromul de colon iritabil. Țesuturile de la nivelul intestinului utilizează L-glutamină ca sursă energetică pentru a funcționa. De asemenea, se crede că L-glutamina ar ajuta la menținerea barierelor intestinale.
sindromul de colon iritabil este o afecțiune apărută la nivelul sistemul digestiv, determinând balonare, crampe abdominale, constipație, diaree, tulburări gastrice severe și scaune cu mucus. Există posibilitatea ca unele cazuri de sindrom de colon iritabil să se datoreze deficitului de L-glutamină, cu ameliorarea sau dispariția simptomelor după aportul de L-glutamină.
Deficitul de L-glutamină se poate datora aportului scăzut de L-glutamină, șocului sau stresului extrem, infecțiilor severe, traumei, radioterapiei, chimioterapiei, antrenamentului fizic intens, bolilor imune precum HIV sau SIDA și bolilor gastrointestinale cronice, precum boala inflamatorie a intestinului, boala Chron sau esofagita eozinofilică. Rolul L-glutaminei în sindromul de colon iritabil este de protejare a membranei mucoase de la nivelul esofagului și intestinelor, cea care oprește infiltrarea bacteriană în timpul digestiei.
De asemenea, L-glutamina poate stimula activitatea celulară imună la nivelul intestinului, ajutând la prevenirea proceselor infecțioase și inflamatorii, precum și la calmarea țesutului intestinal. L-glutamina poate ajuta și la reducerea spasmelor intestinale.
Este posibil ca o creștere a aportului de L-glutamină să reducă simptomele la pacienții cu sindrom de colon iritabil legat de stres. Atunci când organismul este stresat, se eliberează cortizol, care poate scădea nivelul de L-glutamină depozitat în țesutul muscular iar aportul de L-glutamină poate ameliora simptomatologia.
Suplimentele cu L-carnitina ar putea avea efecte adverse la persoanele cu boală renală, boală hepatică sau sindrom Reye. De asemenea, s-au făcut anumite studii care au arătat că anumite celule tumorale se hrănesc cu L-carnitina, începând un proces de multiplicare. De aceea, se recomandă ca persoanele cu cancer sau risc crescut de cancer să evite suplimentele cu L-glutamină.
Uneori pot apărea reacții alergice la L-carnitina, precum greață, vărsături, dureri articulare și urticarie, situații în care este necesară consultarea imediată a medicului.
Sursa: Medical News Today
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cum am invins mitul Colonului iritabil
- Sindrom Colon iritabil
- Secretie vascoasa pe gat si foarte aderenta
- Colon iritabil - simptome și tratament
- Probleme colon
- Sunt insarcinata?
- Colon iritabil sau
- Colon iritabil, simptome, tratament
- Sindrom de colon iritabil