Dieta anti-inflamatoare, osteoporoza și riscul de fracturi la femei
Odată cu înaintarea în vârstă, pierderea masei osoase în general È™i la femeile în perioada post-menopauză în particular, favorizează apariÈ›ia osteoporozei È™i a fracturilor osoase. Însă, potrivit unui studiu publicat în Journal of Bone and Mineral Density, o dietă bogată în nutrienÈ›i cu rol anti-inflamator ar putea preveni reducere densității osoase la unele femei.
DeÈ™i în trecut osteoporoza era catalogată drept un proces natural al îmbătrânirii, majoritatea experÈ›ilor susÈ›in în prezent că această condiÈ›ie ar putea fi prevenită printr-o serie de modificări pozitive ale stilului de viață. CitiÈ›i mai departe despre factorii de risc pentru osteoporoză È™i metodele de reducere a acestui risc.
Pentru a analiza relaÈ›ia dintre dietă È™i sănătatea osoasă au fost utilizate datele colectate prin intermediul studiului Women's Health Initiative È™i a comparat aportul de nutrienÈ›i cu rol anti-inflamator din dietă cu densitatea minerală osoasă È™i incidenÈ›a fracturilor. La studiu au participat 160,191 femei post-menopauză cu vârsta medie de 63 de ani cărora li s-a aplicat un chestionat alimentar. Dintre acestea 10,290 au beneficiat de măsurarea densității osoase. Femeile au fost monitorizare o perioadă de 6 ani în care au fost colectate informaÈ›ii în ceea ce priveÈ™te incidenÈ›a fracturilor osoase.
Datele statistice au fost ajustate în funcÈ›ie de vârstă, rasă, etnie È™i alte variabile. Astfel, o asociere pozitivă între alimentaÈ›ia anti-inflamatoare È™i menÈ›inerea densității minerale osoase a fost identificată doar în cazul femeilor caucaziene.
Conform rezultatelor studiului, o dietă pro-inflamatoare nu creÈ™te riscul de osteoporoză sau cel de fracturi la femeile post-menopauză. Din contră, riscul de fracturi a fost uÈ™or mai redus în rândul femeilor care nu au beneficiat de o alimentaÈ›ie anti-inflamatoare. O explicaÈ›ie este faptul că femeile care preferă alimentele anti-inflamatoare tind să se angajeze mai des în diverse activități fizice È™i de aceea au un risc mai mare de cădere È™i accidentare.
Sursa: Medical News Today
Osteoporoza este o afecÈ›iune care afectează rezistenÈ›a È™i integritatea sistemului osos, generând astfel un risc crescut de fracturi, în special în rândul femeilor aflate în perioada post-menopauză. AflaÈ›i mai multe despre osteoporoză È™i cauzele acesteia din articol.
DeÈ™i în trecut osteoporoza era catalogată drept un proces natural al îmbătrânirii, majoritatea experÈ›ilor susÈ›in în prezent că această condiÈ›ie ar putea fi prevenită printr-o serie de modificări pozitive ale stilului de viață. CitiÈ›i mai departe despre factorii de risc pentru osteoporoză È™i metodele de reducere a acestui risc.
Pentru a analiza relaÈ›ia dintre dietă È™i sănătatea osoasă au fost utilizate datele colectate prin intermediul studiului Women's Health Initiative È™i a comparat aportul de nutrienÈ›i cu rol anti-inflamator din dietă cu densitatea minerală osoasă È™i incidenÈ›a fracturilor. La studiu au participat 160,191 femei post-menopauză cu vârsta medie de 63 de ani cărora li s-a aplicat un chestionat alimentar. Dintre acestea 10,290 au beneficiat de măsurarea densității osoase. Femeile au fost monitorizare o perioadă de 6 ani în care au fost colectate informaÈ›ii în ceea ce priveÈ™te incidenÈ›a fracturilor osoase.
Datele statistice au fost ajustate în funcÈ›ie de vârstă, rasă, etnie È™i alte variabile. Astfel, o asociere pozitivă între alimentaÈ›ia anti-inflamatoare È™i menÈ›inerea densității minerale osoase a fost identificată doar în cazul femeilor caucaziene.
O dietă anti-inflamatoare este caracterizată printr-un aport crescut de alimente de o calitate nutrițională superioară: fructe, vegetale, cereale integrale, nucifere, pește gras. Citiți mai multe informații despre alimentele cu rol anti-inflamator din articol.
Conform rezultatelor studiului, o dietă pro-inflamatoare nu creÈ™te riscul de osteoporoză sau cel de fracturi la femeile post-menopauză. Din contră, riscul de fracturi a fost uÈ™or mai redus în rândul femeilor care nu au beneficiat de o alimentaÈ›ie anti-inflamatoare. O explicaÈ›ie este faptul că femeile care preferă alimentele anti-inflamatoare tind să se angajeze mai des în diverse activități fizice È™i de aceea au un risc mai mare de cădere È™i accidentare.
Sursa: Medical News Today
Data actualizare: 21-02-2017 | creare: 21-02-2017 | Vizite: 2346
Bibliografie
Anti-inflammatory diet reduces bone loss, hip fracture risk in women, link: http://www.medicalnewstoday.com/articles/315537.php ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Îmbătrânește sănătos adoptând stilul de viață mediteranean
- Cu cât consumul de alimente ultra-procesate este mai mare, cu atât riscul de cancer este mai mare
- Uită de sucul de fructe! Consumă fructele întregi!
- Riscul de moarte prematură ar putea fi evitat cu ajutorul unui tipar de alimentație sănătos
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Osteoporoza si BONVIVA
- Osteoporoza si durere de genunchi
- Rezultat osteodensiometrie calcai
- Probleme osteoporoza
- Degete amortite ambele maini
- Osteoporoza descoperita dupa o fractura
- Tratament osteoporoza
- Efecte adverse FOSAVANCE - Osteoporoza
- Osteoporoza severa, tratament cu Terrosa