Nu evitați alimentele cu gluten dacă nu aveți boală celiacă (Studiu)
©
Autor: Mancaș Mălina
Glutenul este o proteină întâlnită în cereale ca secara, orzul sau grâul. În cazul pacienților cu boală celiacă, evitarea glutenului este indicată deoarece această protenă poate cauza disconfort intestinal.
Trebuie însă evitat glutenul în mod voit, preventiv, chiar și de persoanele fără boală celiacă? Cercetările arată că nu. Iată ce impact pare să aibă glutenul, respectiv eliminarea glutenului, în cazul persoanelor fără această afecțiune.
Alegerea alimentelor fără gluten a devenit o modă, care poate însă să atragă efecte adverse în cazul persoanelor sănătoase. Glutenul a fost blamat pentru creșterea riscului de obezitate sau boli cardiovasculare, motiv pentru care în ultimii ani numărul persoanelor care au eliminat glutenul din dietă, fără să prezinte boală celiacă, s-a triplat.
Un studiu recent publicat în Jurnalul Medical Britanic prezintă impactul glutenului asupra sănătății persoanelor fără boală celiacă. Mai exact, studiul s-a axat pe legătura dintre consumul de alimente cu gluten și riscul de boli coronariene. La studiu au participat 65.000 femei și 43.000 bărbați. A fost monitorizat consumul de gluten în rândul participanților pe o perioadă de 26 de ani, din 1986 până în 2010. La intrarea în studiu, participanții nu prezentau istoric de boli coronariene. Aceștia au completat chestionare privind alimentația la intervale de 4 ani.
S-a ținut cont de alți factori de risc care ar fi putut interfera cu legătura dintre consumul de gluten și riscul coronarian Astfel, rezultatele finale ale cercetării au arătat că aportul de gluten a fost asociat cu reducera riscului de boli coronariene.
Principalul motiv de îngrijorare rămâne însă acela că din dorința de a evita glutenul se reduce drastic consumul de cereale integrale. Din moment ce aceste produse ar putea reduce riscul cardiovascular, adoptarea unei diete fără gluten nu se recomandă pentru persoanele care nu prezintă boală celiacă, menționează autorii studiului. Astfel, promovarea dietelor fără gluten în rândul persoanelor fără intoleranță la gluten nu este și nu trebuie încurajată.
Sursa: Medical News Today
Trebuie însă evitat glutenul în mod voit, preventiv, chiar și de persoanele fără boală celiacă? Cercetările arată că nu. Iată ce impact pare să aibă glutenul, respectiv eliminarea glutenului, în cazul persoanelor fără această afecțiune.
Mai multe despre boala celiacă, aici.
Alegerea alimentelor fără gluten a devenit o modă, care poate însă să atragă efecte adverse în cazul persoanelor sănătoase. Glutenul a fost blamat pentru creșterea riscului de obezitate sau boli cardiovasculare, motiv pentru care în ultimii ani numărul persoanelor care au eliminat glutenul din dietă, fără să prezinte boală celiacă, s-a triplat.
Un studiu recent publicat în Jurnalul Medical Britanic prezintă impactul glutenului asupra sănătății persoanelor fără boală celiacă. Mai exact, studiul s-a axat pe legătura dintre consumul de alimente cu gluten și riscul de boli coronariene. La studiu au participat 65.000 femei și 43.000 bărbați. A fost monitorizat consumul de gluten în rândul participanților pe o perioadă de 26 de ani, din 1986 până în 2010. La intrarea în studiu, participanții nu prezentau istoric de boli coronariene. Aceștia au completat chestionare privind alimentația la intervale de 4 ani.
S-a ținut cont de alți factori de risc care ar fi putut interfera cu legătura dintre consumul de gluten și riscul coronarian Astfel, rezultatele finale ale cercetării au arătat că aportul de gluten a fost asociat cu reducera riscului de boli coronariene.
Principalul motiv de îngrijorare rămâne însă acela că din dorința de a evita glutenul se reduce drastic consumul de cereale integrale. Din moment ce aceste produse ar putea reduce riscul cardiovascular, adoptarea unei diete fără gluten nu se recomandă pentru persoanele care nu prezintă boală celiacă, menționează autorii studiului. Astfel, promovarea dietelor fără gluten în rândul persoanelor fără intoleranță la gluten nu este și nu trebuie încurajată.
Sursa: Medical News Today
Data actualizare: 25-06-2023 | creare: 09-05-2017 | Vizite: 2131
Bibliografie
Do not avoid gluten unless you have celiac disease, researchers say, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/317274.php ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Boala celiaca!
- Simptome intoleranta la gluten: nu pot manca deloc, nici fierte, legume, fructe, lactate, dulciuri
- Boala celiaca!
- Boala celiaca, regim terapeutic si eventual tratament
- Gastrita cronica si intoleranta la gluten - ce pot sa mananc?
- Intoleranta la gluten
- Intoleranța gluten