Sulforafanul din broccoli și rolul în tratarea obezității
Sulforafanul este un fitonutrient prezent în broccoliul crud, în concentrații însemnate, cunoscut pentru efectele sale anti-cancer. Citiți mai multe informații despre calitățile nutriționale ale broccoliului, bogat în sulforafan, în articol.
Sulforafanul este implicat în activarea factorului de transcripție Nrf2 (nuclear factor erytroid 2-related factor 2) care reglează balanța reacțiilor de oxidare/reducere din interiorul celulei, respectiv intensifică abilitatea antioxidantă și de detoxifiere a orgnismului. Tot acest echilibru dintre reacțiile de oxidare și reducere este deturnat de obezitate, astfel s-au formulat ipoteze cu privire la efectele sulforafanului asupra obezității.
În cadrul unui studiu publicat în jurnalul științific Diabetes s-a urmărit demonstrarea acestei teorii. În acest scop cercetătorii au comparat greutatea șoriceilor hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi care au beneficiat de suplimentare cu sulforafan, cu cea a șoriceilor care au primit doar o alimentație hiperlipidică. Astfel s-a observat că șoriceii din grupa cu sulforafan au prezentat o rată de creștere în greutate cu 15% mai redusă, cu 20% mai puțină grăsime viscerală, ameliorarea steatozei hepatice și a valorilor glicemiei plasmatice, în comparație cu cei din grupul de control.
În urma experimentului au fost identificate 2 funcții noi ale sulforafanului cu implicații în ameliorarea obezității, a insulino-rezistenței și a ficatului gras non-alcoolic :
accelerarea brunificării țesutului adipos ceea ce ar putea majora consumul energetic al organismului,
echilibrarea florei intestinale normale, în detrimentul celei „obezogene” a cărei abundențe este favorizată de alimentația hiperlipidică și de toxemia metabolică endogenă care este asociată la rândul ei inflamației cronice și stresului oxidativ.
Rezultatele studiului sunt promițătoare, însă necesită validarea clinică la om pentru a testa siguranța și eficiența suplimentării cu sulforafan învederea tratării afecțiunilor asociate stilului de viață modern, în special a obezității.
Sursa: Medical Xpress
Sulforafanul este implicat în activarea factorului de transcripție Nrf2 (nuclear factor erytroid 2-related factor 2) care reglează balanța reacțiilor de oxidare/reducere din interiorul celulei, respectiv intensifică abilitatea antioxidantă și de detoxifiere a orgnismului. Tot acest echilibru dintre reacțiile de oxidare și reducere este deturnat de obezitate, astfel s-au formulat ipoteze cu privire la efectele sulforafanului asupra obezității.
În cadrul unui studiu publicat în jurnalul științific Diabetes s-a urmărit demonstrarea acestei teorii. În acest scop cercetătorii au comparat greutatea șoriceilor hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi care au beneficiat de suplimentare cu sulforafan, cu cea a șoriceilor care au primit doar o alimentație hiperlipidică. Astfel s-a observat că șoriceii din grupa cu sulforafan au prezentat o rată de creștere în greutate cu 15% mai redusă, cu 20% mai puțină grăsime viscerală, ameliorarea steatozei hepatice și a valorilor glicemiei plasmatice, în comparație cu cei din grupul de control.
În urma experimentului au fost identificate 2 funcții noi ale sulforafanului cu implicații în ameliorarea obezității, a insulino-rezistenței și a ficatului gras non-alcoolic :
accelerarea brunificării țesutului adipos ceea ce ar putea majora consumul energetic al organismului,
echilibrarea florei intestinale normale, în detrimentul celei „obezogene” a cărei abundențe este favorizată de alimentația hiperlipidică și de toxemia metabolică endogenă care este asociată la rândul ei inflamației cronice și stresului oxidativ.
Rezultatele studiului sunt promițătoare, însă necesită validarea clinică la om pentru a testa siguranța și eficiența suplimentării cu sulforafan învederea tratării afecțiunilor asociate stilului de viață modern, în special a obezității.
Sursa: Medical Xpress
Data actualizare: 27-07-2019 | creare: 09-03-2017 | Vizite: 2875
Bibliografie
Sulforaphane, a phytochemical in broccoli sprouts, ameliorates obesity, link: https://medicalxpress.com/news/2017-03-sulforaphane-phytochemical-broccoli-ameliorates-obesity.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Omega 3 din pește și fructe de mare scade cu 8-13% riscul de afectare renală
- Beneficiile restricției consumului de alimente la anumite ore, în funcție de vârstă și sex
- Apetitul pentru alimente grase poate fi redus prin exerciții fizice intense, indică un studiu
- Dietele bogate în grăsimi determină creșterea producției de celule imunitare inflamatorii
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Obezitate - dieta sau chirurgie?
- Tin de 6 ani dieta, dar fara niciun rezultat
- Supraponderabilitate si amenoree, help!
- Obezitate in timpul sarcinii si dupa nastere
- Greutatea mea un obstacol in relatia noastra
- Tratamentul Obezitatii prin montare de balon intragastic temporar
- O problema nebuloasa... oboseala continua, obezitate
- Obezitatea creşte riscul de deces în accidentele rutiere (studiu)
- Problema persistenta