Sulforafanul din broccoli și rolul în tratarea obezității

Sulforafanul din broccoli și rolul în tratarea obezității

©

Autor:

Sulforafanul din broccoli și rolul în tratarea obezității
Sulforafanul este un fitonutrient prezent în broccoliul crud, în concentraÈ›ii însemnate, cunoscut pentru efectele sale anti-cancer. CitiÈ›i mai multe informaÈ›ii despre calitățile nutriÈ›ionale ale broccoliului, bogat în sulforafan, în articol

Sulforafanul este implicat în activarea factorului de transcripÈ›ie Nrf2 (nuclear factor erytroid 2-related factor 2) care reglează balanÈ›a reacÈ›iilor de oxidare/reducere din interiorul celulei, respectiv intensifică abilitatea antioxidantă È™i de detoxifiere a orgnismului. Tot acest echilibru dintre reacÈ›iile de oxidare È™i reducere este deturnat de obezitate, astfel s-au formulat ipoteze cu privire la efectele sulforafanului asupra obezității.

În cadrul unui studiu publicat în jurnalul È™tiinÈ›ific Diabetes s-a urmărit demonstrarea acestei teorii. În acest scop cercetătorii au comparat greutatea È™oriceilor hrăniÈ›i cu o dietă bogată în grăsimi care au beneficiat de suplimentare cu sulforafan, cu cea a È™oriceilor care au primit doar o alimentaÈ›ie hiperlipidică. Astfel s-a observat că È™oriceii din grupa cu sulforafan au prezentat o rată de creÈ™tere în greutate cu 15% mai redusă, cu 20% mai puÈ›ină grăsime viscerală, ameliorarea steatozei hepatice È™i a valorilor glicemiei plasmatice, în comparaÈ›ie cu cei din grupul de control.

În urma experimentului au fost identificate 2 funcÈ›ii noi ale sulforafanului cu implicaÈ›ii în ameliorarea obezității, a insulino-rezistenÈ›ei È™i a ficatului gras non-alcoolic :
accelerarea brunificării țesutului adipos ceea ce ar putea majora consumul energetic al organismului,
echilibrarea florei intestinale normale, în detrimentul celei „obezogene” a cărei abundenÈ›e este favorizată de alimentaÈ›ia hiperlipidică È™i de toxemia metabolică endogenă care este asociată la rândul ei inflamaÈ›iei cronice È™i stresului oxidativ.
 
Rezultatele studiului sunt promițătoare, însă necesită validarea clinică la om pentru a testa siguranÈ›a È™i eficienÈ›a suplimentării cu sulforafan învederea tratării afecÈ›iunilor asociate stilului de viață modern, în special a obezității.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 27-07-2019 | creare: 09-03-2017 | Vizite: 2918
Bibliografie
Sulforaphane, a phytochemical in broccoli sprouts, ameliorates obesity, link: https://medicalxpress.com/news/2017-03-sulforaphane-phytochemical-broccoli-ameliorates-obesity.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  • Studiu: cea mai bună opÈ›iune privind chirurgia obezității
  • ReÈ›elele sociale ar putea ajuta în procesul de slăbire
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum