Sulforafanul din broccoli și rolul în tratarea obezității
![Sulforafanul din broccoli și rolul în tratarea obezității](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=34669.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Sulforafanul este implicat în activarea factorului de transcripÈ›ie Nrf2 (nuclear factor erytroid 2-related factor 2) care reglează balanÈ›a reacÈ›iilor de oxidare/reducere din interiorul celulei, respectiv intensifică abilitatea antioxidantă È™i de detoxifiere a orgnismului. Tot acest echilibru dintre reacÈ›iile de oxidare È™i reducere este deturnat de obezitate, astfel s-au formulat ipoteze cu privire la efectele sulforafanului asupra obezității.
În cadrul unui studiu publicat în jurnalul È™tiinÈ›ific Diabetes s-a urmărit demonstrarea acestei teorii. În acest scop cercetătorii au comparat greutatea È™oriceilor hrăniÈ›i cu o dietă bogată în grăsimi care au beneficiat de suplimentare cu sulforafan, cu cea a È™oriceilor care au primit doar o alimentaÈ›ie hiperlipidică. Astfel s-a observat că È™oriceii din grupa cu sulforafan au prezentat o rată de creÈ™tere în greutate cu 15% mai redusă, cu 20% mai puÈ›ină grăsime viscerală, ameliorarea steatozei hepatice È™i a valorilor glicemiei plasmatice, în comparaÈ›ie cu cei din grupul de control.
În urma experimentului au fost identificate 2 funcÈ›ii noi ale sulforafanului cu implicaÈ›ii în ameliorarea obezității, a insulino-rezistenÈ›ei È™i a ficatului gras non-alcoolic :
accelerarea brunificării țesutului adipos ceea ce ar putea majora consumul energetic al organismului,
echilibrarea florei intestinale normale, în detrimentul celei „obezogene” a cărei abundenÈ›e este favorizată de alimentaÈ›ia hiperlipidică È™i de toxemia metabolică endogenă care este asociată la rândul ei inflamaÈ›iei cronice È™i stresului oxidativ.
Rezultatele studiului sunt promițătoare, însă necesită validarea clinică la om pentru a testa siguranÈ›a È™i eficienÈ›a suplimentării cu sulforafan învederea tratării afecÈ›iunilor asociate stilului de viață modern, în special a obezității.
Sursa: Medical Xpress
Data actualizare: 27-07-2019 | creare: 09-03-2017 | Vizite: 2918
Bibliografie
Sulforaphane, a phytochemical in broccoli sprouts, ameliorates obesity, link: https://medicalxpress.com/news/2017-03-sulforaphane-phytochemical-broccoli-ameliorates-obesity.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Mierea adăugată la iaurt sprijină culturile probiotice, dar nu reduce timpul de tranzit intestinal
- Dieta occidentală bogată în grăsimi poate cauza dureri cronice, potrivit unui nou studiu
- O dietă pe termen lung bogată în grăsimi mărește talia și micșorează creierul, conform unui studiu
- Care este legătura dintre alimentele ultraprocesate și cancer?
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Dureri puternice in fese
- Obezitate si hipotiroidism
- Metroragie in climax
- Sindromul Klinefelter - sfaturi
- Ce exerciti ar trebui sa faca un barbat obez?
- Slabirea la adolescent
- Obezitate in timpul sarcinii si dupa nastere
- Dieta in obezitate
- Obezitate ereditara, dieta si stil de viata.
- Obezitate gradul 1 si Siofor 1000